Hračky (aj slovné), bábky a marionety

Hračky (aj slovné), bábky a marionety

Tento týždeň bude v Rádiu Litera predovšetkým divadelno-hravý. Peter Turčík vás v Thespidovej káre zoberie do bábkového divadla medzi marionety i maňušky. Vďaka Alene Kaclerovej sa dozviete čo-to z histórie bábik. Motív bábik sa objaví aj v dráme Henrika Ibsena, v poviedke Milana Čarňanského a Jána Milčáka. Tento týždeň bude aj o hravosti v jazyku a vo vysielaní budú Pochúťky jazyka so Štefanom Moravčíkom. Určite si nenechajte ujsť poviedky novozélandskej spisovateľky Katheriny Mansfieldovej Šálka čaju a Domček pre bábiky, poviedku Jozefa Kronera Túžba hrať divadlo a rozhlasovú hru od Bulgakova Zojkin byt. S Andreou Mykýšovou Volárovou a jej hostkami sa budeme rozprávať na tému „Kdo si hraje, nezlobí, alebo deti a hračky". Nebude chýbať ani rozprávková hra Viliama Klimáčka Smetiarske autíčko a drak.

Úvod týždňa otvorí Katherine Mansfieldová, ktorá síce pochádzala z Nového Zélandu, no väčšinu svojho kreatívneho života strávila v Európe. Napriek svojej predčasnej smrti dala poviedkam, ktoré boli dovtedy chápané len ako podradný žáner, úplne novú tvár.V Čítaní na pokračovanie si predstavíme jej dielo Šálka čaju. Sledujeme tu život plný pretvárky a ilúzie šťastia v navonok dokonalom manželstve. Ako druhú uvedieme Mansfieldovej poviedku Domček pre bábiky. V oboch účinkuje Jana Strnisková v réžii Laca Keratu.

Hravý týždeň dokonale oživí Viliam Klimáček a jeho rozprávková hra Smetiarske autíčko a drak. Hlavným hrdinom je malý Vincko a jeho živé hračky. V príbehu stretnete aj samotného autora - Viliama Klimáčka, ktorý sa sem-tam objaví v postave tatina. V réžii Jara Riháka účinkujú Frencien Bauer, Viliam Klimáček, Miro Noga, Ján Kroner, Szidi Tobias, Helena Geregová, Zora Kolínska, Ivo Gogál a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2001.

V utorok k nám na Thespidovej káre dofrčí Peter Turčík a jeho Bábkové divadlo. Spolu s doc. Idou Hledíkovou z Vysokej školy múzických umení v Bratislave nahliadneme do dejín divadelného kumštu na Slovensku.

Od bábkového divadla nemáme ďaleko k bábikám, o ktorých nám v Pásme porozpráva Alena Kaclerová. Svoj program nazvala Z histórie bábik. Pri hračkách zostaneme i v prípade Milana Čarňanského, ktorého poviedka Handrová bábika odznie z úst Františka Výrostka. Režíroval Ladislav Hyža.

Od stredy si vychutnajte Kapitoly z dejín modernej drámy, v ktorých sa predstaví nórsky spisovateľ a dramatik Henrik Ibsen s azda svojou najhranejšou hrou Dom bábik. Dráma vznikla v roku 1879 a svojou kritikou viktoriánskej morálky a manželských noriem v tom čase spôsobila obrovský škandál. Manželský boj nám v rozhlasovom éteri predvedú Miroslav Trnavský a Mária Schlosserová.

Dej nadčasovej hry Michaila Bulgakova Zojkin byt sa síce odohráva takmer pred sto rokmi, no je stále vysoko aktuálny i dnes. Vypočujte si, aké je to stavať domček z kariet plný nádejí, ktorý sa pod tlakom okolností zrúti. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Zdena Studenková, Jaroslav Filip, Zuzana Tlučková, Dušan Kaprálik, Maroš Kramár, Ivan Vojtek, Kamila Magálová, Vlado Müller, Michal Dočolomanský, Ľubica Očková a ďalší. Rozhlasová hra je z roku 1993.

Hravé literárne lahôdky sa servírujú na papieri a majú mnoho chutí, stačí ich len vysloviť. Tie najchutnejšie z nich vám v publicistikom programe Pochúťky jazyka ponúknu Štefan Moravčík, Ľubica Šajdová a Ľubomír Paulovič.

Jozef Króner bol hercom, ktorý sa narodil predovšetkým pre divadlo. Bol to herecký samouk a ochotnícky nadšenec so širokým výrazovým potenciálom - predstaviteľ dramatických charakterov i nadaný komediant. A tiež písal. Jeho poviedku Túžba hrať divadlo vám od štvrtka bude čítať Michal Gazdík v réžii Vladimíra Kivadera.

Ján Milčák je slovenskému čitateľovi známy najmä ako autor literatúry pre deti. Jeho útla zbierka poviedok Pocit úľavy otvára takmer fantazijný svet, no v temnejších farbách určený dospelým. Kniha pozostáva z piatich poviedok s témou života a smrti a Porcelánová bábika je jedna z nich. Žena v nej sa akosi nedá uchopiť, neviete si k nej vybudovať vzťah, ale zároveň chcete byť súčasťou jej života. V réžii Pavla Uhera účinkuje Peter Sasák.

Už ste niekedy vošli bočným vchodom do bábkového divadla? Alebo ste už niekedy načúvali, o čom sa bábky rozprávajú? Bol Guliver obrom či trpaslíkom? Bola kniha Jonathana Swifta len rozprávkou alebo odrazom ozajstného života? Vypočujte si zaujímavé pásmo Ahoj kamaráti - Jonathan Swift, ktoré pripravil Ivan Szabó. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Ivan Laca, Ľudmila Mandžárová, Vlado Müller, Vladimír Minarovič, Jozef Cút, Július Pántik a Juraj Draxler.

Peter Turčík pokračuje v načatej téme a fanúšikom bábkového divadla ponúkne svoj Teatrologický slovník na tému Marioneta, maňuška. Ako sa v daných pojmoch zorientovať, nám vysvetlí jeho hostka Ida Hledíková.

Náš divadelno-hravý týždeň príznačne uzatvorí Večer na tému: Kdo si hraje nezlobí, alebo deti a hračky od Andrei Makýšovej Volárovej. Diskutovať budú jej hostky Petra Mitašíková, Zuzana Malcová a Erika Antolová.

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Hudba: Karin Rumanová

Obrázky: pixabay.com, unsplash.com, TASR, wikipedia

Program rádií


Text: Monika Kekeliaková, Lucia Šaráková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame