Finalisti Anasoft litera 2018, 1. časť

Finalisti Anasoft litera 2018, 1. časť

V novom týždni vám Rádio Litera predstaví piatich superfinalistov ceny Anasoft litera 2018. V éteri si zalistujeme v knihách, ktoré najviac upútali odbornú porotu. V čítaní na pokračovanie sa môžete započúvať do víťaznej prózy Etely Farkašovej Scenár. Čakajú na vás i ukážky z nominovaných diel zvyšných autorov - Márie Modrovich, Daniela Majlinga, Vandy Rozenbergovej a Pavla Vilikovského. V samostatných reláciách si tiež predstavíme osobnosti niektorých autorov aj ich ďalšiu tvorbu. Započúvajte sa do kvalitnej slovenskej literatúry a vyberte si z nej svojho vlastného favorita.

Ako bolo spomenuté v úvode, Čítanie na pokračovanie  venujeme aktuálnej víťazke, Etele Farkašovej. Jej kniha Scenár zaujala porotu najviac a my si z nej budeme čítať v piatich častiach do konca týždňa. Autorka vo svojej najrozsiahlejšej próze rozoberá témy prítomné v jej predchádzajúcej tvorbe, do istej miery sa vracia aj k typom postáv, ktoré sú pre ňu príznačné. Tentoraz je to manželský pár - umelecká prekladateľka a prírodovedec - stretávame sa s nimi v čase, keď prechádzajú procesom vyrovnávania sa s vlastným starnutím. Dokáže človek pochopiť „logiku" svojho životného príbehu a usmerniť jeho utváranie? Číta Ľubica Očková.

V pondelok tiež odznie pôvodná rozhlasová hra Etely Farkašovej Rozhodnutie. Staneme sa svedkom príbehu jednej prehnanej materinskej lásky, ktorá obmedzuje syna v jeho samostatnom živote. Hru v roku 1980 režijne naštudovala Viola Muránska. Účinkujú Viera Strnisková, Dušan Jamrich, Viera Topinková a Erika Bauerová.

A do tretice Etela. V pásme Ivice Ruttkayovej Čas zapadajúceho slnka vám v jednom krátkom časovom úseku predstavíme samotnú autorku, ktorá patrí medzi výrazné predstaviteľky strednej generácie slovenských prozaičiek. Jedna z jej kníh nesie názov Čas zapadajúceho slnka, ktorý môžeme chápať aj ako obdobie, kedy už vieme, čo je pre nás dôležité a čo je pre nás celkom nepodstatné. Takto môžeme potom hodnotiť aj vlastnú prácu a jej skryté významy. Ďalej už túto tému rozvinie sama Etela Farkašová v rozhovoroch s redaktorkou. Ďalej účinkujú Dáša Rúfusová a Eva Gergelyová. Relácia je z roku 2003.

Mária Modrovich debutovala v roku 2011 knihou Lu and Mira, ktorá obsahuje dva cykly poviedok zo slovenského a amerického prostredia. Tieto prostredia, ktoré Modrovich dôverne pozná, využila aj vo svojej druhej knihe, v románe Tichý režim. Vzťah na diaľku medzi Američanom a Slovenkou je búrlivý a komplikovaný. Veľmi moderný, medzinárodný, medzikontinentálny. Prežíva len na „tichý režim." Reláciu pripravil Patrik Oriešek. Počúvajte od utorka.

Flešbek je kniha Márie Modrovich, ktorá sa dostala medzi päticu najlepších, o ktorých rozhodovala odborná porota Anasoft litera 2018. Autorka v desiatich textoch rozpráva príbehy jednej ženy, alebo jeden príbeh viacerých žien, konfrontovaných s malosťou aj nesmiernosťou tohto sveta. V réžii Mileny Lukáčovej číta Dagmar Bruckamayerová.

V cykle Esej/recenzia si môžete následne vypočuť príspevok literárneho kritika Jakuba Součka, ktorý sa na Flešbek pozrie svojím recenzentským okom. Číta Andrea Krestianová.

Mária Modrovich pochádza z Bratislavy. Píše po slovensky aj po anglicky, žila nejaký čas v New Yorku. Jej prozaické a publicistické texty vyšli v periodikách na Slovensku, v USA a vo Veľkej Británii. Do cyklu Poézia mesta prispela textom, ktorý vznikol na základe spleti nápisov nastriekaných na kovovej bráne na Svoradovej ulici v Bratislave. Rozhovor s členkou ženského kultu v 2.časti interpretuje Marianna Mackurová.

V stredu prichádza na rad Daniel Majling. Spisovateľ vyštudoval VŠMU, venuje sa divadelnej a literárnej tvorbe, pracuje ako dramaturg v SND. Debutoval komiksom Rudo, ktorý postupne vychádzal na Facebooku a v knižnej podobe vyšiel v českom vydavateľstve Labyrint. V duchu čierneho humoru, ktorý je mu vlastný, vás pozývame počúvať jeho paradokumentárny sociálhoror Psie kúsky. V hlavných úlohách sa predstavia Tomáš Maštalír, Miroslav Trnavský, Dáša Rúfusova, Gabriela Dzúriková, Peter Sklár, Alfréd Swan a ďalší. Hra je z roku 2004.

Knižný trh zaplavili lacné „fejky" známych autorov. Dostojevzski, Tolsztoi či Toorgenef sú lacné náhrady trvalých literárnych hodnôt pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť čítať skutočnú, čitateľsky náročnú ruskú klasiku. Hlavne na odľahlých gemerských a novohradských dedinách sa pomerne často stretnete s ľuďmi, ktorí majú na poličke nejakého „Čehova" a myslia si, že keď si prečítali tieto lacné zlátaniny, sú kompetentní zasvätene diskutovať o veľkých otázkach bytia.. Do výberu ceny Anasoft litera 2018 bola nominovaná i aktuálna Majlingova kniha Ruzká klazika. Číta Peter Rúfus.

V stredu si ešte stihnete vypočuť úvahu nad knihou Etely Farkašovej Scenár. Recenziu napísala a načítala poetka a rozhlasová redaktorka Veronika Dianišková. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2018.

Štvrtok otvorí rozhlasová stereopoviedka Etely Farkašovej Približovanie. Autorka v nej rieši konfliktnú situáciu medzi matkou a dcérou. Tvorba tejto autorky sa vo všeobecnosti sústreďuje na zobrazovanie života žien v súčasnej spoločnosti či rodine. Medzigeneračné vzťahy, vzťahy medzi matkami a ich deťmi, úvahy o zmysle (seba) obetovania, a popri tom svet emócií a rozprávanie o pokusoch nájsť ticho a pokoj vo vlastnom živote. Účinkujú: Emília Vášáryová, Viera Strnisková, Michaela Mikulášová, Monika Paššová, Dušan Blaškovič a ďalší. Hra je z roku 1981.

Vanda Rozenbergová je zjavom slovenskej literatúry v najlepšom zmysle slova. Svojimi originálnymi príbehmi zaujala i porotu Anasoft litery. Toho roku sa o cenu uchádzala jej kniha Muž z jamy, deti z lásky. Próza opisuje ľudské city nesentimentálnym, a predsa krehkým jazykom. Priamočiaro a samozrejme vrství humor, smútok a neobyčajnosť všedných vecí a dní. Hlavný hrdina je viac ako chlapec, má za sebou prvých dvadsaťpäť rokov života a chcel by zabezpečiť rodinu bez matky, ustrážiť sestru, vychovať brata a postarať sa aj o toho, kto žije v jame. Čítať vám bude Lucia Vrablicová.

Strašne jej už liezol na nervy. Len sa motal, vypytoval a neurobil nikdy to, čo treba. Teraz si Albína môže pozrieť nemecký romantický film a smie sa pri ňom rozplakať od dojatia. Prvé týždne sú nasiaknuté slobodou. No pomaly sa do nej vkráda tieseň. Ako žena vyrieši mužovu neprítomnosť a svoju osamelosť? Dozviete sa v minirománe V. Rozenbergovej Slamená vdova. Číta Nina Mullerová.

Krišty išiel na strechu je tretí titul z dielne tejto autorky. Vanda Rozenbergová sa narodila v Bojniciach, vyštudovala žurnalistiku a pracuje ako bibliografka v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi. Je viacnásobmá finalistka súťaže Povedka. Jej kniha Slobodu bažantom sa dostala medzi finalistov ceny Anasoft Litera už v roku 2016. Minipoviedka Krišty išiel na strechu vychádza z rovnomenného nápisu na sídlisku Necpaly v Prievidzi. Číta Andrea Krestianová.

V piatok uzavrie našu spisovateľskú päticu Pavel Vilikovský. V relácii Fokus  nám predstaví miesta a mestá, ktoré sú v jeho živote dôležité. Autor prvej ligy slovenskej literatúry, prekladateľ a publicista má dôležité miesta tri. Bratislavu, Banskú Štiavnicu a Liptovský Mikuláš. Prečo, to vám už prezradí v rozhovore s redaktorom Jánom Púčekom.

O cenu Anasoft litera 2018 sa Vilikovský uchádzal aktuálnou knihou Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa. Zasväcuje nás do ľúbostného príbehu mladého pracovníka reklamnej agentúry Ivana, až kým odrazu s prekvapením nezistíme, že je to vlastne postava z románu bezmenného slovenského spisovateľa. Ivan sa svojmu tvorcovi vymkne z rúk a proti jeho vôli začne viesť nezávislý život. Autor odhaľuje zákulisie tvorivého procesu a stavia pred seba i čitateľa otázky o rozličných polohách a podobách skutočnosti, ktoré si v zhone súčasného života na vlastnú škodu zabúdame položiť. Úryvok z knihy číta Ján Gallovič.

P. Vilikovský patrí k našim najvýznamnejším prozaikom. Okrem poviedkovej či románovej tvorby sa systematicky venoval aj redaktorskej práci, prekladu z anglofónnych literatúr a tiež publicistike a recenzistike. Jeho zamyslenia vyšli súborne v knihe Vyznania naivného milovníka. Okrem recenzií sa v nej ocitli aj hlbšie zamyslenia nad historickými či kultúrnymi otázkami. Do Eseje na dnes  sme z nich vybrali jedno z vyznaní, konkrétne o symbole džezu, ktorým pre mnohých je Louis Armstrong. Zamyslenie Neopakovateľný a nezabudnuteľný číta Miloslav Kráľ.

program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Fotky finalistov Anasoft litera: Juraj Starovecký

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com







Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame