Týždeň V. Woolfovej, sestier Brontëových, M. Durasovej a B. Slančíkovej-Timravy

Týždeň V. Woolfovej, sestier Brontëových, M. Durasovej a B. Slančíkovej-Timravy

25. januára si pripomíname výročie narodenia známej anglickej autorky Virginie Woolfovej. Preto sme sa aktuálny týždeň na Rádiu Litera rozhodli venovať jej a ďalším štyrom významným autorkám – Charlotte a Emily Brontëovým, Marguerite Durasovej a Božene Slančíkovej-Timrave.

Tu je malý výber z toho, čo po tieto dni budete z nášho éteru počuť:

Otvára sa pred nami život na farme so všetkými svojimi absurdnosťami a svojou nepravdepodobnosťou. Poskytuje sa nám nepreberné množstvo príležitostí porovnať Búrlivé výšiny so skutočnou farmou a Heathcliffa so skutočným mužom. Ako, máme možnosť položiť si otázku, môže byť pravda či poznanie v jemnejších odtienkoch citu u mužov a žien, ktorí tak málo pripomínajú to, čo sme pobadali u seba? Ale aj vo chvíli, keď si ju kladieme, vidíme v Heathcliffovi brata, ktorého v ňom mohla vidieť talentovaná sestra; je nemožný, vravíme, no aj tak nijaký chlapec v literatúre nie je natoľko živý ako on. Rovnako je to s oboma Catherinami; vravíme, že by ženy nikdy nemohli cítiť či konať ako ony. Napriek tomu sú to tie najpríťažlivejšie ženy v anglickej próze.

Virginia Woolfová: Jana Eyrová a Búrlivé výšiny (Esej)

Nikdy som nepísala, hoci som mala pocit, že píšem. Nikdy som nemilovala, hoci som sa nazdávala, že milujem. Nikdy som nerobila nič iné, iba som čakala pred zavretými dverami.

Paríž, prvé marcové dni roku 1996. Po viacročnom pôsobení v diplomatických službách v tomto fascinujúcom meste sa vraciam domov. V ruchu a zhone, uprostred balenia a rozlúčok ma prepadne správa, ktorá umocní môj smútok z odchodu: zomrela Marguerite Durasová. Marguerite Durasová, azda najznámejšia francúzska spisovateľka druhej polovice 20. storočia. Najznámejšia aj najkontroverznejšia, najnekonvenčnejšia, nespútaná ako prírodný živel, ako ľudská túžba, ktorú vo svojich dielach tak nenapodobiteľne vyjadrovala, ako vášeň, tá podvratná a neodvratná sila, ktorá jej postavám vtláča pečať výlučnosti a bolesti, ako láska, ktorá v jej poňatí zasiahne človeka sťa blesk, anarchicky borí všetky priehrady a bariéry. Prozaička, publicistka, dramatička, filmová scenáristka a režisérka, ktorá provokovala svojimi názormi aj dielami, ktorú milovali aj zatracovali.

Michaela Jurovská: Hlas túžby (Pásmo o živote a diele spisovateľky Margerite Durasovej)

Audio ukážku stereočítania prózy Boženy Slančíkovej-Timravy Márnosť všetko si môžete vypočuť tu a teraz:

Bozena-Slancikova-Timrava-Marnost-vsetko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gabriela Miškovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame