Príbehy pod snehom skryté

Príbehy pod snehom skryté

Stačí pozorovať prírodu a dostaneme návod na život. Blížiaca sa zima so svojim nedostatkom svetla, pod kožu sa derúcim mrazom, sivou krajinou čakajúcou na snehovú prikrývku, nás núti siahnuť po prikrývke v našich príbytkoch a nachvíľu sa zahaliť do seba. Znížiť hlasitosť okolitých stimulov, aby rozlietaná myseľ začula čo nám chce povedať vlastná duša. Aj Litera k vám bude prehovárať týmto hlasom a prevedie vás od druhej adventnej sviečky k tretej. Zahreje tak, aby vám nebola Zima na ruky, ako v románe Dušana Dušeka, V snehu sa budeme brodiť s Petrom Jarošom. Nebudú chýbať verše zafarbené nabielo. V zimnom pastorále B. Čahojovej-Bernátovej sa budeme túlať zamrznutou krajinou so stádom oviec. Rudolf Dobiáš spolu s Bosým anjelom nás zavedie do rodiny, kde blížiace sa Vianoce otvárajú starú traumu. Ľadový svet Andersenovej Snehovej kráľovnej  poteší celú rodinu a mrazivú tému odľahčí humoristické pásmo Hurá, prišla zima!  Rozoberať sa bude aj obdobie adventu či zvláštny psychologický efekt, čo v náš vyvoláva pozorovanie padajúcich vločiek.

Román Dušana Dušeka s názvom Zima na ruky má podtitul Románik, čím sa tak trochu dáva na známosť rozsah, aj žáner knihy. Ide totiž o príbeh, v ktorom hlavné postavy, učiteľ Pajo a jeho priateľka z detstva Tamara, hľadajú vo vzájomnom vzťahu pravý opak chladu a zimy - teplo ľudských dotykov. Nádej sa raduje zo zázračných dôkazov. V knihe budeme na pokračovanie listovať v štyroch častiach. Sprevádať vás pritom bude hlas Jána Galloviča.

V rozjímavej rozhlasovej hre Boženy Čahojovej-Bernátovej Zimné pastorále sa z nás stanú pútnici po boku pastiera ženúceho stádo zasneženou krajinou. Pozorujúc okolie nahlas rozmýšľa o veciach, ktoré do hlavy prináša samotné bytie. „Všetko je rovnaké. Raz budú rovnakí aj ľudia. Tá chvíľa nastane, keď opustia svoje príbytky. Ocitnú sa pred dverami. Tak ako ich Boh stvoril. Všetci budú rovnakí. Ani chudobní, ani bohatí. Ani tuláci, ani domasedi. Vtedy si spomenieme na pravú lásku...."  Účinkujú Andrej Mojžiš, Matúš Kovačech, Matúš Gonos, Carla Reištetterová, Miloslav Kráľ a Ján Kožuch. Hra je z roku 2008.

Sneh je vďačnou inšpiráciou k úvahám z pier našich aj svetových autorov. Sneh ako symbol krásy, čistoty, nového začiatku, ale i spomienok na detstvo. Vypočujte si súbor zamyslení a veršov, ktorým dal autor Ján Zambor spoločný názov So snehom. Účinkujú Táňa Radeva, Peter Rúfus, Soňa Ulická a Vladimír Minarovič.

Utorok už v úvode odľahčíme vtipným a obľúbeným Sobotníkom, tentoraz na tému Hurá, prišla zima! Autor Roman Slanina vyťažil z pozitív aj negatív tohto chladného ročného obdobia maximum. O zimnom počasí, športoch, zvykoch, radostiach či starostiach si tvorcovia zavtipkujú v humoristickom pásme, ktoré malo premiéru v roku 2011. Užite si to!

Spisovateľovi Petrovi Jarošovi vyšla v roku 1970 zbierka poviedok Krvaviny, ktorá oprávnene vzbudila záujem čitateľov i kritikov. Autor v nich hyperbolizuje zlé, až obludné ľudské vlastnosti a usiluje sa dopátrať príčiny, prečo vzniká v človeku motivácia konať zlo. Takto ladená je aj poviedka V snehu. V rozhlasovom stereočítaní vám ju priblížia Vladimír Minarovič, Tomáš Maštalír, Mikuláš Bugár, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Ján Valentík a Peter Sklár.

Milovníci poézie dostanú svoj prídel vo forme veršov Zimenie z dielne Vojtecha Kondróta. Recituje Ján Gallovič.

Autorka Vanda Feriancová sa v poeticky ladenom príbehu V snehu, zamýšľa nad chimerickou i excentrickou podstatou lásky. Zároveň poukazuje na etické posolstvo kresťanstva o nesebeckej láske k sebe i k svojmu blížnemu. Ponúkame vo forme rozhlasove hry. Účinkujú Božidara Turzonovová, Szidi Tobiasz, Richard Stanke, Dušan Szabo a Ivana Kuxová. Hra je z roku 1998, vy ju môžete počuť od stredy.

Nie pre všetkých sú prichádzajúce Vianoce príjemnou emóciou. Možno kedysi boli, dnes naopak, otvárajú staré traumy, ktoré kričia o to viac, o čo sa ostatní naokolo tešia. Rudolf Dobiáš v poviedke Bosý anjel, stvárnil príbeh rodiny, ktorá pred rokmi prišla o dieťa. Dej situoval práve do predvianočného obdobia, kedy spomienky ožívajú v plnej sile a sú očisťujúce a smutnokrásne. V úvode relácie dáme slovo aj autorovi prózy.

Jozef Kaščák patrí k ľuďom, čo cítia potrebu vyjadrovať sa k faktom, udalostiam či javom, pozorujúc spoločnosť okolo seba. Tentoraz sa zamyslel nad tým, čo sa počas rokov zmenilo v období pred Vianocami. Svoje riadky nazval Čas adventný a prečíta vám ich Radoslav Kuric.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sú dôležité biele Vianoce? Autorka pásma Krajina snehu, Soňa Koželová, sa rozhodla dôkladnejšie preskúmať, prečo snehové vločky vyvolávajú ilúziu slávnosti a pokoja, a prečo tak radi pozorujeme, ako potichu menia krajinu pred našimi očami. O svojich skúsenostiach so snehom porozpráva etnologička Soňa Kovačevičová, estetik Peter Michalovič a výtvarník Rudolf Fila. Počúvajte od štvrtka.

Slovo dostane i rozprávkový Hans Christian Andersen a jeho Snehová kráľovná. Strhujúci a mrazivo ponurý príbeh s dobrým koncom, kde láska roztopí i to najľadovejšie srdce. Počúvajte s celou rodinou. Okrem iných účinkujú Ida Rapaičová, Vlado Muller, Hana Kováčiková, Eva Kristínová, Jozef Vajda, Ľudmila Mandžárová, Alfréd Swan, Zuzana Kapráliková, Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič. Rozprávka mala premiéru v roku 1984.

V interpretácii Mariána Slováka si vypočujte i typicky farbisté a konkrétne verše rómskeho spisovateľa, novinára a učiteľa Dezidera Bangu. Témou je ako inak - Zima.

Od piatku nahliadneme do dielne jedného z najvýznamnejších a umelecky najpriebojnejších slovenských autorov - Vincenta Šikulu. V pásme pod názvom Zvedavý advent vám ponúkame montáž dvoch jeho adventných poviedok, s typicky svojským rukopisom tohto vynikajúceho rozprávača. Účinkujú Boris Farkaš, Frencien Bauer, Lucia Vrablicová, Oľga Solárová, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič a Ivan Laca.

Mladým je určená rozhlasová hra Jany Bodnárovej Starec a počítačový chlapec. Predstavia sa v nej Jozef Kroner, Marián Geišberg, Marta Sládečková, Oľga Solárová, Igor Čillík, Soňa Ulická, Peter Rúfus, Ivan Laca a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1995.

V nasledujúcom pásme poézie nazrieme do bohatej a rozmanitej francúzskej literatúry. Básnik a prekladateľ Ján Švantner siahol po diele francúzskeho básnika Yvesa Bonefoya, z ktorého vybral a preložil krátky výber nazvaný Začiatok a koniec snehu. Recituje Peter Rúfus.

Týždeň nám uzavrie esej z pera Jána Mikuša. Svoj príspevok nazval List Ježiškovi: Dar jedinečnosti. Číta Juraj Smutný.

Program rádií

Autor: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia.org., pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame