Atlasy, mapy a literárne expedície, 1. časť

Atlasy, mapy a literárne expedície, 1. časť

A máme tu už druhý prázdninový týždeň a čas letných dovoleniek je v plnom prúde. Naše rádio chce a vie byť vašim spoločníkom aj v tento oddychový čas. Keďže mnohí budete na cestách, pripravili sme si pre vás program bohatý na tému atlasov a máp. Veríme, že práve vďaka našim reláciám a hrám vám bude na cestách radostnejšie a ešte zmysluplnejšie. Literárnu expedíciu začneme zľahka, a to piatimi časťami Coelovho Alchymistu. V hre Expedícia Človečia hlava sa štyria kamaráti rozhodnú uskutočniť tradičnú „pánsku jazdu" aj so svojimi deťmi. V hre Mapa Kefali sa dve sestry vyberú na grécky ostrov, aby tu porozumeli čomusi zo seba. Durasová vás vo svojej hre Je leto, pol jedenástej večer, vtiahne do horúcich dní v Španielsku a nahliadnete do duše zúfalého vraha. Nenechajte si ujsť ani hru Veľký atlas dinosaurov. Ide o strhujúci rozhlasový príbeh malého chlapca, príbeh o utýranej detskej duši, ktorá nenachádza pochopenie medzi ľudskými „dravcami". Motívy atlasov, máp a hľadania cieľa nebudú chýbať v Ars litere D. Kapitáňovej a G. Magovej. Objaví sa tu pieseň H. Hegerovej Mapa lásky či Nové mapy ticha D. Ursínyho. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše M. Haugovej, G. Ajgiho, Ch. Baudelaira, J. Chalupku i M. Brücka.

Legendárny Alchymista Brazílčana Paula Coelha nás v piatich častiach čítania na pokračovanie  bude sprevádzať celým týždňom. Prostredníctvom symbolického jazyka alchýmie sa Coelho snaží sprostredkovať poznanie podstaty šťastia. I to, že poslaním každého človeka je ísť po stopách znamení za svojim osobným príbehom. A že od života dostávame to, čo potrebujeme a nie to, čo chceme. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Alfréd Swan.

Radek Bachratý nám ponúkne svoju rozhlasovú hru pre mládež nazvanú Rodinný atlas. Spolu s našimi hrdinami sa ponoríme do absurdnej situácie, keď v čase komunizmu bol ešte aj starší atlas zakázanou knihou, keďže ukazoval svet pred druhou svetovou vojnou. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Milan Bahúl, Jozef Benedik ml., Mária Buranská, Mária Dacejová, Helena Geregová, Pavla Gejdošová, Viera Richterová, Oľga Solárová a ďalší.

Dve sestry sa v zime spolu vyberú na grécky ostrov, aby tu porozumeli čomusi zo seba. To je námet pôvodnej rozhlasovej hry Slavky Liptákovej Mapa Kefali. Meno ostrova Kefalónia je odvodené od gréckeho slova kefali, teda hlava. Spoznať dráhy svojho myslenia znamená spoznať svoje obmedzenia. A tiež možnosti vydať sa iným smerom, zmeniť mapu svojej mysle. Práve k tomu sa odhodlá jedna zo sestier, keď si uvedomí, že až doposiaľ nežila podľa seba, ale nechala sa viesť vymletými korytami toho, čo sa má a čo sa očakáva. Skok do nového je tu symbolicky zobrazený skokom do mora, ktorý obe sestry zavedie do inej reality. Účinkujú Linda Zemánková, Helena Geregová, Ladislav Kerata a Lukáš Dóza.

Od utorka sa môžete tešiť na rozhlasovú hru pre celú rodinu nazvanú Expedícia Človečia hlava. Mužský svet je iný ako ženský a sparťanská výchova je len jedným z jeho prejavov. Keď sa však štyria starí kamaráti rozhodnú uskutočniť tradičnú "pánsku jazdu" aj so svojimi deťmi, musia vymyslieť zaujímavý program. Hľadanie stredu sveta by mohlo byť tým pravým orechovým. Dobrodružstvo a hľadanie samého seba - to sú základné atribúty hry Jána Mikuša, v ktorého réžii účinkujú Juraj Smutný, Michal Pecka, Richard Sanitra, Jakub Kováč, Ondřej Daniš, Tatiana Penovová, Radoslav Kuric a Ivana Kivaderová.

Ženy poetky vraj zrejú ako víno. V prípade Mily Haugovej to platí určite. My si budeme recitovať z jej knihy Atlas piesku. Je to presne ten typ knihy, ktorá rozsvieti chvíle, čo si kradneme pre seba. Jej význam však nie je kratochvíľny. Atlas piesku sa pred vami otvorí a pomôže vám nájsť zlaté zrnká zakliate v každom slove tejto uhrančivej zbierky, ktorá zobrazuje pominuteľnosť, hľadačstvo pôvodu, bizarné obrazy podvedomia. V réžii Martina Kákoša účinkuje Veronika Senciová.

Nasleduje 5-minútovka veršov čuvačského básnika Gennadija Ajgiho nazvaná Leto s anjelmi. Účinkuje Marek Majeský.

Strhujúci rozhlasový príbeh malého chlapca, ktorého ľudské „dravce" pripravili o ilúzie i budúcnosť - to je charakteristika rozhlasovej hry Jozefa Lenharta, ktorú môžete počúvať od stredy. Veľký atlas dinosaurov je hra určená mládeži a rozpráva o bezmocných a mocných, o utýranej detskej duši, ktorá nenachádza pochopenie. Po márnom hľadaní nádeje prišlo šťastie príliš neskoro. Hra poukazuje na alarmujúci jav, kedy sa ľudia k sebe nesprávajú partnersky rovnocenne, ale vidia v tom druhom obeť. Kedy zabíjajú to ľudské, čo z nás robí človeka. A tak mnohí z nás unikajú do paralelného, lepšieho sveta. Účinkujú Tomáš Hallon, Kristína Svarinská, Boris Farkaš, Zita Furková, Anna Šišková, Dávid Hartl, Jakub Szabay a ďalší.

Anglická spisovateľka Virginia Woolfová významne prispela k rozvoju prózy 20. storočia. Okrem viacerých románov napísala aj niekoľko kníh esejí. My vám ponúkneme jej esej Robinson Crusoe, v ktorej rozoberá rovnomenný román Daniela Defoa. V réžii Patrika Orieška účinkuje Helena Geregová. Preložil Pavel Vilikovský.

A opäť rozhlasová hra, tentoraz podľa románu. Švrtok nám spestrí Marguerite Durasová a jej titul Je leto, pol jedenástej večer. Ocitáme sa v horúcom Španielsku, v ľúbostnom trojuholníku medzi mužom a dvomi ženami. Miesi sa to tu špecifickým ťažkým vzduchom, rozporuplnými pocitmi a sugestívnym opisom prostredia. A k tomu všetkému sa nám naskytá ponor do duše zúfalého vraha.V réžii Eleny Bauerovej účinkujú Andrej Nemčok, Jozef Šimonovič, Oldo Zemánek, Božidara Turzonovová, Viera Topinková, Bohuslav Rapoš, Vladimír Minarovič, Karol Machata a ďalší. Hra je z roku 1969.

Zádrhele letného čítania. Tak znie úvaha, v ktorej sa Peter Šrank fejtónovým perom zamýšľa, ako to vlastne s tým našim letným oddychovým čítaním je. Zamyslime sa s ním skôr, než si niečo nabalíme do kufra v ústrety dovolenkovým dňom. V réžii Viery Weidlerovej účinkuje Peter Jezný.

„Ach, takou budete i vy raz celkom iste, jak puchu plná mrcina, hviezdička mojich snov, slniečko moje čisté..."  I takto môže znieť vyznanie lásky, pravdaže, ak vyjde z úst večného provokatéra Charlesa Baudelaira. Len on môže svoju vyvolenú prirovnať k zdochline zvieraťa, okolo ktorej spolu prechádzajú. No jeho báseň Mrcina skrýva v sebe niečo viac. Žeby rozklad človeka - rozklad spoločnosti? Možno sa to dozvieme z prednesu Alfréda Swana.

Veršami budeme pokračovať, tentoraz v podaní Jany Strniskovej odznie Ján Chalupka a jeho básne Zabitý a Zrada. Forma a jazyk tohto slovenského satirika, dramatika a obrodenca vychádza z ľudovej poézie, verše majú dramatický spád, zrozumiteľnú, lahodnú spevnosť a citovú vrúcnosť: "...Načo si, mesiačku, spoza mraku blysol, keď ma šuhajíčok kolo bočku stisol?..."

Piatková relácia Ars litera - o literatúre z každej stránky - ponúka rozhovory o tých a s tými, ktorí literatúru a knižnú kultúru tvoria. Čakajú na vás ukážky z domácej a svetovej tvorby z produkcie slovenského rozhlasu. Daniela Kapitáňová a Gabriela Magová program nazvali Atlasy a mapy a spolu s nimi si pripomenieme diela, ktoré tieto artefakty majú už v názve. Atlas mrakov, Atlas zabúdania, Atlas piesku a navyše zopár veršov a piesní o mapách. Snáď spolu nezablúdime.

A opäť verše, tentoraz z pera Miroslava Brücka. Miroslav Trnavský nám prečíta z jeho štvrtej zbierky Orientačná mapa na zimu. Brückova poézia vypovedá o hľadaní pokoja, jeho podôb a stability. Takisto je o nachádzaní každodenného rytmu, úzkeho prieniku medzi nebezpečnými extrémami. Aj keď chápanie zimy je obrazné, funguje i ako narážka na procesy „zamŕzania" v citovej oblasti.

Na záver týždňa sa nám prihovorí nedávno tragicky zosnulý spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. Patril k ľuďom, ktorí radi cestujú a spoznávajú nové, neznáme končiny. Vo svojej eseji sa však zamýšľa - smutno príznačne - O cestách, ktoré som nepodnikol. V réžii Egona Tomajka účinkuje Juraj Smutný.

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Fotky: TASR, wikipedia.org, pixabay.com, unsplash.com

Program rádií


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame