Finalisti Anasoft litera 2018, 2. časť

Finalisti Anasoft litera 2018, 2. časť

V novom týždni vám Rádio Litera predstaví druhú polovicu finalistov ceny Anasoft litera 2018. V čítaní na pokračovanie sa môžete započúvať do knihy Jany Micenkovej Sladký život. Litera ponúkne aj ukážky z nominovaných diel zvyšných autorov - Dušana Vicena, Richarda Pupalu, Alexandry Salmely a Petra Macsovszkého. Predstavíme si aj ďalšiu tvorbu a osudy niektorých z nich.

Na pokračovanie si budeme od pondelka do piatku čítať z knihy Jany Micenkovej Sladký život, ktorá bola jednou z desiatich nominovaných na cenu Anasoft litera.V jej poviedkach sa nájde každý, kto si ešte ani po tridsiatke nedokázal nastaviť normálny životný biorytmus. Tí, čo majú minimálne jednu vysokú školu, a nedokážu sa uplatniť ani ako copywriteri, ani ako bloggeri a ani ako account manažéri. Alebo tie, ktoré ešte stále dúfajú, že z nudnej svadby ich unesie Tom Hardy. Poviedky tejto autorky sú pre všetkých tých, ktorí ešte nepochopili, že inak to už asi nebude a že najlepšie je robiť si zo všetkého prču. Číta Zuzana Kyzeková.

Po Klimáčkovi, Karáskovi, Lavríkovi nasleduje ich generačný „súputník", režisér a autor kultového bratislavského divadla SkRAT, Dušan Vicen. Viacnásobný víťaz a finalista českých a slovenských súťaží divadelných hier. Vypočujte si štyri životné momentky v štyroch rôznych časopriestoroch jednej noci nie v jednom meste. Vo forme rozhlasovej hry sa Dušan Vicen predstaví s titulom Nahrávačky. Účinkujú František Kovár, Táňa Radeva, Ľubomír Burgr, Jana Oľhová, Elena Podzámska, Zuzana Polonská, Alena Pajtinková a Judita Hansman. Hra je z roku 2011.

Každá kniha predstavuje osobitný experimentálny projekt, v ktorom autor postupne testuje možnosti textu ako tvárneho materiálu. Komu sa prihovára básnik? Je nutné, aby svoj jazyk ovládal excelentne, či hľadal nové formy jazyka? Podľa Petra Macsovského sa básnik prihovára predovšetkým sebe. Je mylné priväzovať ho o jazyk. Za básnika môžeme považovať akéhokoľvek vnímavého umeleca i výtvarníka či skladateľa. Vic z úvah rozoberie vo svojej eseji Cudzinec v jazyku. Číta Jozef Šimonovič. Počúvajte od utorka.

Pre milovníkov humoru zas prinášame grotesku Dušana Vicena Malá nočná služba. Autor v nej rozvíja svoju osobitú poetiku, ktorá sa miestami približuje až ku kafkovskej atmosfére. Účinkujú Marián Geišberg, Ján Valentík, Zuzana Kronerová, Ľudovít Moravčík a Matej Landl. Relácia je z roku 1998.

A opäť Dušan Vicen. Tentoraz nám predstaví svoj románový debut, ktorý sa uchádzal o cenu Anasoft litera 2018, Dotyk s absolútnom. Hudobný skladateľ študuje s orchestrom skladbu, ktorá neexistuje. Prírodná žena, v syntetickom preoblečení. Mladý muž dokresľuje abstraktné maľby, aby ich zbavil tajomstva. Iný je zas potrestaný vo vykonštruovanom procese... Kde je tu Boh? Vrstvenie bizarností by bolo podozrivé, keby nemalo podozrivo veľa styčných bodov so životom v istej malej bezvýznamnej krajine... Číta Alfréd Swan.

Miniromán Na pravé poludnie, tiež z dielne D. Vicena, vám prečíta Martin Kaprálik. Muž sediaci za stolom reštaurácie sleduje svoj odraz vo výklade a pomaly sa v spomienkach prehrabáva svojim životom...

V centre nepokoje... zmeškané ohňostroje. Takýto nápis nastriekaný červenou farbou na múre pri námestí Franza Liszta v Bratislave, zaujal autorku ďalšej časti cyklu Poézia mesta. Je ňou Alexandra Salmela, spisovateľka slovenského pôvodu, ktorá žije vo Fínsku a píše v oboch jazykoch. Za svoj knižný debut 27 čiže Smrť robí umelca, získala ako prvá "Nefínka" cenu za debut a dostala sa medzi finalistov prestížnej literárnej ceny Finlandia.

Cyklus Slovenská poézia na prelome tisícročí  nás v stredu zavedie do virtuálneho priestoru. V relácii Poézia v sieti - budúcnosť alebo smrť literatúry? preskúmame bohatú a miestami až bujnú ponuku poézie na internete. Ako toto nové médium zasahuje do písania, vnímania či distribúcie poézie? Vytvára internet len rezervoár pre poetický balast, alebo je zónou voľnosti a osviežujúceho experimentu? Nad tým všetkým sa zamýšľa autor pásma, básnik Peter Macsovszký.

Predstavíme vám i knihu P. Macsovszkého Povrch vašej planéty, ktorá sa zaradila do desiatky Anasoft litera 2018. Román sa snaží zachytiť činorodosť ľudského tvora na zemeguli. Je to katalóg významných osobností. Karneval obsesií a skutkov. Prehliadka udalostí - súkromných, historických i tajuplných. Správa o tom, že pohyby v privátnej sfére niekedy zatienia veľké spoločenské dianie. Správa o komických i zlovestných podobách stihomamu. No v prvom rade je to skromná pocta vzdelancom, ktorí v zabudnutých mestách strednej Európy vytrvalo udržujú oheň kultúrnych aktivít.

Tvorba spisovateľky Denisy Fulmekovej sa jasnejšie vyhranila prózou, ktorú napísala spolu s Petrom Maczovszkým. Ich spoločný Klebetromán odhaľuje podhubie slovenskej kultúry, prepletené vzťahy medzi takzvanými umelcami - a to často v podobe karikatúry či grotesky. Za premenovanými postavami sa skrývajú známe, takpovediac klubové postavičky, zachytené v ich komickej polohe, ako môžu pôsobiť na nezainteresovaného pozorovateľa. Úryvok číta Mária Schlosserová.

Štvrtok otvorí redaktorka Marta Součková. Vo svojej relácii K čiernej poetike návštev sa bližšie pozrie na prózu Richarda Pupalu. Predstaví nám jeho literárne tendencie a knihy, ktoré významným spôsobom formovali slovenskú literatúru. Chýbať nebudú ukážky  charakteristických diel. Pupalove postavy sa od iných odlišujú často už svojim vzhľadom. Vyčleňujú sa zo spoločnosti introverciou a mentálnou inakosťou. Čakajú na vás špecifické drámy za zavretými dverami ...

Pupalov Čierny zošit bol aj v zozname desiatky najlepších kníh tohtoročnej Anasoft litery. Je plný strašidelných príbehov. V každom vzťahu a aj v tej zdanlivo najobyčajnejšej situácii sa občas objaví čosi, čo sa vymkne realite, zabehanému chodu vecí. Čo sa stane, keď sa začnú zhmotňovať predstavy malého chlapca, ktorého fascinujú levy? Je nočný škriatok realitou, alebo len výplodom unavenej mysle mladej matky? A čo nájde televízny štáb, ktorý prišiel do starého domu nakrúcať reality šou o starom mužovi, ktorý hromadí odpad?

Vypočujte si i recenziu Matúša Mikšíka na poviedkovú knihu Richarda Pupalu Návštevy. Zbierka krátkych poviedok a čŕt vznikala v priebehu niekoľkých rokov a kým sa ju autor odvážil vydať, musel ubehnúť pomerne dlhý čas. Hrdinami príbehov sú deti a rodičia, synovia a dcéry, manželky a manželia, starí rodičia aj vnuci...

Redaktor Rádia Litera, Martin Šenc, vám ponúkne svoje zamyslenie nad Silou pozitívneho myslenia v cykle V skratke. Povieme si niečo o tom, prečo myslieť pozitívne a či to môže mať nejaké benefity. V piatok zas vyberie príspevok Z tvorivej dielne Rádia Litera, ktorý sa bude venovať poviedkovej tvorbe Pavla Vilikovského. Čítajú Tomáš Bartoněk a Daniela Šencová.

Náš týždeň uzavrie Alexandra Salmela knihou Antihrdina, nominovanou na tohtoročnú cenu Anasoft litera. Knihou o cynizme a nádeji v kolabujúcom svete, o korupcii ideálov a zlom materstve. Salmelin nový román tematicky i formálne nadväzuje na jej predošlú tvorbu, jeho tón je však omnoho temnejší. Obsahovo aj graficky silná a neprehliadnuteľná kniha pojednáva o tom, čo sa už začalo diať, no odhalíme to až neskôr. Týmto ju môžeme prirovnať k orwellovským víziám. Čítajú Dana Košická a Peter Himič.

A na záver ešte Salmelin miniromán Strom. „... kým som sa konečne narodil, otec sa už vzdal nádeje a všetku svoju potenciálnu lásku k potomkovi venoval stromom. Pre mňa nič neostalo..,"  číta Stanislav Pitoňák.

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Fotografie finalistov: Juraj Starovecký

Ilustračné foto: pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame