Srdcové záležitosti

Srdcové záležitosti

V novom týždni sa Rádio Litera zameria na ľudské srdce. Už osemnásť rokov si ku koncu septembra pripomíname svetový deň srdca, orgánu, ktorý odjakživa fascinuje medicínsky i umelecký svet. Vraj by sme si srdce mali chrániť pred civilizačnými chorobami, ktoré ho najviac ničia. No ako by asi vyzerala dnešná civilizácia, keby existovala prevencia na srdcia ubolené láskou, zlomené zradou, srdcia z kameňa, srdcia priveľmi mäkké? Možno si stačí uvedomiť, že to, ako sa cíti naša tlčúca duša, môžeme veľkou mierou ovplyvniť my sami tým, že si do nej nepustíme len tak hocičo. Náš aktuálny program vám možno dá návod ako na to. V čítaní na pokračovanie sa môžete započúvať do románu Naše srdce, z dielne francúzskeho spisovateľa Guy de Maupassanta. Čaká na vás rozhlasová hra Juraja Váha Akcia Ametyst, pásmo Kataríny Kacerovej Podoby srdca alebo poviedka Williama Saroyana Muž, ktorý nechal srdce na vysočine. Nebudú chýbať verše Janka Silana a Rainera Mariu Rilkeho, či miniromán Jany Bodnárovej Srdcia.

Guy de Maupassant písal poviedky i romány. Často uňho nájdeme témy chudoby a niektoré z jeho poviedok by sme dnes dokonca radili do hororového či sci-fi žánru. Jeho posledný román Naše srdce je však prenikavým záberom do hĺbky ľudskej duše, ako inak, cez večnú tému lásky. Prostredníctvom svojich hrdinov definuje najväčšie citové rozpory a poryvy srdca. A keďže lásky nie je nikdy dosť, rozdelili sme ju pre vás na 5 častí a budeme si z nej čítať na pokračovanie po celý týždeň. Prihovárať sa vám bude mäkký hlas vynikajúceho Vladimíra Durdíka, ktorý knihu načítal v roku 1997.

Od pondelka tiež počúvajte pôvodnú rozhlasovú hru Juraja Váha Akcia Ametyst. Hra je príbehom o smrteľne chorom vládcovi, ktorého môže zachrániť transplantácia srdca. Hovorí o moci, svedomí a politických hrách. Režim v krajine je ohrozený, vlády sa chcú zmocniť rôzne mocenské skupiny. Morálne rozhodnutie, ktoré môže ovplyvniť politickú situáciu v krajine má v rukách významný lekár, ktorý má zomierajúceho vládcu operovať. Hra apeluje na svedomie v mocenských hrách. Účinkujú Karol Machata, František Dibarbora, Ladislav Chudík, Gustáv Valach, Viera Topinková a Vladimír Minarovič. Premiéra hry bola v roku 1976.

Ženský pohľad na veci so srdcom súvisiace nám zas ponúkne poetka Marcela Veselková vo svojich veršoch Ultrazvuk srdca. Recituje Dagmar Bruckmayerová.

Symbol srdca je metaforou toho, čo robí človeka človekom. Zosobňuje dobro, lásku, cit. Jeho vnímanie prešlo dejinami zmien. Ale až dodnes tvorí akéhosi prostredníka medzi pozemským a nebeským svetom. Je reprezentantom našej duševnej existencie. O ľudskom srdci z pohľadu histórie a rôznych okolností života je pásmo Kataríny Kacerovej Podoby srdca. Relácia mala premiéru v roku 2013, vy ju môžete počuť od utorka.

Robert Roždestvenskij patril ku generácii, ktorá vstúpila do ruskej poézie v polovici päťdesiatych rokov. Kritika ju označovala ako „štvrtú generáciu". Jej predstavitelia vniesli do básnického vývinu životnú skúsenosť svojich rovesníkov a sústredili sa na miesto jedinca v spoločnosti. Roždestvenskij inklinuje k extrovertnosti, zdrojom jeho poézie nebol vnútorný mikrosvet, ale skutočnosť, ktorá ho obklopovala, presila dojmov a zážitkov. Výber jeho básní zo zbierky Radar srdca vám v cykle Svetová čítanka zarecituje Alfréd Swan.

Ďalších pätnásť minút relácie Esej na dnes  bude patriť textu, ktorý predniesol prozaik, esejista a literárny vedec Stanislav Rakús pri preberaní Ceny Dominika Tatarku za rok 2004. Nazval ho Literatúra ako kultúra rozumu a kultúra srdca. Cena Dominika Tatarku je považovaná za najprestížnejšie slovenské literárne ocenenie a je určená autorovi za výnimočné dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a v tomto zmysle nadväzuje na duchovný odkaz D. Tatarku. Rakúsovi udelila porota túto cenu za knihu „Nenapísaný román". V réžii Hany Makovickej číta Peter Sklár.

Hoci sa bolesti srdca romanticky spájajú s láskou a smútkom, príčina jeho zlyhávania je žiaĺ iná. Zlá životospráva, nevhodné návyky, stres či starnutie. Ochorenie srdca nám naháňa strach a núti nás zaklopať na dvere i srdcia doktorov, hľadať u nich pomoc až záchranu. Jedným z nich je aj doktor Igor Riečanský, významný slovenský kardiológ. Práve o ňom rozpráva dokument, MUDr. Igor Riečanský - kardiológ, autora Juraja Kulíka. Počúvajte od stredy.

V rozhlasovej hre Ladislava Staroňa Dýchať srdcom sa autor zaoberá problémom etiky v práci vedca. Účinkujú Ladislav Chudík, Božidara Turzonovová, Michaela Mikulášová, Radko Tomek, Mária Prechovská, Juraj Kukura a Darina Vašíčková.

Otváram srdce svoje dokorán. Vtekajte utrpenia sveta doň! Sem súženia a strasti zeme, sem! Je ešte málo, málo rán, ja viacej unesiem, než hociktorý ždiarsky kôň..."  Srdce je odjakživa vďačnou a nevyčerpateľnou témou vo svete poézie, výnimkou nie je ani Janko Silan v básni Otváram svoje srdce dokorán. V tvorbe čerpal z vlastných trpkých zážitkov a snažil sa básnicky definovať zmysel ľudskej existencie. Sústredil sa na osud človeka v zložitých životných situáciách. V ďalších zbierkach postupne opúšťal pesimistický tón, i keď sa ho úplne nezbavil, prekonával ho však svojim svetonázorom kresťanského kňaza. Jeho verše vám zarecituje Jozef Šimonovič.

Kde všade ste si už zabudli srdce vy? Hrdinka rozhlasovej hry pre mládež, autorky Evy Križkovej, si to svoje zabudne - v bare. A je za to dokonca odsúdená. Bezodná čierna diera, ktorá slečne Tereze zostala namiesto srdca, je totiž hrozbou pre celú spoločnosť. Strácajú sa v nej všetky okolité veci. Zaujímavo poňatú hru O dievčati, ktoré si zabudlo srdce v bare Katy, si určite nenechajte ujsť. Aspoň zistíte, či sa detektívovi Šimonovi podarilo dokázať súdu neopodstatnenosť jeho rozhodnutia. Účinkujú Helena Geregová, Peter Sklár, Lucia Vrablicová, Soňa Ulická, Stanislav Král a ďalší. Hra je z roku 1995, počúvajte od štvrtka.

... Videl som sám seba na púšti nahého, akosi zdivočeného. V rukách držiac vlastné srdce a ujedajúc z neho. Nejaký muž v plášti sa posmešne pýtal - tak čo priateľu, chutí? A ja mu - je horké. Ale chutí mi, pretože je to moje srdce..."  Vojdite do čudesného sveta prekladateľa, ktorého opantala báseň, na ktorej pracuje. Nájdete v jej metaforách to, čo našiel on? Miniromán Jany Bodnárovej Srdcia, v réžii Silvestra Lavríka, číta Martin Kaprálik.

Chlapec zrazený na prechode. Zavíjajúca záchranka, policajti, zvedaví okoloidúci, šofér v putách. Chlapec je mŕtvy. Mladé srdce dobieha do cieľovej rovinky. Na rozhodovanie zostáva niekoľko minút. Poviedka Amirovo srdce hovorí o udalosti, pri ktorej sa nepozerá na rasu ani náboženské presvedčenie. Autor Anton Rákay nás prenesie do stavu pohotovosti na jednom transplantačnom oddelení. Číta Peter Rúfus. Poviedka mala premiéru v roku 2005.

V pásme poézie sa predstaví i Rainer Maria Rilke a jeho verše Vysadení na vrchoch srdca. Rilke bol jeden z najvýznamnejších nemecky píšucich básnikov na prelome 19. a 20. storočia. Veril v báseň ako posolstvo, ako zápas s osudom o pochopenie toho, čo je medzi nebom a zemou, pochopenie tajomstva smrti, ľúbostného vzťahu či samotného ľudského údelu. Rozdával sa každou svojou básňou. I tou, v ktorej účinkujú Helena Geregová a Alfréd Swan.

Sú situácie, keď musíme svoj život zveriť do cudzích rúk. Keď sme prinútení uveriť slovám dávajúcim nádej. Priznať si bezmocnosť a odovzdať sa osudu, do rúk lekára, aby za nás vyriešil dilemu našej budúcnosti. A práve o tom, že život i smrť chodia v bielom plášti, a aké je srdce lekára, rozpráva sugestívny dokument Jozefa Lenharta a Stanislava Gajdoša Božské srdce. Jeho hlavnou postavou je významný český pneumológ a kardiológ slovenského pôvodu Pavel Pafko. Fíčer z roku 2006 môžete počúvať od piatku.

Ďalej odporúčame do pozornosti poviedku Williama Saroyana Muž, ktorý nechal srdce na vysočine. Vedeli ste, že v tomto dielku má svoju malú rolu i Slovák? Je ním predavač - pán Kosák. Saroyan údajne vedel o Slovákoch viac, ako by sme sa nazdali, napokon, vo svojich dielach obsiahol množstvo ďalších národov. Táto poviedka je o chudobnom otcovi so synom. Nakupovať musia na dlh no i napriek tomu u seba prichýlia potulného herca, ktorý „nechal svoje srdce na vysočine". Ide o jednu z "najlepších poviedok, aká kedy v americkom písomníctve vznikla." Tieto slová o nej vyslovil sám autor. Sú to odvážne vety, ale tento syn arménskych imigrantov bol pri svojom vstupe do literatúry odvážny mladý muž.

Náš srdečný týždeň uzavrieme - ako inak - rozprávkou. Má názov Srdce z tyrkysu. Podľa originálnych príbehov indiánov kmeňa Hopi napísala a rozpráva Zuzana Jezerská. Napríklad i o tom, že neďaleko Puebla v jaskyni vo vrchoch žije zlý obor. Jedného dňa si to namieri priamo k mestu s obrovským košom na chrbte. Má chuť na kukuricu a miestne obyvateľstvo mu naznáša všetko čo má a a nezostane mu nič. Na druhý deň sa obor objaví zas...

Prajeme vám príjemné dni strávené v spoločnosti Rádia Litera. Veríme, že neoľutujete, že ste si nás napokon „pustili do srdca."

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame