Konflikt dobra a zla

Konflikt dobra a zla

V Rádiu Litera sa budeme tento týždeň zamýšľať nad fenoménom zločinu a trestu, ale i nad tým, prečo je také nebezpečné relativizovať spravodlivosť. Postavy z túžby po lepšom postavení, peniazoch či manželstve sa neštítia povzbudiť druhých k vražde, alebo ju vykonať. S Franzom Kafkom pristaneme pri brehoch Trestaneckej kolónie. S izraelskou spisovateľkou Ajelet Gundar-Gašen budeme uvažovať nad témou korupcie a migrácie. Peter Karvaš nám v Zločine Dariny Pivoňovej odhalí odstrašujúce praktiky totalitného režimu. Rozhlasový opus Petra Janků nás prinúti klásť si znova a znova otázku viny, života, trestu, ale aj odpustenia a jeho ceny. Jeho hra pod názvom Tesár otvorí nanovo tému Slovenského národného povstania. Nebude chýbať ani vynikajúco spracovaná dramatizácia Dostojevského románu Zločin a trest. Karel Čapek v poviedke Zločin na pošte urobí brilantnú sondu do osudu poštárky, na ktorú narafičia spreneveru a tým ju doženú až k samovražde. Výborne napísaný a strhujúci je aj dramatický príbeh Svetozára Hurbana Vajanského Zločin a pokánie. Detektívne zimomriavky a vyšetrovanie vraždy budete môcť zažiť s Roaldom Dahlom. Priaznivci dobrej poézie sa môžu tešiť na verše Štefana Strážaya, Ewy Lipskej, Agda Bavi Paina a Jána Buzássyho. A veľmi príjemným spestrením aprílových dní bude Čapkova esej o Záhradníkovom apríli.

Od pondelka sa budete môcť započúvať do rozhlasovej hry Petra Karvaša Zločin Dariny Pivoňovej. Jej príbeh vznikol už koncom 50-tych rokov. Cenzúra však novelu zakázala, knižku neskôr stiahli z kníhkupectiev a zošrotovali. Vyšla až v roku 1990 a autor ju prepracoval i do rozhlasovej podoby, ktorá mala premiéru v roku 1994. Napriek tomu, že ide o minulosť, je hra stále živým mementom odstrašujúcich metód a praktík totalitného režimu. V réžii Petra Jezného účinkujú Juraj Slezáček, Peter Rúfus, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Vladimír Černý, Darina Vašíčková, Július Vašek a ďalší.

Hanka bola poctivé dievča, ktoré by v živote nič neukradlo, no za jej chrbtom prebieha nekalá hra, voči ktorej je bezbranná. Dohnali ju k sebevražde. Narafičili na ňu spreneveru a jej krehká duša to nezvládla. Viac o praktikách, ktoré sú smutno-známe dodnes sa dozviete v poviedke Karla Čapka Zločin na pošte, ktorú načítal Ladislav Chudík v roku 1957.

Prvú časť legendárneho diela Zločin a trest Fiodora Michajloviča Dostojevského si budete môcť vypočuť v rozhlasovej hre už v utorok. Skúste sa nachvíľu obliecť do kože a pocitov človeka, ktorý v mene "správneho princípu" chladnokrvne zabije človeka, neskôr podlieha výčitkám a vykúpenie preňho predstavuje až prijatie trestu, o ktorý sám požiada.V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Michal Gučík, Viera Strnisková, Leopold Haverl, Július Vašek, Zuzana Frenglová, Emília Vášáryová, Michal Klučka a Richard Stanke. Druhú časť hry, ktorá mala premiéru v roku 1993 uvádzame od stredy.

Utorkové Verše vám tentoraz ponúknu Štefana Strážaya a jeho Koniec leta. Tento básnik a prekladateľ ruskej literatúry sa do povedomia čitateľov zapísal ako citlivý maliar vecných zátiší, spontánnosťou výrazu, neskôr sa do jeho diel začalo vkrádať i psychické napätie či skepsa. Účinkuje Přemysl Boublík v réžii Laca Keratu. Ten sa podpísal i pod realizáciu básne Deti, ktorú vám prednesie Judita Bilá. Ide o dielo oceňovanej, svetovo prekladanej poľskej poetky "novej vlny" Ewy Lipskej.

Výborne napísaný a strhujúci je dramatický príbeh Svetozára Hurbana-Vajanského Zločin a pokánie. Sledujeme tu osud osamelého muža, ktorý sa po smrti svojej ženy chce vrátiť k prvej láske z mladosti. Hlavný hrdina spácha v ošiali čin, ktorý mu nadlho zaťaží svedomie. Tragický príbeh lásky, ktorý sa odohráva na vidieku v polovici 19. storočia stvárnil Andrej Hryc, Karol Machata, Vladimír Durdík, Michaela Čobejová, Kamil Kollárik, Magda Fejérová, Jakub Čamlík, Vladimír Kostovič a ďalší. Dramatizácia bola uvedená v roku 1996, my ju vysielame od stredy.

V štvrtkovom pásme sa budeme venovať Ajelet Gundar-Gašen, izraelskej spisovateľke, ktorú nám Mária Danadová predstaví v diele Prebúdzanie levov. Autorka je skvelá rozprávačka, zasahuje aktuálne témy ako korupcia či migrácia, nechýba tu detektívny motív s politickým a morálnym presahom. Predlohou hlavnej postavy románu je dobrý človek žijúci usporiadaný život, ktorý náhodne zrazí v púšti človeka a nepomôže mu. Je toto jeho pravá povaha alebo len urobil chybu? Účinkujú Vladimír Kivader a Anna Zemaníková.

Určite si nenechajte ujsť rozhlasovú hru podľa poviedky Franza Kafku V trestaneckej kolónii. Keď sa vám zdá, že spravodlivosť vyzerá ako nespravodlivosť. A že právo býva niekedy neprávom.V tom prípade - vitajte na palube. Ocitli ste sa na lodi Paradox. V tejto chvíli je úplne jedno, či sa píše rok 1914 alebo 2007. Hra poukazuje na kolíziu dvoch rozdielnych systémov a ich spätosť s diktátom súdnej a výkonnej moci. Je apelom čo upozorňuje na stále živý problém relativizovania práva a spravodlivosti. V réžii Martina Kákoša účinkuje Richard Stanke, Marián Slovák, Emil Horváth, Ľuboš Kostelný, Peter Šimun a Ivan Laca. Hra je z roku 2006.

Autorom na dnes v réžii Heleny Himičovej bude Karel Čapek. Predstavíme si bližšie tohto českého dramatika, novinára, scenáristu, kritika, prekladateľa a v neposlednom rade filozofa. Človeka presvedčeného o mnohoznačnosti pravdy a hľadajúceho východiská v každom prípade. Účinkujú Helena Himičová, Miroslav Kolbašský, Juraj Zetyák a Ivan Krúpa.

Na odľahčenie si od štvrtka doprajte Verše originálneho spisovateľa a scenáristu Agda Bavi Paina. V podaní Petra Sklára odznie jeho Hymna hmyzu.

Zimomriavky pre dospelých ponúka Peter Krištúfek vo svojom piatkovom pásme Keď aj jahňa môže zabiť. Približuje v ňom život a dielo svojrázneho anglického spisovateľa Roalda Dahla cez jeho poviedku Genéza a katastrofa. Ocitáme sa rovno v pôrodnici, kde lekár nemôže nijako upokojiť bedákajúcu čerstvú mamičku, ktorej sa po predošlých úmrtiach detí narodil zdravý syn. Prirodzene navodený súcit sa však odrazu mení na šok. Prečo, to si už vypočujte prostredníctvom Barbory Zamiškovej a Petra Sklára.

Rozhlasová hra Tesár autora Petra Janků je pátraním po pravde, ktorá nás oslobodzuje. Vraciame sa do obdobia Slovenského národného povstania. Tu na dvoch stranách - postavený pred múr a ako člen popravnej čaty - sa stretli kamaráti z jednej dediny. Okrem otázky morálky nás autor núti vnímať SNP aj ako skutočnosť, ktorá historicky rozdelila slovenskú spoločnosť, čo trvá dodnes. Účinkujú Ján Kožuch, Michal Ďuriš, Nadežda Vladařová, Viliam Hriadel, Michal Gazdík, Juraj Smutný, Tomáš Tomkuliak, Richard Sanitra, František Výrostko. Hra mala premiéru v roku 2014.

Viete o tom, že Karel Čapek bol skúsený záhradník? A s úsmevom a espritom sebe vlastným dokáže túto bohumilú aktivitu i opisovať.V Eseji na dnes vyberáme z jeho celoročnej knihy Záhradníkov apríl. Okrem toho, že sa nám dostane množstva dobrých rád či opisov úskalí, ktoré na záhradkára číhajú v danom mesiaci roka, medzi riadkami nechýba pokora a úcta k prírode. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkuje Peter Vilhan.

Náš týždeň uzatvorí Veršami Ján Buzássy a jeho Súčasníci. Autor vo svojom diele hľadá prirodzenosť človeka, pričom nedôveruje civilizácii, nepodlieha klamu filozofických výrokov, radšej vykresľuje pohyby živlov. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Peter Rúfus.

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Hudba: Karin Rumanová

Foto: unsplash.com, pixabay.com, TASR, wikipedia.org

program rádií


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame