Postav dom, zasaď strom

Postav dom, zasaď strom

Tento týždeň budeme v Rádiu LITERA prechádzať svojimi bytmi, klopať na ich steny, búchať si možno hlavu o múr a niektorí hľadať strechu nad hlavou. Čítať si budeme kanadskú spisovateľku Alice Munroovú a španielského autora José Maríu Merina. Zablúdime do žltého domu v parku. Vo vysielaní sa objaví Lorcov Dom Bernardy Alby. Zažijeme „veľké sťahovanie" (Dana Garguláková), ale aj tichý podnájom (Michaela Rosová). S Litvákom zakúsime prerábku a s Koleničom bývanie v podkroví. Ivica Ruttkayová nás bude sprevádzať témou panelákov a dostaneme sa aj do Kafkovho Zámku.

Alice Munroová síce písala už za mladi, svoju prvú zbierku však vydala až na prahu štyridsiatky. Okamžite sa zaradila k najlepším súčasným autorkám poviedkovej prózy, o čom svedčí i Nobelovka za literatúru. Od pondelka sa Emília Vášáryová začíta do jej poviedky Kameň na poli.

V noci sa jej zdalo, že prišla búrka. Hladina rieky stúpala a voda postupne strhávala to, čo jej stálo v ceste. Žltá budova sa premenila na loď. ..," píše vo svojej glose Henrieta Ruf. Žltý dom v parku vám prečíta Zuzana Kyzeková.

Nasleduje rozhlasová hra podľa španielskeho dramatika, Federica García Lorcu, Dom Bernardy Alby. Sledujeme drámu sestier zavretých v jednom dome pod despotickým dohľadom matky. Úmyselné vylúčenie akéhokoľvek mužského elementu buduje vysokú úroveň nielen sexuálneho napätia, dotkneme sa depresií, strachu, vášne a potláčaných citov. Účinkujú Zdena Grúberová, Viera Strnisková, Viera Richterová, Lucia Vráblicová, Anna Šišková, Oľga Solárová, Michaela Čobejová, Adela Gáborová, Nataša Kulíšková a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1998.

Mala som viac skúseností s krvou a zabíjaním zvierat než Mike. Zobrala som ho na miesto v kúte pastviny, blízko vrát do dvora, kde môj otec strieľal a porážal kone, ktorými kŕmil líšky a norky. Zem bola udupaná na kameň..." Drsné pomery na vidieku svojho detstva, opisuje Alice Munroová v poviedke Pŕhľava. Lenka Košická vám ju bude čítať od utorka.

Experimentáror David Herbert Lawrence vám zas ponúka svoju poviedku Dotkla si sa ma. Jeho diela sú plné vášne a základných ľudských inštinktov. Zdôrazňoval návrat k pôvodným citom či sexuálnu otvorenosť, ako odpoveď na krízu v medziľudských a žensko-mužských vzťahoch. V réžii Viktora Lukáča účinkujú Darina Vašíčková, Mária Úradníčková, Karol Strážnický, Rudolf Velický a Vladimír Minarovič. Hra je z roku 1969.

Architektúra na nás vplýva podstatne viac, než si to uvedomujeme. Formuje, alebo deformuje spôsob života, ktorý vedieme. Dôkladnejšie túto zaujímavú úvahu rozoberieme v pásme Rubikon redaktorky Ivice Ruttkayovej. Svoj program nazvala Domov medzi panelmi a účinkujú v ňom teoretička architektúry Henrieta Moravčíková, vtedajší hlavný architekt mesta Bratislavy Štefan Šlachta a sociológ Ľubomír Falťan. Relácia je z roku 2009.

Veršami k našej téme prispeje i neprehliadnuteľný slovenský básnik a výtvarník Ivan Kolenič. Jeho Byt v podkroví vám zarecituje Ján Gallovič.

Od stredy si vypočujte tajuplnú poviedku súčasného španielskeho spisovateľa, José Maríu Merina, Dom s dvoma bránami. Viac neprezradíme, aby sme udržali atmosféru, len to, že v réžii Martina Bendika účinkuje František Kovár.

Dana Garguláková vám zas ponúkne ďalšiu časť obľúbeného seriálu Králikovci, o viacgeneračnej rodine, ktorá drží spolu v dobrom i zlom. Budú to potrebovať, pretože v tejto časti ich čaká Veľké sťahovanie. Účinkujú Ján Kroner, Zuzana Vačková, Anna Javorková, Richard Stanke, Eva Matejková a Ľuboš Kostelný. Relácia mala premiéru v roku 2008.

Michaela Rosová patrí k tej časti mladej literárnej generácie, ktorá na seba upozornila v súťaži Poviedka. Dnes už má za sebou tri knihy, ktoré ju charakterizujú ako vnímavú pozorovateľku reality okolia. Jej ponor do citlivej či menej citlivej ženskej duše je skutočným zážitkom, okoreneným šikovnou fabuláciou, pridávaním detektívneho žánru alebo využívaním absurdity. Presvedčte sa sami, v poviedke Tichý podnájom, ktorú vám prečíta Lucia Jašková.

V ďalšej časti relácie Diktát na Devíne spisovateľka, herečka a korektorka Ingrid Hrubaničová bude opäť diktovať diktát spisovateľovi, prekladateľovi, publicistovi a básnikovi Jánovi Strasserovi. Jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová ako zvyčajne príjemne a odborne okomentuje jazykové a gramatické javy, ktoré sa v tomto diktáte vyskytnú. Relácia je z roku 2008.

Od štvrtka zostávame v tajuplnej atmosfére diel José María Merinu. Tentoraz nám obľúbený španielsky autor, profesor a lektor spisovateľských workshopov ponúkne poviedku Strašidelný duch. V réžii Martina Bendika číta František Kovár. Poviedka mala premiéru v roku 2004.

V umelecko-dokumentárnom pásme Nobelova cena za literatúru, nám Patrik Oriešek bližšie predstaví spisovateľku Alice Munroovú. Bolo to v roku 2013, keď švédska Kráľovská akadémia vied ocenila autorku "literárnou nobelovkou", ako trinástu ženu v poradí a prvú Kanaďanku vôbec. Príbehy Munroovej sa často odohrávajú v malých mestečkách, kde zápas o sociálnu akceptáciu vyústi do napätých vzťahov a morálnych konfliktov. Munroová sa zmocnila umeleckej formy poviedky a vypracovala ju takmer do dokonalosti. Relácia je z roku 2017.

Viktor bol pomaly hotový s ďalšou fázou prerábok... Akurát miesto troch stien v najväčšej miestnosti obúchal štyri a nenávratne zničil fresku, ktorú našiel pamiatkar pod vrstvami. No nič to..." Čo nám chce povedať Ján Litvák vo svojej Prerábke, to vám už prezradia Peter Rúfus a Soňa Ulická. Text mal premiéru v cykle Miniatúry v roku 2012.

Zámocké návršie nebolo vidieť, obklopovala ho hmla a tma. Tento hraničný kraj medzi samotou a spoločenstvom som prekročil len zriedka, usídlil som sa v ňom dokonca viac než v samotnej samote. Aká žijúca zem bol v porovnaní s ním Robinsonov ostrov...," znie úryvok dnes už kultovej klasiky Franza Kafku, Zámok. Nech sa páči, vychutnávajte v podobe dramatizácie, v ktorej účinkujú Gabriela Csinová, Daniel Fischer, Júlia Horváthová, Anna Javorková, Vladimír Jedľovský, František Kovár, Ján Mistrík, Oľga Solárová, Richard Stanke, Karol Čálik a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2010. Počúvajte od piatku.

Aj tento týždeň na vás čaká rozprávanie o symboloch a o všeličom, čo s nimi súvisí - o mýtoch, legendách, náboženských predstavách, ikonografii, snoch i archetypoch... Všetkým, ktorých láka tajomstvo nevypovedaného, je určený Slovník symbolov Márie Michalkovej. Tentoraz bude našou témou Narcis. Účinkuje Přemysl Boublík, relácia je z roku 2013.

Náš týždeň uzavrú verše Lýdie Vadkerti Gavorníkovej Veľké sťahovanie. Účinkuje Peter Rúfus.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, SITA, wikipedia.org., pixabay.com, unsplash.com




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame