Byť otcom

Byť otcom

Nový týždeň v Rádiu Litera je venovaný otcom. Otcom milujúcim i nedoceneným, neverným a bezradným, otcom, ktorý bojujú, ironizujú, chránia, učia ale i ubližujú. Otcom namiesto mamy. Majú mnoho podôb, ktoré sa nazbierali v jednom týždni. Úloha otca v živote rodiny je nezastupiteľná, aj preto si onedlho celosvetovo pripomenieme ich deň. Litera svojim programom. Vypočujte si čítanie na pokračovanie z knihy Vlada Ballu V mene otca, dramatizáciu románu Honoré de Balzaca Otec Goriot či literárne pásmo básnických vyznaní nazvané Otče náš. Čaká na vás fíčer Emila Benčíka Môj oco je moja mama - o mužoch, ktorí sa sami starajú o svoje deti, humoristická scénka Lasicu a Satinského Tehotný otecko, ale aj slovenská ľudová rozprávka Trojruža.

Počas celého týždňa vás bude v Čítaní na pokračovanie v piatich častiach sprevádzať vynikajúci Vlado Balla a jeho ôsma kniha V mene otca. Hlavná postava stručne rozpráva o vlastnom živote, ktorý trefne charakterizuje prázdny, do očí bijúci priestor na stránkach medzi jednotlivými kapitolami. Symbolizujú jeho banalitu, sú nepodstatnou časťou príbehu poskladaného zo spomienok na narušené rodinné vzťahy. Ballove prózy sú akýmsi akútnym posolstvom o stave ľudskej existencie v časoch, ktoré podrobujú jednotlivca skúškam. Rozprávaním drsnej pravdy do prízračnej skutočnosti sa autor modlí za nový svet s novými ľuďmi. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Peter Rúfus.

Od pondelka na vás tiež čaká dramatizácia Balzacovho románu Otec Goriot. Jedno z najčítanejších diel tohto francúzskeho autora sleduje sugestívny osud otcovskej lásky, ktorá nepozná hraníc, až ide sama proti sebe. Otec, ktorý dá svojim dcéram viac ako môže, aby napokon umieral v samote. V réžii Jara Riháka účinkujú Elo Romančík, Zuzana Kronerová, Marta Sládečková, Martin Kaprálik, Jozef Šimonovič, Anna Šišková, Lucia Vráblicová, Ivan Romančík a Oľga Solárová.

August Strindberg je považovaný za jedného z najvýznamnejších švédskych autorov vôbec. Komplikovaná povaha, ťažké detstvo a život s nenávidenou macochou poznačili autorovo zmýšľanie o ženách natoľko, že sa citeľne odráža i v jeho tvorbe. Esej Živiteľ rodiny odznie v podaní Alfréda Swana. Výstižne ju charakterizuje Strindbergov bonmot „Byť otcom je najnevďačnejšia úloha - ste živiteľom všetkých a zároveň ich nepriateľom".

V rámci utorkového cyklu Kapitoly z dejín modernej drámy si Strindbergovu tvorbu predstavíme v pásme autorky Margit Garajszki. Hra Otec je považovaná za vrcholné Strindbergovo dramatické dielo. Autor v ňom, s presvedčením sebe vlastným, ukazuje, ako manželstvo uvoľňuje všetky spodné inštinkty, ako roznecuje nenávisť pohlaví a napomáha duševnému rozkladu slabšieho partnera. Viackrát ženatý Strindberg považoval manželstvo len za akúsi klietku, do ktorej sa obaja partneri dobrovoľne zatvoria. Účinkujú Lucia Vráblicová a Martin Vitek.

Otec ako riaditeľ podniku s milenkou k tomu. To je situácia hlavnej postavy rozhlasovej hry Miroslava Halása Druhý pád, ktorú vám ponúkame od utorka. V hlavnej úlohe sa predstaví Leopold Haverl. Sekundovať mu budú Helena Geregová, Kamila Magálová, Oľga Zöllnerová, Boris Farkaš, Vladimír Minarovič, Ján Valentík a Gustáv Legéň.

Mario Benedetti patrí k najvýznamnejším uruguajským spisovateľom. V Svetovej čítanke si predstavíme jeho román Vďaka za oheň. Ramón sa po štyridsiatke ocitá na rozhodujúcej životnej križovatke. Za svoje bohatstvo a bezstarostný život vďačí otcovi, cynickému a bezohľadnému podnikateľovi, ktorého vládna propaganda vyhlasuje takmer za národného hrdinu. Ramón si uvedomuje sociálnu nespravodlivosť, mravný rozklad spoločnosti, ktorý ohrozuje aj jeho a tak sa pokúša vymaniť. Úryvok z knihy vám prečíta Alfréd Swan.

Slovenská ľudová rozprávka Trojruža je už klasikou, kde nakoniec všetko skončí dobre. Aj keď spomedzi troch dcér sa otcovi osvedčí napokon len tá najmladšia. Nenechajte si ujsť osvieženie nášho otcovského týždňa - otcovia, počúvajte so svojimi deťmi - veď rozpráva sám Karol Machata.

V stredu si nenechajte ujsť rozhlasovú hru pre mládež, z dielne Ladislava Hannikera, nazvanú Šaňov tatko. Pozývame vás do sveta jedného obyčajného sídliska, kde žije svoj príbeh mladý muž Kristián - tak ho volá otec. No radšej má oslovenie Kiki - tak ho totiž volá Šaňov tatko, ktorého Kiki obdivuje. Hneď od začiatku vie, že Šaňov tatko je formát. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Ľuboš Kostelný, Peter Bzdúch, Peter Kadlečík, Maroš Kramár, Michaela Medvecová, Ivan Vojtek st., Tibor Frlajs, Juraj Hrčka a Peter Sklár.

Nebudú chýbať ani verše slovenských básnikov na otcovskú tému. Báseň o rodičoch je vždy vrúcnym vyznaním a splácaním dlhu za starostlivosť v detstve. Rudolf Čižmárik v literárnom pásme Otče náš priblíži hneď niekoľko básnických vyznaní otcom. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Ivan Laca, Vladimír Jedľovský a Alfréd Swan.

Miniromán Michaely Rosovej nesie názov Navštívil ma otec. Je o zvláštne tichej chvíli, ktorú spolu trávia otec s dcérou. O tom, čo bolo a čo už nie je. Ani nebude. ... Kľačím v kuchyni. Zem je znova plná vody, rúrky mokré. Počujem kvapky, tichý plač. Nevidím nič, lebo mi vlasy lezú do očí. Odniesol si z výletu dvanásť pohľadníc. Ani na jednej nie sme spolu..."  Číta Zuzana Dančiaková.

Od štvrtka vám ponúkame pôvodnú rozhlasovú hru Ladislava Luknára s názvom Cudzí. Toľkokrát použitá téma, ktorá však zabolí stále rovnako silno. Približuje prvé stretnutie otca so synom, ktorého pred 30-timi rokmi opustil. Priznaná vina a vôľa napraviť minulosť sa stretáva s nepochopením. „ ... mená máme rovnaké, ale to je všetko..."  Účinkujú Karol Machata, Leopold Haverl, Juraj Sarvaš, Jela Lukešová a Ivan Krivosudský. Hru v roku 1976 režijne naštudovala Ria Paldiová.

„Cestou do práce ma držal za ruku. V zime, ak bola čľapkanica alebo klzko, niesol ma na chrbte. Ak som sa ešte celkom neprebral, dal som sa mu ťahať. Niekedy mi nervózne stisol ruku na znamenie, že mám pridať, alebo ma s povzdychom pustil a sám podišiel dopredu, akoby bol na konci so silami..." Aj spisovateľ z východu, Milan Zelinka, prispel k téme, ponúka vám poviedku Môj otec. Číta Juraj Slezáček.

Tento týždeň dostane priestor i náš Humor z archívu  a nebude to nik iný ako Milan Lasica a Julo Satinský so svojim titulom Tehotný otecko. Už názov hovorí za všetko a tak viac neprezradíme. Len to, že spoluúčinkuje Zuzana Kronerová a Soňa Ulická. Scénku sme pre vás vybrali z relácie Bumerang z roku 1984. K humoristom sa pripojí aj ich kolegyňa, nemenej vtipná glosátorka Elena Vacvalová, ktorá vám porozpráva O šúľanom čardáši. S humorom sebe vlastným sa vyznáva zo svojho vzťahu k otcovi a folklóru. Jej Glosár bol nakrútený v roku 2017.

Od piatku môžete počúvať fíčer  Emila Benčíka Môj oco je moja mama. Bude sa rozprávať o deťoch, ktoré stratili mamu a o otcoch, ktorí sa usilujú nahradiť ju a sami sa starajú o svoje potomstvo. Okrem autora a hostí účinkuje Soňa Ulická. Reláciu podfarbujú Modlitbičky Milana Rúfusa, ktoré zhudobnil Pavol Varga - spieva Janka Vargová.

Ku koncu týždňa tiež uvedieme pôvodnú rozhlasovú hru pre mládež z dielne Jozefa Repku s názvom Môj otec je superman, kde autor zachytáva dramatické stretnutie reality a sveta predstáv v živote chlaca. Účinkujú Pavol Náther, Jozef Benedik mladší, Matej Landl, Anna Višňovská, Jakub Mrva, Juraj Kákoš, Jakub Gécz, Soňa Ulická, Vladimír Minarovič, Mária Schlosserová a Helena Geregová.

Pavol Országh Hviezdoslav má na problematiku tohto týžňa tiež vlastný názor a jasne ho vyjadril vo veršoch Za viny otcov pykať. "... je detí údelom. Nič neprospie tu vzlykať, sa prieť a vyhovárať: to čierno na bielom, nech padá trápne ľúto, si už raz vštepiť treba a z neho vše sa kárať. Povedzte pravdu túto. Tým žiadostivým chleba, hen mladým priateľom..." Recituje Miroslav Trnavský.

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Fotky a ilustrácie: unsplash.com, pixabay.com, wikipedia.org, TASR

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame