Leto s detektívkou alebo zimomriavky v lete I.

Leto s detektívkou alebo zimomriavky v lete I.

Dovolenkový a prázdninový čas na začiatku augusta naplníme dobrou a napínavou detektívkou a témou záhad i strašidelnosti. Milovníci napätia a bizarných príbehov sa môžu tešiť na päť poviedok z Hitchcockovej knihy Moje najmilšie strašidlá. Howard Phillips Lovecraft je pokladaný za otca moderného hororu. Šialenstvom, nešťastím a smrťou bol obklopený aj v skutočnom živote. Vo vysielaní sa objaví jeho poviedka Horor v múzeu. Osud canterburského arcibiskupa Tomáša Becketa prinesie Eliotova Vražda v katedrále. Priaznivci klasických detektívok Agathy Christie si nenechajú ujsť poviedku pod názvom Pacientka. V pásme Petra Karpinského spoznáte autora Troch pátračov Roberta Arthura. Vo vysielaní sa objavia aj verše Edgara Allana Poea a Veroniky Dianiškovej. A nezabudlo sa ani na žáner rozprávky - odvysielame Dobšinského Svetskú krásu.

Alfréd Hitchcock, Moje najmilšie strašidlá - to je názov zbierky, ktorú isto pozná každý ozajstný nadšenec napätia. Výber z tých najlepších poviedok od rôznych autorov, ktorí, každý po svojom namiešali odvar krimi zápletky, strachu a neopakovateľnej atmosféry, na vás v piatich častiach čaká počas celého týždňa. Na pokračovanie si prečítame Z. B. Gilforda a jeho „Zdesenie", G. Cullingforda „Moja nepekná dáma", H. Slesara „Výkrik zo strechy mrakodrapu", W. Sambrota „Ostrov strachu" a P. Mac Donalda v titule „Naši operení priatelia". Každý deň na vás postupne čakajú jednotlivé dielka, ktoré číta Marián Geišberg.

Od pondelka si ešte môžete vychutnať rozhlasovú hru podľa knihy T. S. Eliota nazvanú Vražda v katedrále. Ide o ťažiskové dielo svetovej drámy tohto storočia. Napriek tomu, že autor napísal divadelnú hru vo veršoch, dá sa čítať ako o román. Témou je vražda sv. Tomáša Becketa v Canterburskej katedrále v polovici 12. storočia. Významný americký básnik sa tu okrem iného zamýšľa nad úlohou kresťana v takzvanom modernom svete. Účinkujú Dušan Jamrich, Peter Himič, Jozef Stražan, Róbert Šudík, Jozef Úradník, Michal Hudák, Peter Rašev a ďalší. Hra je z roku 2001.

Od utorka na vás čakajú Zimomriavky pre dospelých alias spisovateľ Howard Phillips Lovercraft. Na jeho titul Horor v múzeu sa bližšie pozrel Peter Karpinský, sekundujú mu Dana Košická a Miro Kolbašský. Lovecrafta môžeme označiť za tvorcu materialistického strašidelného príbehu. Žiadne fantaskné strašidlá ale obyčajná, nepopierateľná a neznesiteľná skutočnosť sa pre jeho čiteteľských fanúšikov stáva ozajstnou nočnou morou.

Život a tvorba niektorých spisovateľov sa až nápadne ľahko stáva súčasťou legiend. Toto tvrdenie určite platí o Edgarovi Allanovi Poeovi, ktorého sme si zvykli prijímať ako "prekliateho básnika" neskorého romantizmu. Popri básnickej tvorbe sa však Poe venoval aj poviedkovej a činný bol aj v oblasti literárnej kritiky a teórie. My vám ponúkame úryvky z jeho štúdie Básnický princíp, v ktorej sa zamýšľa nad tromi kategóriami v poézii: Krásou, Pravdou a Morálnym vedomím.

Pásmo Petra Karpinského Záhada nad záhady počúvajte od stredy. Bližšie sa prizrieme autorovi Troch pátračov Robertovi Arthurovi. Jeho knižky držal v rukách snáď každý adolescent bažiaci po dobrodružstve. "Tri otázniky" boli tajné heslo do úžasného, no miestami nebezpečného príbehu, v ktorom bolo trom šikovným chlapcom občas poriadne horúco. Účinkujú Miroslav Kolbašský, Juraj Fotul, Peter Sasák a Jana Wernerová.

Za menej známou poviedkou Pacientka sa neskrýva nik iný, ako sama kráľovná detektívky, Agatha Christie. Už za jej života sa spisovateľke dostalo množstva pôct a vyznamenaní. Bola napríklad predsedníčkou Detektívneho klubu. Ošetrovateľské skúsenosti z vojenskej nemocnice využila v mnohých svojich románoch, jej knihy sa vynikajúco čítajú vďaka dokonale rozpracovanej psychológii postáv. V našej hre sme svedkami polemiky okolo zdravotného stavu pacientky, ktorá len o vlások unikla smrti. Dokáže paralyzovaná žena určiť, kto zo zhromaždených príbuzných môže za jej stav? Účinkujú Peter Rúfus, Karol Machata, Táňa Kulíšková, Stano Dančiak, Ivan Romančík, Ida Rapaičová, František Kovár, Jana Strnisková a Viera Richterová.

Vo štvrtok si môžete vypočuť hru pre mládež Ladislava Hannikera Tutu Gabo a Tete Sisi, o drogovej závislosti.Tutu sú terapeuti a tete terapeutky. Ocitáme sa v resocializačnom centre. Ako sa cíti človek, ktorému už nepatrí jeho duša? Ako chutí absťák, keď už prosíte o pomoc smrť? Podarí sa úbožiakovi poskladať z črepov? Účinkujú Pavel Plevčík, Zuzana Kapráliková, Helena Geregová, Vladimír Jedľovský, Juraj Predmerský, Soňa Ulická, Richard Féllix, Martin Kaprálik, Tatiana Poláková a Tomáš Lukáč.

Aký by to bol zimomriavkový týždeň bezkultovej básne Havran Edgara Allana Poea? Sám Karol Machata vám opíše mysterióznu polnočnú návštevu havrana u psychicky zmučeného muža, ktorý stratil svoju lásku. Tieto verše bývajú považované za odraz duševného utrpenia, viny a pocitu bezvýchodiskovosti. Ako druhú uvedieme báseň Ulalume: „... k obzorom šli sme, čo sa v dial'ke tratia, no zrazu cestu prehradil nám hrob - tajomným písmom popísaný hrob. Vravel som:Sestra, pozri na tie vráta a prečítaj, čo ukrýva ten hrob? A ona odvetila: „Ulalume! - to je hrob tvojej mŕtvej Ulalume!"

Rozhlasová redaktorka z rádia Junior - Veronika Dianišková - prispeje k téme svojimi ženskými očami vo veršoch Kde je to, z čoho mám strach. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Dagmar Buckmayerová.

Piatok bude patriť rozprávke Pavla Dobšinského Svetská krása. Dievčina tohoto mena je princovi súdená už od narodenia. Princ vyrastie v statočného junáka a vyberie sa ju hľadať do sveta. O jej existencii nevie Slnko, ani Vietor, až Mesiac mu pomôže získať si ju. Počúvajte s celou rodinou! Účinkujú Karol Machata, Július Pántik, Ján Kroner, Eva Rysová, Peter Rúfus, Vladimír Durdík ml. a ďalší.

Náš týždeň uzavrie Marta Součková s pásmom K čiernej poetike návštev. V programe rozoberá prózy Richarda Pupalu. „Strašidelné poviedky som čítal rád už v detstve. Vôbec prvýkrát som dostal chuť sám niečo písať práve pri ich čítaní. Dlhodobo zbieram a zapisujem si vhodné námety na dobré strašidelné príbehy. V písaní ďalších čiernych zošitov chcem pokračovať," hovorí o svojej tvorbe autor. Účinkuje Ladislav Chudík.

Prajeme vám príjemne zimomriavkový týždeň s Literou!


Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Fotky a obrázky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia org., TASR, archív RTVS.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame