Literárny zemepis XII: Na návšteve u protinožcov

Literárny zemepis XII: Na návšteve u protinožcov

Nadýchnite sa s nami počas nasledujúcich siedmich dní atmosféry z druhej strany zemegule prostredníctvom tamojších autorov. Výdatne sa tento týždeň opäť povenujeme úspešnej propagátorke poviedkového žánru, Novozélanďanke Katherine Mansfieldovej. Tá nám ponúkne hneď niekoľko ochutnávok zo svojich svojráznych sviežich diel v Čítaní na pokračovanie i v samostatnej rozhlasovej hre. Zabŕdneme tiež do histórie na lodi kapitána Jamesa Cooka, s korým budeme sťa Pionieri ďalekých oceánov hľadať neznámy šiesty svetadiel. O verše, ktoré zrkadlia More a hviezdy sa tentoraz v troch častiach podelia viacerí súčasní novozélandskí básnici. Nenechajte si ujsť ani zaujímavé inscenované rozprávanie Štefana Kasardu o strastiplnom živote česko-slovenského emigranta v Austrálii. Pesničku o starom klokanovi, v podaní Júliusa Satinského, si vypočujte pokojne so svojimi mladšími deťmi, tým starším je zas určená próza Strýko Reg či román Pastviny modrého žeriava. Svoje humorné postrehy na austrálsku tému vyrozpráva Boris Filan v Pálenici, nebude chýbať ani pásmo O austrálskej literatúre, z ktorej si rovno prečítame úryvok v podobe románu Marigold. Prajeme vám príjemné počúvanie!

V Čítaní na pokračovanie vám každý deň ponúkneme novú poviedku od Katherine Mansfieldovej. Napriek tomu, že táto novátorská spisovateľka a poetka podľahla tuberkulóze vo veľmi mladom veku, stihla napísať množstvo diel, ktoré sa stále tešia celosvetovému čitateľskému záujmu. Odznie postupne Žena v obchode, Šťastie, Pohyblivé obrázky, Mucha, Slečna Brillová, Ako uniesli Pearl Buttonovú a Frau Brechenmacherová ide na svadbu. Všetky poviedky preložila Janka Kaščáková a číta Jana Strnisková.

Dobrodružným spestrením nášho poznávacieho týždňa bude rozhodne životopisná hra o kapitánovi Jamesovi Cookovi, objaviteľovi Austrálie. Vydáme sa s ním na Tichý oceán, kde budeme hľadať „Južnú pevninu", v tom čase ešte neznámy šiesty svetadiel. Rozhlasovú hru pre mládež napísal podľa zápiskov kapitána Cooka Jaroslav Kopernický a nazval ju Pionieri ďalekých oceánov. V réžii Vladimíra Ruska st. účinkujú Ľubo Roman, Karol Machata, Gustáv Valach, Vladimír Durdík st., Leopold Haverl, Ivan Letko a ďalší. Hru z roku 1966 podfarbuje scénická hudba Ivana Paríka.

Na svoje si prídu i milovníci poézie, ktorej bude tentoraz požehnane. V pondelok, stredu a v piatok postupne odvysielame tri časti viacerých novozélandských súčasných básnikov. Verše z roku 2001 dostali názov More a hviezdy a v réžii Jany Strniskovej ich zarecituje Peter Rúfus.

Aj utorkové pásmo bude patriť Katherine Mansfieldovej. V cykle Krajina kníh uvedieme jej dielo Nerozvážna cesta a iné poviedky. Posúďte sami, ako sa tejto autorke podarilo dovtedy zaznávaný poviedkový žáner doviesť k dokonalosti. Účinkujú Jana Pilzová, Janka Kaščáková a Egon Tomajko.

Spisovateľa, rozprávača a cestovateľa Borisa Filana azda nemusíme predstavovať. V humoristickom pásme Pálenica Borisa Filana sa budeme rozprávať, ako inak, o Austrálii. Jeho svojské postrehy vás okamžite zavejú do krajiny klokanov a bez zdĺhavého cestovania nechajú vychutnávať atmosféru aktuálneho okamihu bytia. V roku 2015 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Príbeh románu Marigold austrálskej spisovateľky Nancy Cato sa odohráva v Austrálii tridsiatych rokov. Mladá ctižiadostivá novinárka to chce v živote dotiahnuť ďaleko. Bystrá a podnikavá žena odmietne ponuku na manželstvo, lebo vie, že by to bol koniec snov o cestovaní a podnikne dobrodružnú cestu do austrálskeho vnútrozemia. Román má pokojný dej, plynie vecným a vtipným štýlom. Úryvok z našej Svetovej čítanky číta Mária Schlosserová.

Od stredy budeme zas o voľačo múdrejší. Vo svojom Pásme o austrálskej literatúre vás prevedie Silvia Lispuchová. V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Jana Hanúsková, Anna Okapcová, Michal Gučík, Bronislav Grznárik a Juraj Parajka. Relácia mala premiéru v roku 1991.

A opäť Katherine. Tentoraz si Mansfieldovú vypočujeme v dramatizácii jej prózy Záhradná slávnosť. Autorka skratkovito popisuje drobné záblesky všedného života, ktoré často smerujú k dôležitému, presne odpozorovanému detailu. S vrúcnosťou a láskou popisuje drobné postavy tuláčok či guvernantiek, naopak, pri meštiackej spoločnosť nešetrí posmechom. V temer každom jej diele zaznieva kritika sveta, ktorý pred našimi očami odumiera. Účinkujú Viera Richterová-Horváthová, Zuzana Kocúriková, Mária Kráľovičová, Zoro Laurinc, Stano Dančiak, Juraj Ďurdiak, Jozef Vajda a ďalší. Hru v roku 1983 režijne naštudoval Mikuláš Bugár.

V štvrtkovom pásme z cyklu Krajina kníh vám predstavíme spisovateľku Annu Funder a jej knihu Všetko, čo ku mne patrí. Austrálska prozaička sa vo svojom debutovom románe vracia do obdobia, keď v Nemecku nastupoval k moci fašizmus. Príbeh je kolážou spomienok rozprávačky Ruth Beckerovej, založených na pravdivých udalostiach, odohrávajúcich sa v predvojnovom Berlíne. Čitateľ si pomaly skladá obraz atmosféry rodiacej sa druhej svetovej vojny a Hitlerovej štvavej politiky. Účinkujú Jana Pilzová a Vladimír Kivader.

Hesba Fay Brinsmeadová je austrálska autorka kníh pre deti a ekologička, ktorá sa výrazne angažovala za záchranu domorodých oblastí v Austrálii, Tasmánii a Veľkého bariérového útesu. Jej román Pastviny modrého žeriava bol v roku 1965 vyhlásený za najlepšiu knihu roka pre mládež v Austrálii. Viaceré z jej diel sa tešia celosvetovému čitateľskému úspechu. „Moji hrdinovia nie sú nijaké deti. Sú to skôr mladí dospelí. V dnešných časoch je najdôležitejším problémom, s ktorým sa mladí ľudia musia vysporiadať, problém dospievania," hovorí samotná autorka. Úryvok z jej románu predstaví Mária Schlosserová.

Pri čitateľskom doraste zostaneme i v prípade knihy Strýko Reg, spisovateľky Gayly Reidovej. V rámci cyklu Svetová próza pre mládež úryvok z nej v roku 2001 načítala Dana Košická. Počúvajte od štvrtka.

V Cykle Odinakiaľ  si môžete vypočuť text oceňovaného slovenského autora Petra Macsovszkého. Má názov z Austrálie. Ešte nedávno nám písal z Brazílie, v ktorej niekoľko rokov žil, no medzičasom sa presťahoval k protinožcom. Jeho príspevok číta Juraj Smutný.

Ďalší z osobne prežitých pohľadov na Austráliu si určite nenechajte ujsť v piatkovom dramatickom pásme Štefana Kasardu s názvom Austrália. Umelecký dokument rozpráva o strastiplnom živote česko-slovenského emigranta. Trúbkar a učiteľ hudby sa rozhodol utiecť do Austrálie za snom o lepšom živote. Realita však bola celkom iná. V Sydney na neho čakal trpký a bolestný osud. Od hladu a vyčerpania takmer prišiel o život. Autor Štefan Kasarda prirovnáva svoj údel ku konkrétnym literárnym postavám, ktoré svoju životnú energiu obetovali na naplnenie sebaklamu o raji za morom. Účinkujú Igor Šabek, Michal Hudák a Dana Košická. Režíroval Peter Vilhan v roku 1998.

Rozprávka Rudyarda Kiplinga s názvom Pesnička o starom klokanovi úsmevne zakončí náš literárno-cestovateľský týždeň. Ako ináč, veď čítať bude Július Satinský, tak nezabudnite a nalaďte si Literu aj so svojimi potomkami!

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Hudba: Karin Rumanová

Foto: Unsplash.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame