Nový rok v znamení zmyslov a Ballu

Nový rok v znamení zmyslov a Ballu

Všetkým poslucháčom Rádia Litera ďakujeme za priazeň a želáme všetko dobré do nového roka! Prvý týždeň 2014 sa ponesie v duchu ľudských zmyslov, konkrétne prvého z nich – zraku a priestor dostane jeden z najzaujímavejších súčasných slovenských spisovateľov – Balla.

Tému zmyslov sme začali vysielať už dnes prvým blokom o polnoci, 10:00 a 20:00. Otvára ho prvá časť sedemdielneho čítania na pokračovanie zo zbierky poviedok Oko víťaza Anasoft litera 2012 Ballu. V réžii Mileny Lukáčovej ho číta Juraj Predmerský.

Po čítaní nasleduje rozhlasová hra Jána Hudeca Ešte raz uvidieť Železnú studienku. Autor sa v nej venuje večnej téme ľúbosti v konfrontujúcom generačnom pohľade. Účinkujú: Mária Prechovská, Stano Dančiak, Božidara Turzonovová, Jozef Cút, Darina Vašíčková, Andrea Timková, Jela Lukešová, Július Paluš, Oľga Sýkorová, Elena Zvaríková, Ladislav Chudík, Eva Kvietiková a ďalší. Réžisérku taktovku drží Imrich Jenča.

Dnešný prvý blok venovaný zmyslom ukončuje esej Juraja Briškára Poetika zmyslového vnímania. V réžii Petra Vilhana ju čítajú Alena Ďuránová a Peter Himič.

Na čo sa môžete tešiť v nasledujúcich dňoch a v novom roku? Nenechajte si ujsť Príbeh nevidiacej Dariny Jakubovej zo Svinice z cyklu Dotyky. Zaoberá sa vyrovnávaním sa so stratou zraku a kurzom sebaobsluhy. Pásmo autorsky pripravila Andrea Feciková.

V cykle Svetová čítanka si vychutnajte jedinečný hlas Alfréda Swana v úryvku z románu portugalského spisovateľa José Saramaga Mesto slepých.Autor sa obracia smerom k budúcnosti a uplatňuje svoju nezvyčajnú predstavivosť pri konštruovaní katastrofickej vízie sveta, ktorý sa vďaka obrovskej technickej vyspelosti stáva zraniteľnejším, ako kedykoľvek predtým.

V programe svoje neodmysliteľné miesto majú aj rozhlasové hry. Ponúkame hru pre mládež Ľuda Zúbeka Slepý Matej, ktorú dramatizoval Ján Číž. V réžii Eleny Bauerovej v nej účinkujú také herecké osobnosti, ako Jozef Kroner, Milan Ftáčnik, Mikuláš Huba či Karol Machata. Nevynecháme ani adaptáciu divadelnej hry – John Millington Synge nam rozpovie príbeh nazvaný Zázrak zraku. Tešiť sa môžete aj na dramatizáciu prózy Rudolfa Jašíka Mŕtve oči o slepom mladíkovi Adamovi, ku ktorému nie je ani jeho najbližšie okolie priaznivo naklonené, no napriek tomu sa pokúša s touto nepriazňou vyrovnať.

Fíčer, naše tradičné umelecko-dokumentárne pásmo, bude tentokrát patriť svetu hlucho-slepých detí. Táňa Šušková vo fíčri Svet ticha a tmy nazrie do prázdninového tábora Family Camp, ktorý organizuje Internátna evanjelická škola pre hlucho-slepé deti v Červenici pri Dubníku v okrese Prešov, ktorá dosiaľ ako jediná na Slovensku poskytuje deťom s dvojnásobným postihnutím zraku a sluchu špeciálnu individuálnu starostlivosť.

Prajeme krásny vstup do roka 2014 a tešíme na ďalšie spoločné stretnutia pri rozhlasovej literatúre!

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame