Vianoce s Rádiom Litera

Vianoce s Rádiom Litera

Vianočný čas bude azda veľkorysejší a konečne sa mnohí zababušíme do teplých dek, posadíme do kresla či uložíme do postele a popri usrkávaní z vianočného čaju si budeme púšťať Rádio LITERA. Vo vysielaní sa objavia vianočné poviedky Michala Hvoreckého, Pavla Rankova, Dany Gargulákovej, Milana Kiripolského, ale aj umelecky pôsobivo napísaná poviedka Igora Šeba Vianočná mačka v sugestívnej interpretácii Zuzany Jurigovej Kaprálikovej. Načreli sme aj hlbšie do rozhlasového archívu, aby sme tam objavili pôsobivé vianočné hudobné pásmo Tibora Andrašovana pod názvom Slovenské Vianoce. Nezabudli sme ani na priaznivcov rozprávok, tentokrát to bude vianočný príbeh od Ludvíka Aškenazyho Malá vianočná rozprávka. Nebude chýbať ani vianočná poézia, a to od Janka Silana, Martina Vlada a verše z piesne Johna Lennona Happy Christmas. K vrcholným výberom týždňa iste patrí Dostojevského poviedka Vianočný stromček i rozhlasová hra Michaela Bataillea Vianočný stromček, v ktorej ide o varovanie pred atómovou vojnou. A už tradične si budete môcť vypočuť Dickensonovu Vianočnú koledu. A neprehliadnuteľný bude aj fíčer Egona Tomajka Betlehemy, kam sa pozriete, v ktorej má autor zaujímavých respondentov.

Spisovateľ Michal Hvorecký otvorí náš sviatočný týždeň. Čítať si budeme z jeho textu Posledné Vianoce, kde hlavný hrdina sprevádza v eskortnej luxusnej službe stovky klientiek. Jeho vianočná príhoda sa odohrá dávno pred tým, než príde k poznaniu, že zažil všetko, dávno predtým, než spozná ženu, pre ktorú sa oplatí inak žiť. I zomierať. Ako to už u Hvoreckého býva, čaká nás zhluk kultúr, hodnôt a otázka postavenia citu vrámci nich. Účinkujú Tomáš Maštalír, Tatiana Kulíšková, Zuzana Porubjaková, Dagmar Sanitrová, Ivan Šándor, Ján Morávek a Jakub Ružička. Relácia mala premiéru v roku 2007.

Rozhodne si nenechajte ujsť ani hru z roku 1980, podľa románu Michaela Batailla, Vianočný stromček. Memento opisujúce tragický príbeh otca a syna. Tí musia zaplatiť za nezmyselné zbrojenie tým najdrahším čo majú - životom. Autor sleduje ich citový vzťah a atmosféru na zámku Herodes, kam sa uchýlia na posledné tri mesiace, ktoré chlapcovi ostávajú po rádioaktívnom ožiarení. Psychologicky ladený román je inšpirovaný skutočnou udalosťou jadrového výbuchu a následnej kontaminácie okolia. Účinkujú Karol Machata, Pavol Lazar, Ida Rapaičová, Leopold Haverl, Jozef Kroner, Gustáv Valach, Michal Dočolomanský, Terézia Kronerová, Ján Valentík, Gustáv Legéň, Darina Vašíčková a Július Paluš.

Raz ráno sa vybral pán Zachystal kúpiť vianočný stromček so svojim synom Jakubom. Vrátil sa so stromčekom ale bez Jakuba. „Myslím, že som ho stratil," kajá sa pred manželkou hlavný rozprávač, vynikajúci Július Satinský. Vychutnajte si Malú vianočnú rozprávku, pod ktorú sa podpísal Ludvík Aškenazy. Dozviete sa, čo všetko môže prežiť malý chlapec, pri blúdení zasneženou Prahou.

Od utorka vám Zuzana Jurigová Kapráliková porozpráva o Vianociach z pohľadu mačky. Znížte sa na chvíľu do jej zorného poľa a uchvátia vás detaily, ktoré tvoria svet malého zvieratka. A nielen na Vianoce. Poviedku Vianočná mačka napísal Igor Šebo a premiéru mala v roku 2015.

Pôsobivé umelecké pásmo kolied, piesní a hovoreného slova, vás prenesie do snehom zavalených hôr, medzi svojráznych obyvateľov dedinky, ktorá práve prežíva vianočný čas. Oddajte sa príbehom a spomienkam v rámci cyklu Rádio mladých poslucháčov. Tibor Andrašovan a Július Farkaš nazvali svoje pásmo Slovenské Vianoce. Vianoce v horách. Účinkujú Viliam Záborský, Detská rozhlasová dramatická družina a Detský spevácky zbor Československého rozhlasu Bratislava. Relácia už svoje pamätá, premiéru mala v roku 1968.

Obľúbený Diktát na Devíne má aj svoje vianočné vydanie. Trio Ingrid Hrubaničová, Ján Štrasser a Sibyla Mislovičová vás opäť raz poučia, ako áno a ako nie v našom slovenskom pravopise.

Miniromán Martina Vlada - Štedrý večer Adama a Evy - je napríklad i o tom, ako môže vyzerať jeden rozchod medzi ľuďmi, ktorí si až do osudného dňa mysleli, že si majú čo povedať. Vianočný darček je však posledným krokom k pravde. Číta Ján Gallovič.

...Je tu čas Vianoc, je po vojne a čo ste spravili...?" Kto by nepoznal hymnus Johna Lennona, ktorý nás už roky nadčasovo sprevádza z rádií po celom svete. Jeho verše Happy Christmas preložila Ivana Hostová a vy si ich vychutnajte v prednese Dušana Jamricha, Martiny Kaprálikovej a Michala Kaprálika.

Vianoce sú pre osamotenú ženu nepochybne tie najhoršie sviatky! A okrem toho sú aj zo všetkých sviatkov najdlhšie, pripravujú ich už od novembra...,"  vzdychá hlavná hrdinka zimomriavkovej poviedky. Nezostane však len pri vyplakávaní starej dievky. Nebude chýbať kriminálna zápletka a zaujímavý koniec. Vianočný vírus napísal Pavol Rankov a čítať bude Zuzana Dančiaková. Počúvajte od stredy.

Dostojevského poviedka z roku 1848 Vianočný stromček ostro kontrastuje s jeho neskoršou psychologickou prózou. Svojou romanticky vystavanou zápletkou viac koketuje s dielom M. J. Lermontova či Puškina. V réžii Andreja Turčana účinkuje Ján Kožuch, a vy si ju určite nenechajte ujsť. Čítať budeme i Zo zápiskov neznámeho.

Od štvrtka sa predstaví autor Milan Kiripolský so svojim textom Vtedy na Vianoce. Hlavný rozprávač, vodič kamiónu, zo zásady neberie stopárov. Veľa cestuje a spoza volantu spomína na kopec dennodenných zážitkov. Aj tento sa stal niekedy okolo Vianoc... Účinkujú František Výrostko, Alena Sušilová a Ján Kožuch.

Vianočná koleda Charlesa Dickensa už patrí ku sviatočným klasikám, my vám ju ponúkneme vo forme rozhlasovej hry. Pán Scrooge je známy lakomec, jeho tvrdé srdce nič neobmäkčí, len podráždene sleduje predvianočný zhon. Nečakaná návšteva ho však riadne vyľaká. Navštívi ho bývalý obchodný partner Marley, ktorý je však už dávno po smrti. Štedrý deň sa neúprosne blíži a s ním i možnosť vykúpenia. Prehodnotí Scrooge svoj doterajší život, alebo sa bude naďalej utápať v pocitoch odporu a nenávisti? Účinkujú Karol Machata, Vladimír Krajňák, Július Paluš, Ján Gallovič, Július Vašek, Július Pántik a ďalší. Hra je z roku 1989.

Rádio mladých poslucháčov bude znieť i koncom týždňa. V pásme Slovenské Vianoce. Vinšovníci, zažijete to, čo cez Vianoce zažívali ľudia kedysi. So všetkými írečitými zvyklosťami zaodetými do ľudových príbehov. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Viliam Záborský, Detská rozhlasová dramatická družina a Detský spevácky zbor Československého rozhlasu Bratislava. Relácia je z roku 1968.

Od piatku strávime vianočné prípravy spolu s jednou rodinou. Nie hocijakou, robila nám spoločnosť dlhé roky. Rodinný seriál Králikovci je dnes najdlhšie vysielaný pôvodný rozhlasový seriál. Sympatické na ňom je, že všetky tri generácie Králikovskej rodiny dokážu v dobrom aj zlom držať vždy spolu. Táto časť má názov Vianočný čas. Účinkujú Ivan Romančík, Anna Javorková, Eva Krížiková, Viera Topinková, Eva Rysová a Roman Ferienčik. Relácia je z roku 2008.

Vyrastal som v rodine nábožensky vysporiadanej. V časoch, keď sa náboženskými symbolmi šetrilo, ba považovali sa za škodlivé... Veci bývajú osobnejšie, keď sa k nim dopracujete osobnou skúsenosťou. U mňa to boli skúsenosti dve...," aké, to vám už dorozpráva autor zaujímavého fíčru Betlehemy, kam sa pozriete, Egon Tomajko. Relácia je z roku 2017.

V závere týždňa potešíme i milovníkov poézie. Vyberáme verše Vojtecha Mihálika - Veselé Vianoce a Tichú noc, Svätú noc od Janka Silana. Silan bol naozajstným sluhom slova. Božieho i básnického. Ako kňaz slúžil Bohu ako básnik človeku. Celým jeho dielom sa prelína hlboký motív pokory. Skúsme aj my s pokorou prijať nastávajúce sviatky a prežiť ich čo najviac v sebe samých. Veríme, že Litera vám s tým prežívaním výdatne pomôže.

Program rádií:

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: unsplash.com, pixabay.com, TASR, wikipedia.org





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame