Dobrodružný týždeň s Doylom, Vernem a Magellanom

Dobrodružný týždeň s Doylom, Vernem a Magellanom

Nový týždeň v Rádiu Litera bude napínavý. Nie je nič lepšie, ako zapnúť si v čase voľna po večeroch detektívku. A tie „na počúvanie" majú ešte akúsi silnejšiu atmosféru. Keď budete na správnej stope so Sherlockom Holmesom, pokojne môže vonku aj pršať, nevadí. Tak teda prijmite pozvanie a započúvajte sa do troch detektívok od samotného majstra - škótskeho spisovateľa Arthura Conana Doyla. Čaká na vás Poklad z Agry, Smrť detektíva a Škvrnitá páska. Litera odvysiela i pútavú rozhlasovú dramatizáciu románu Julesa Verna Ľadová sfinga, poviedku L. N. Tolstého Na medvede či dvojdielnu rozhlasovú hru pre mládež o slávnom portugalskom moreplavcovi - Magellan. Pripútajte sa, vyrážame!

Celých 5 častí - od pondelka do piatku - sa vám bude prihovárať A.C. Doyle a čítať na pokračovanie si budeme z jeho knihy Poklad z Agry. Svojou literárnou postavou geniálneho detektíva Sherlocka Holmesa sa autor okamžite preslávil po celom svete. Má vlastné metódy dedukcie a neobyčajnú schopnosť rozlúštiť každý, aj ten najzložitejší prípad. Sekunduje mu nerozlučný priateľ Dr. Watson, ktorého otázky môžu čitateľovi pripadať občas „mimo" no detektíva často navedú na správnu stopu. V réžii Rie Páldiovej číta Ľubo Roman.

Nasleduje rozhlasová hra podľa knihy Julesa Verna Ľadová sfinga. Američan Joering sa potrebuje zo súostrovia Kerueleny dopraviť do Spojených štátov. Napokon sa mu podarí nalodiť na škuner Halbrana, no ako sa zdá, kapitán lode zošalel - je posadnutý príbehom Edgara A. Poea a chce sa vydať až k južnému pólu. Verí totiž, že jeho brat, ktorý tam stroskotal pred jedenástimi rokmi, ešte žije a potrebuje pomoc. Záchrancovia netušia, že po zničení Halbrany budú pomoc potrebovať oni sami. Ako sa k nim zachová tajomná antarktická sfinga? To vám už porozprávajú Michal Dočolomanský, Stano Dančiak, Peter Rúfus, Dušan Tarageľ, Matej Landl, Vlado Muller a ďalší. Hra je z roku 1992.

V eseji Miloša Jesenského Arthur Conan Doyle - známy neznámy sa dozvieme viac o živote a diele škótskeho autora detektívok, ale i mysterióznej či historickej literatúry. Doylovo majstrovstvo dedukcie sa stalo modelom pre jeho literárnu tvorbu. Ako vyštudovanému lekárovi mu ako predlohou bola detailná diagnostika pacientov. Jeho lekárska prax bola paradoxne neúspešná, avšak pre čitateľov veľmi osožná. Číta Miroslav Trnavský.

Už viac ako dve desaťročia podniká dobrodružné expedície a zostáva medzi filmármi unikátom. Sprostredkúva pohľad na miesta neprebádané, kým boli ešte nedotknuté civilizáciou. Mnohé z nich sú žiaľ už len odrazom minulosti. Čo bolo skôr vášeň pre film alebo k dobrodružstvu? To sa už dozvieme v utorok v pásme Mariany Jaremkovej Pavol Barabáš - dobrodruh a filmár. Relácia z cyklu Fokus nám povie viac o tomto slovenskom dokumentaristovi, ktorý má za svoje filmy na konte už viac ako 250 ocenení doma i vo svete. Účinkujú Pavol Barabáš a autorka relácie.

Nenechajte si ujsť ani dramatizáciu poviedky A. C. Doyla Smrť detektíva. Pani Hudsonová - domáca slávneho Sherlocka - zalarmovala Dr. Watsona k okamžitej návšteve. Holmes už tri dni nevzal nič do úst, len sedí zavretý v zatemnenej izbe, nerozpráva, nevychádza, je snáď chorý? Umiera? Na akom prípade tak zanietene pracuje, že ho úplne paralyzoval? Účinkuje Dušan Jamrich, Peter Mikulík, Darina Vašíčková, Peter Sklár, Vladimír Minarovič, Ivan Laca a Jozef Šimonovič.

Ďalej si otvoríme Svetovú čítanku a nalistujeme Leva Nikolajeviča Tolstoja a jeho dielko Na medvede. Autor sa už v mladom veku zaujímal o otázky poslania človeka a nesmrteľnosti duše. Bol presvedčený, že našim cieľom je mravné sebazdokonaľovanie a že touto cestou sa dajú vykoreniť všetky ľudské neresti. Napriek filozofickému duchu, väčšmi ako prednáškam na univerzite sa venoval radšej hudbe a zábavnému čítaniu. Rád sa veselil a tancoval. Často chodieval na poľovačky do hustých lesov. Dej poviedky Na medvede sa pravdepodobne odohral v tých časoch jeho búrlivej mladosti. Číta Alfréd Swan.

Marián Grebáč vám zas ponúkne svoj miniromán Vertical limit. Je to príbeh inšpirovaný horolezeckou latinou, ale autor ho v istej ľahšej obmene zažil pri zostupe z Opálovej veže vo Vysokých Tatrách. Potvrdzuje pravidlo, že čas mení našu optiku a kruté sa stáva smiešnym. Číta Martin Kaprálik. Rok výroby 2006.

Od stredy na vás čaká úvodná časť dvojdielnej rozhlasovej hry pre mládež podľa predlohy Petra Zikmunda s názvom Magellan. Prvá časť má názov Mapa. V dobrodružnej hre o živote moreplavca Fernaa Magalheasa účinkujú Leopold Haverl, Peter Mikulík, Dušan Jamrich, Emil Fillo, Ľubo Roman, Ctibor Filčík, Július Pántik, Dušan Blaškovič, Vlado Müller, Stano Dančiak a ďalší. Hra je z roku 1986.

Daniel Durkáč nám napísal Odinakiaľ... z ananásového kráľovstva. Staneme sa súčasťou dobrodružného výletu spolu so štyrmi mladými ľuďmi na motorkách. Vezmú nás do Thajska, kráľovstva, kde v čase našej návštevy panuje smútok za kráľom, ktorý tam vládol 70 rokov. V tejto atmosfére spoznávame neznámu zem. Číta Miroslav Kolbašský.

Ďalej pokračujeme druhou časťou rozhlasovej hry pre mládež Magellan. Nesie názov Sledujte vlajkovú loď. V predchádzajúcej časti príbehu uviazla flotila portugalského moreplavca Fernaa Magellana v rovníkovom bezvetrí. Časť posádky nebola spokojná s vedením kapitána a chvíľu sa zdalo, že dokonca pripravujú vzburu. Magellan však nepodľahol strachu a snažil sa udržať chod výpravy tak, akoby sa nič nestalo. Počasie sa však stáva stále menej prívetivým a posádka stále nespokojnejšou... Ako budú pokračovať napínavé cesty námorníka, ktorý túžil objavovať to, čo ešte nebolo objavené sa dozviete vo štvrtok.

Náš dobrodružný výlet oživí pohľadom sebe vlastným Oľga Feldeková v glose Kajak. Podelí sa s nami o nenaplnený sľub svojho manžela v časoch, keď ju ešte len „lovil" a sľuboval jej krásnu budúcnosť. Tou mala byť kúpa kajaku a spoločné romantické splavovanie riek. Či sa dvojici tento zámer napokon aj podarilo zrealizovať, dozviete sa v podaní samotnej autorky.

V závere týždňa vás čaká umelecko-dokumentárne pásmo o živote vrbovského rodáka Mórica Beňovského. Autor Ján Bábik ho nazval Dobrodruh z Vrbového. Účinkujú Ľubomír Bosák, Michal Kocák, Vladimír Štefuca, Jozef Šimonovič a autor relácie Ján Bábik.

Václav Enšpenger Chlumecký zas prispeje svojim sci-fi fejtónom Správy z planéty Mars. Autor je predstaviteľom satirického románu, niekoľkých vedeckofantastických prác, matematických rébusov či hlavolamov. Utópiu štátu rovných, štátu bez peňazí, bezpochyby ovplyvnenú dobovými udalosťami - revolúciou boľševikov v Rusku - ponúka Chlumecký svojim čitateľom v tomto krátkom fejtóne, ktorý vyšiel v Robotníckych novinách začiatkom roku 1918.

Ako na úvod, tak nakoniec. I v piatok odznie Arthur Conan Doyle, tentoraz jeho poviedka Škvrnitá páska. Sherlocka Holmesa navštívi mladá slečna Helen, ktorá sa obáva o svoj život. Jej matka zanechala svojim dcéram dedičstvo, ktoré mali dostať po vydaji. Helenina sestra Júlia však pred svadbou za záhadných okolností zomrela. Pred smrťou stihla prezradiť, že uzrela škvrnitú pásku. Teraz má pred svadbou Helen a záhadné javy v starom panstve sa začnú opakovať. Sherlock Holmes a doktor Watson sa rozhodnú Helen pomôcť a záhadu rozlúštiť. Číta Martin Kaprálik.

Prajeme vám príjemné zimomriavky s rádiom Litera!



Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Fotky a ilustrácie: TASR, SITA, wikipedia org., pixabay.com, unsplash.com, RTVS

Program rádií


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame