Naše „mladé letá“ a edícia Stopy, 2. časť

 Naše „mladé letá“ a edícia Stopy, 2. časť

Aj druhý októbrový týždeň budeme pokračovať v našich dobrodružných návratoch do „mladých liet" a listovať v knihách z edície STOPY. Pokračujeme i vo vysielaní tzv. Rádia mladých poslucháčov  z  80. rokov minulého storočia, budete si môcť vypočuť ďalšie časti z cyklu U nás je vždy veselo. Vo vysielaní sa objaví rozhlasová hra Deti kapitána Granta a Stevensonov Ostrov pokladov. Navrátime sa aj k románu Terézie Vansovej Sirota Podhradských. Nebude chýbať pásmo o Julesovi Vernem. Do vysielania sa vráti zábavno-poučná relácia Diktát na Devíne. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše Ivana Štrpku zhudobnené Dežom Ursínym no a Marianna Grznárová nám porozpráva o svojej knihe Maťko a Kubko.

Tak ako minulý týždeň i tentoraz sa v Čítaní na pokračovanie ocitneme späť v 80. rokoch. V cykle pre mladých poslucháčov zvanom U nás je vždy veselo vyberáme ďalšie témy, ktoré boli súčasťou sveta dorastu. Vypočujete si postupne od pondelka do stredy tieto tri pôvodné rozhlasové príbehy: Jozef Repko - Družba a Dušan Brindza - Požiarna hliadka a Na splav sa pôjde.

V rozhlasovej hre pre mládež od Vojtecha Cacha - Tajomstvo Anny Márie partia detí rieši svoje kamarátske vzťahy a prežíva detstvo so všetkým, čo k nemu patrí. Vyberme sa s nimi do starej opustenej šachty, pokiaľ nás baterka nesklame a nepoblúdime. Niekde v bani zmizli kamoši Vico a Fana, temnota už počarila nejednému páriku, zdá sa že stará Anna Mária ešte nepovedala svoje posledné slovo. Účinkujú Emil Fillo, Katarína Karovičová, Marián Vojtek, Milan Ftáčnik, Ľuboš Lazový, Júlia Čunderlíková, Katarína Habovštiaková a ďalší. Hra je z roku 1966.

V utorok na vás čaká ďalšia rozhlasová hra, tentoraz na motívy knihy Julesa Verna, Deti kapitána Granta. Hrdinovia z dielne toho autora zažili už mnoho rôznych dobrodružstiev, ale v žiadnej inej knižke im spisovateľská fantázia nepostavila od cesty toľko desivých prekážok. Lord Glenarvan a jeho priatelia hľadajú kapináta Granta, ktorý kedysi stroskotal. Jediným vodítkom je odkaz nájdený v žraločom bruchu, ktorý určí približné súradnice. Nezostáva nič iné, ako strastiplné putovanie pustým svetom Južnej Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu, pričom sa skupine dobrodruhov stavia do cesty nespútaná príroda, ľudožrúti, či uprchlí trestanci. Účinkujú Vladimír Durdík, Viera Richterová, Vladimír Minarovič, Michaela Materáková, Emil Horváth, Ján Mistrík, Gustáv Legéň, Ján Valentík, Ivan Laca, Dušan Kaprálik a ďalší. Hra z roku 1991 je rozdelené na dve časti, tu druhú počúvajte od štvrtka.

...Vraciam sa po schodoch mokrý a ustatý, izba ma prijíma plného záchvevov, ktoré rozbúril deň. Nad mojou hlavou, v hlbokom spánku mi povieva ako jediný list, čo má kalendár, modrasto povieva môj modrý tieň..." Milovníci poézie určite privítajú legendárne verše Ivana Štrpku zo zbierky Modrý vrch. V réžii Laca Keratu účinkuje Miroslav Trnavský.

V minirománe  Ján Štepitu Káčer na Oravici sa ocitneme na jednej vodnej ploche, kde v milých postrehoch autora sledujeme strasti a slasti jedného káčera a jeho kačacieho háremu. Žije sa im vskutku fajn, kým sa do ich príbehu nezamontuje človek. V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Pavol Pivko, 2009.

Stredu otvorí Terézia Vansová a jej Sirota Podhradských, ktorú môžete počúvať vo forme rozhlasovej hry. Kniha z roku 1889 je dnes vnímaná ako prvý slovenský román pre ženy, ktorý si ešte stále nacháza nové čitateľky. Dojímavý príbeh nešťastnej Violy, ktorá je odmalička vychovávaná otcom, tragickou zhodou okolností však prichádza aj o túto jedinú blízku osobu a stáva sa sirotou. Prichádza bývať do domu k ujcovi, ktorý pôvodne patril rodine jej otca, nie však ako právoplatná dedička, ale trpená a nikým nemilovaná cudzinka. Účinkujú Zdena Grúberová, Branislav Koreň, Daniel Michaelli, Hana Meličková, Michal Dočolomanský, Anton Mrvečka, Beta Poničanová, Peter Mikulík a ďalší. Hra je z roku 1968.

A opäť zaraďujeme obľúbené pásmo Ingrid Hrubaničovej Diktát na Devíne. Vo 4. časti náučnej relácie si zoberieme, spolu s jazykovedkyňou Sibylou Mislovičovou, na pranier tému „mediálne bomby." Diktát bude písať spisovateľ a prekladateľ Ján Strasser.

Všetko čo si dokáže niekto predstaviť, môže niekto uskutočniť," povedal kedysi vizionársky spisovateľ a snáď najznámejší predstaviteľ sci-fi a dobrodružnej literatúry Jules Verne. V tom čase to bola trúfalosť, dnes však už vieme, že do veľkej miery pravdivá. Vo svojich knihách predstavil vyše 100 vynálezov a väčšina z nich sa aj skutočne zrealizovala. Vo štvrtok si v pásme Jozefa Žarnaya Jules Verne známy a neznámy povieme viac o živote a dielach tohto autora. Nebudú chýbať ani úryvky z jeho kníh. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkujú Vladimír Vaverčák, Katarína Turčanová a Peter Sasák. Relácia mala premiéru v roku 2003.

Pasieš Kubko pasieš? Veruže pasiem, a čo ty Maťko pasieš? Ej veru pasiem... No a kdeže sú nám teda ovce?" Kto by nepoznal už legendárnu hlášku z obľúbenej detskej knižky, na ktorej vyrástli už dve generácie detí. Spisovateľská mama dvoch najznámejších valachov, Marianna Grznárová, bude hlavnou postavou pásma Ľubice Hajkovej, nazvanom Maťko a Kubko. Určite si nenechajte ujsť toto zaujímavé rozprávanie autorky, ktorá spomína na svoj život medzi knižkami namiesto bábik. Úryvky z knihy číta Ján Valentík. 1999.

V piatok vyplávame. Na Ostrov pokladov pod vedením Luisa Roberta Stevensona. Ktorý chlapec by nezatúžil prežiť s mladým hrdinom Jimom Hawkinsom dobrodružnú výpravu a plaviť sa s ním na plachetnici Hispaniola k bájnemu ostrovu! Tam pred smrťou zakopal nazbíjané bohatstvo najobávanejší pirát všetkých čias - kapitán Flint. Miesto s pokladom je zaznačené na mape, ktorú nebojácny Jim náhodou vezme z truhlice po morskom vlkovi Billovi… Preslávený pirátsky príbeh bol mnohokrát sfilmovaný, vy si ho vypočujte v rozhlasovej hre, kde sa predstavia Emil Fillo, Anton Tihelka, Ferdinand Lehotský, Vladimír Durdík, Míla Beran, Gustáv Valach, Ctibor Filčík, Ondrej Jariabek, Ladislav Chudík a ďalší. Hra je z roku 1955.

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia.org, unsplash.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame