Vincent van Gogh, Murgašovci, Mozart či Warhol

Vincent van Gogh, Murgašovci, Mozart či Warhol

Tento týždeň bude poslucháčsky mimoriadne atraktívny pre tých, ktorí obľubujú životopisy, denníky a listy výrazných umeleckých či vedeckých osobností. Radi si čítajú o významných rodoch či listujú v rodinných kronikách. Je dobre známe, že za pozoruhodnými výtvormi umelcov je neraz pestrá mozaika ich rozporuplného života, škandálov či krajných pocitov osamelosti. Presvedčíte sa o tom v rozhlasových hrách, ktoré ponúknu životný príbeh Andyho Warhola, ale aj Vincenta van Gogha a Wolfganga Amadea Mozarta. Jozef Repko nám v piatich častiach predstaví významných slovenský rod Murgašovcov. Nebude chýbať subtílna rekonštrukcia posledných dní Jiřího Wolkra a nahliadneme aj do osudov Williama Faulknera. Budeme si čítať Nietzscheho „breviár", Čapkov fejtón o „aleľuďoch" a priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše Dezidera Bangu a C. Merany.


Z doliny prerástol hory. Doslova. Pôvodný 5-dielny seriál Jozefa Vranku - Murgašovci - z cyklu Slovenské rody, nás bude sprevádzať počas celého týždňa. Približuje osobu slovenského multitalentovaného kňaza, vedca a umelca Jozefa Murgaša. Narodil sa v Tajove chudobným roľníkom, aby o pár rokov neskôr v Amerike odznelo jeho legenárne „Počujete ma? Počuje ma niekto?" Bol to práve Murgašov hlas, šíriaci sa po prvý krát v éteri, ktorý zachytila prijímacia kancelária o 30 kilometrov ďalej. Jeho prevratný objav prispel k tomu, že dnes môžete počúvať rádio. Svojimi patentmi si získal uznanie celého sveta. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Jakub Novanský, Ondrej Kaprálik, Štefan Kožka, Jozef Šimonovič, Alfréd Swan, Miroslav Trnavský, Zuzana Kapráliková, Ladislav Kerata, Ján Mistrík, Peter Rúfus a ďalší.

Slnečnica - kvet príznačný oslepujúco žltou farbou a posadnutosťou po slnku, ktorú tak úžasne zachytil na obraze. Keby nebolo Van Goghových slnečníc, mnohým z nás by zostalo meno vyznávača ich krásy navždy neznáme. Ich "bolestivá žltá krása" sa stala námetom šestnástich obrazov, ktoré patria k vrcholom jeho tvorby. Zosobňujú nielen maliarovu túžbu po kráse, ale aj posadnutosť po svetle, bolesť a duševnú vyprahlosť, ktorá na konci jeho života nadobudla tragický rozmer. O tom, aké boli posledné dni holandského majstra Vincenta van Gogha, koľko bolesti musel tento nepochopený umelec znášať, vám priblíži dramatické pásmo Ľubomíra Podušela, Maliar zo Žltého domu. V réžii Roberta Horňáka účinkujú Marián Geišberg, Ján Króner, Ivan Vojtek st., Ján Valentík a Ivan Laca.

V rámci cyklu „Autor na dnes" nám Hana Makovická prináša bližší pohľad na osobu amerického prozaika Jerome Davida Salingera. Zadumaného samotára, ktorý mnohých čitateľov silno zasiahol svojim románom Kto chytá v žite. Ústredným motívom väčšiny Salingerových diel sú problémy dospievania a dosah vojny, alebo iných traumatických udalostí na psychiku mladých mužov. Účinkujú Peter Himič, Alena Ďuránová, Beáta Drotárová a Juraj Zetyák.

36 dní pred smrťou napísal svoj vlastný epitaf: Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít; dřív než moh srdce k boji vytasit, zemřel, mlád dvacetčtyři let." Miroslava Košická nám priblíži posledné dni tohto talentovaného českého umelca v „Príbehu pre toto miesto", ktorý nazvala Poet v Tatrách. Práve v slovenských veľhorách Wolker, navonok si užívajúci každý dúšok života, preluduje o svojich ubúdajúcich silách a predzvesti smrti v spoločnosti ošetrovateľky Anny. Zažite spolu s básnikovou matkou novú dimenziu vzťahu s milovaným dieťaťom, ktoré vám umiera pred očami. Jeho liečba obrala rodinu o posledné úspory a ona sa v duchu vracia k spomienkam z minulosti. Napokon konštatuje: „Obdivovali ho, pre jeho silu a povzneseného ducha, no mne bolo na prvý pohľad jasné, že môj odvážny a vynachádzavý Jiří sa trasie od strachu ako osika." V réžii Hany Rodovej účinkujú Jana Wernerová, Miroslav Kolbašský, Michaela Domovcová a Peter Čižmár.

Od utorka sa môžete započúvať do eseje Friedricha Wilhelma Nietzscheho nazvanej O bohatých zážitkoch, kde okrem iného podáva univerzálny návod na šťastný život: „Veru, to i ono som robil pre trpiacich, vždy sa mi však zdalo, že je lepšie, keď sa učím lepšie sa tešiť. Odkedy je človek človekom, odvtedy sa primálo teší. Iba to, bratia moji, je náš dedičný hriech! Ak sa naučíme lepšie sa tešiť, najlepšie sa odučíme ubližovať iným."  Filozofické úvahy v réžii Jara Riháka číta František Kovár.

Cušcyna Merana pôsobí ako stredoškolská učiteľka lužickej srbčiny a ruštiny. My vám ju ponúkame vo veršoch pod chutným názvm Jahody. Verše súčasných lužickosrbských básnikov spája rovnaký jazyk a krajina Lužica. Podľa všetkého už iba 30 000 Lužických Srbov dokáže hovoriť jedným z dvoch variantov lužickej srbčiny. Napriek tejto bilancii je pozoruhodné, že v ich súčasnej poézii nebadať žiadne apokalypsy, náreky, ale skôr vôľu žiť a prežiť. Účinkuje Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Stredu začneme nobelovkou za literatútu. Júlia Pavlová si vo svojom umelecko-dokumentárnom pásme posvietila na jej držiteľa Williama Faulknera. Neopakovateľná fascinácia, ktorou na nás pôsobí jeho text, akiste nemálo súvisí s tým, čo kedysi kritici nazvali Faulknerovou metódou zámerného odďaľovania zmyslu. Jeho fenomén času. Človek je celý ponorený do času. Včerajšok sa skončí až zajtra a zajtrajšok sa začal pred desaťtisíc rokmi. Viac nájdete v ukážkach z jeho diel. V réžii Laca Keratu účinkujú Zuzana Kyzeková a Miroslav Trnavský.

A zase Wilhelm Nietzsche. Tentoraz nám naservíruje svoje Lístky z breviára. Relácia ponúka voľný tok myšlienok a úvah o umení tohoto významného nemeckého filozofa. Azda najznámejší je svojou koncepciu nadčloveka, ktorého úlohou má byť zničenie všetkého klamárskeho, chorobného, životunepriateľského. V réžii Štefana Mandžára číta Vladimír Štefuca.

Od štvrtka si určite nenechajte ujsť vtipnú rozhlasovú hru, v ktorej si na vlastné uši vypočujete Spoveď Andyho Warhola. Autor tejto pozoruhodnej hry nemal ambíciu napísať životopis umelca, ktorého korene siahajú na Slovensko, ale cez prizmu spovede vytvára mozaiku rozporuplného života. Od pocitov osamelosti až po neviazané polohy recesie, škandálov a výtržností, ktoré sa stali súčasťou tejto významnej osobnosti, ktorá výrazne ovplyvnila výtvarné cítenie 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia. Ako Andy exceluje Boris Farkaš, sekundujú mu Ladislav Kubiš a Ivan Laca.

A opäť pochúťka pre fajnšmekrov. Karel Čapek nesklamal, naopak dielko O aleľuďoch je už klasicky nadčasovo ušité na dnešnú dobu. „Aleľudia" to je vám osobitý druh ľudí, ktorí ku všetkému, s čím sa stretnú, majú nejakú výhradu. Každé tvrdenie musia uvádzať „na správnu mieru". Aj vy máte vo svojom okolí nejakého „alečloveka"? Viete že je to choroba intelektuálov? Zlepšite si deň vynikajúcim satirickým fejtónom v podaní Petra Jezného.

Básnik má k dispozícii len svoj hlinený lampáš metafor ," hovorí Dezider Banga, ktorého tvorba vychádza z tradície rómskej ľudovej poézie. Učí zázračnému pohľadu na svet, tešiť sa z prostej skutočnosti, že dážď je modrý... V dnešnom svete až nástojčivo potrebujeme toto pripomenutie prírodného v človeku a zdôraznenie jeho bezprostredného zväzku so svetom. Báseň Lúka vám zarecituje Ján Mistrík.

V piatok si vychutnajte rozhlasovú hru Evy Rajeckej Dvorný muzikant. Príbeh rozpráva o detstve a mladosti geniálneho hudobníka a skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Odkrýva odvrátenú stránku slávy. Vyskúšajte si na vlastné uši, aké to je byť sestrou zázračného dieťaťa. Či jeho matkou... V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Gustáv Valach, Mária Kráľovičová, Anna Bučinská, Igor Knězek, Emil Fillo, Martin Gregor, Dušan Jamrich, Július Vašek, Vladimír Durdík, Hana Meličková a ďalší. Hra je z roku 1971.


Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Fotky: wikipedia.org, TASR, unsplash.com, pixabay.com

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame