Renoir, Mozart, Štefánik i Mňačko

Renoir, Mozart, Štefánik i Mňačko

Rok 2019 sa nesie v slovenskom kultúrnom a literárnom prostredí najmä v znamení pripomienky 100. výročia smrti Milana Rastislava Štefánika a 100. výročia narodenia Ladislava Mňačka. Vo svetovom umeleckom kontexte je zaujímavé napríklad 100. výročie smrti Pierra Augusta Renoira. Tento týždeň preto nebude chýbať príbeh Petra Karpinského o Štefánikovej matke. Nenechajte si ujsť dramatizáciu Štefánikovej Cesty do Ekvádoru. V rozhlasovej hre Nebo nad Mont Blancom sa odkryjú možno aj menej známe nuansy zo života M. R. Štefánika. Nebude chýbať hra o Renoirovi či Mozartovi. Ladislava Mňačka si pripomenie vo fíčri Ernesta Weidlera. Priaznivci rozhlasových hier pre celú rodinu sa môžu tešiť na hru Krajina V od Daniela Heviera.

"Tento svet nám patrí, celé tieto nekonečné roviny, čo sa rozprestierajú pred naším bystrým zrakom. Tieto pláne a lány poľnohospodárskych plodín, ktoré okúsili naše podrážky. Cítim to. Cítim chvenie tejto zeme, cítim volanie diaľok..." Spisovateľka Michaela Rosová vo svojej hre Z cesty voľne pracuje s motívmi kultového románu Jacka Kerouaca Na ceste. Počúvajte od pondelka.V réžii Vladimíra Kivadera účinkujú Miloslav Král a Juraj Smutný.

Auguste Renoir bol osobnosť, ktorá sa natrvalo zapísala do dejín nielen francúzskeho umenia. Autor Juraj Koutný sa podujal priblížiť život a dielo tohto významného umelca v dramatickom stereopásme, ktoré v roku 1994 režijne naštudovala Magda Grandtnerová. V postave Renoira budete počuť Františka Kovára, ďalej účinkujú Peter Rúfus, Juraj Predmerský, Eduard Vítek, Marta Sládečková a ďalší.

Keď počujeme pojmy ako sanskrit, Ganga, Tádž Mahál, jóga, hneď si ich spojíme s Indiou. Dnešný diel antropologického slovníka s názvom Gandhí, venujeme tomuto úžasne rôznorodému subkontinentu obklopenému Indickým oceánom a hrádzou himalájskych štítov. Účinkujú Peter Turčík a jeho hostka Helena Tužinská. Relácia mala premiéru v roku 2013.

Albertína Štefániková, rodená Jurenková, matka generála Milana Rastislava Štefánika, prežila posledné roky svojho života v Spišskej Novej Vsi. Príbeh o jej zaujímavom osude, úspešných deťoch i láske k "Milankovi" napísal Peter Karpinský. Pani Štefániková mala premiéru minulý rok a vy si čítanie na pokračovanie vychutnajte od utorka. V réžii Hany Rodovej účinkujú Beáta Drotárová, Peter Cibula, Miroslav Kolbašský, Juraj Zetyák a Šimon Tarjányi.

Viete čo je pitvor? Už v prvej vete diktátu sa s týmto slovíčkom pasoval básnik Ján Štrasser. Nenechajte si ujsť ďalšiu časť relácie Diktát na Devíne, v ktorej spisovateľka Ingrid Hrubaničová a jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová zábavnou formou vysvetľujú jazykové a gramatické javy, ktoré sa v slovenčine vyskytujú. Relácia je z roku 2010.

Poviedky Andreja Chudobu, to sú príbehy prežité, úprimné. Dotýkajú sa najhlbších citov a problémov človeka, neobchádzajúc pocit menejcennosti. Prosté a jednoznačné postrehy pôsobivo (seba)ironizujú a inak to nebude ani v rozhlasovej hre pre mládež z roku 1986, Zbohom, Cyrano. Účinkujú Igor Kováč, Anna Tyralová, Helena Geregová, Július Vašek, Ivan Krivosudský a ďalší.

Ak čosi milujem, tak je to proste život. Vidieť si telo na ulici, hovoriť s tebou ako s priateľom, pozerať do výkladov a najmä usmievať sa z diaľky na stromy...," píše vo svojich veršoch Blas de Otero. Mesto našepkané vám zarecituje Ivan Laca.

Od stredy si budeme listovať v zápisníku, ktorý si na Ceste do Ekvádoru viedol Milan Rastislav Štefánik: „More tichučké, nebo zamračené, ale dobrácke. Opäť sa blížim k akémusi ostrovu, bez toho, že bych ho dosiahol. Zdá sa mi to symbolom mojej existencie. Namáham sa, borím, riskujem, kombinujem i docielim, ale len dočasne," zapisuje si. Autentické rozprávanie o cestovateľských a diplomatických zážitkoch z roku 1913, očami vynikajúceho slovenského politika, diplomata a vedca, autorsky pripravil Patrik Oriešek. Štefánikov osobitý pohľad je dôkazom i jeho literárnych kvalít. Účinkujú Oľga Solárová a Vladimír Minarovič.

Štefánik patrí k erbovým osobnostiam našej histórie. Čo však o ňom vieme? Najskôr niečo o tragickom konci a možno zopár momentov zo života, ale to už len veľmi hmlisto. A práve to bol dôvod na vznik hry, Nebo nad Mont Blancom, ktorá približuje málo známe dramatické okamihy z jeho neobyčajne dobrodružného života. Vedeli ste napríklad, že Štefánik vystúpil na vrchol Mont Blancu a to hneď niekoľkokrát? V bezútešných ľadovcových končinách strávil takmer päťdesiat dní. V hre Ľuby Rusnákovej, z roku 2006, účinkujú Miroslav Trnavský, Peter Sklár, Soňa Ulická a Alfréd Swan.

V eseji Pravda je dcérou času sa zoznámime s myšlienkami renesančného velikána Leonarda da Vinciho, ktorý od detstva prejavoval neobyčajné nadanie pre výtvarné umenie i hudbu a jeho záujmy nemožno nazvať inak než všestranné. Ak teoretizoval, tak len preto, aby obhájil svoju metódu založenú na skúsenosti, na praktickej inteligencii. Sledujte originálne Leonardove úvahy v podaní Laca Keratu.

Od štvrtka vám v čítaní na pokračovanie ponúkame ochutnávku z dielne Jerome Davida Salingera Pôvab úst tvojich a očí zeleň. Zmyselnú poviedku o mužoch a jednej žene v réžii Táne Tadlánkovej číta Dušan Szabo.

V reálno-snovom príbehu Na ceste (O Mozartovi) mapuje autorka zrod a utrpenie umelca, ktorého umlčala doba, do ktorej sa narodil. Príbeh mladého hudobníka z angažovanej rodiny, ktorý sa ocitne v pasci tragických zlomov. Elena Antalová vo svojej hre hovorí o bytostnom presahu jednotlivca do dejín, kedy tí najtalentovanejší, a zároveň najbezbrannejší, sú okolnosťami a pre svoje morálne zásady dopredu odsúdení na zánik. Účinkujú Richard Stanke, Emília Vášáryová, František Kovár, Judita Bíla, Vladimír Jedľovský, Marián Geišberg, Helena Geregová a ďalší. Hra je z roku 2003.

Nasleduje Jacques Prévert a výber jeho veršov, ktoré sme nazvali Aká som, taká som. V réžii Martina Hvišča účinkuje Lucia Vráblicová.

Pred vyše 70 rokmi sa v Európe skončila vojna, v ktorej zahynulo 70 miliónov ľudí. Seriál Ľuboša Machaja - Minúty oslobodenia - hovorí o udalostiach a osobnostiach, ktoré urýchlili príchod posledného dňa druhej svetovej vojny, prináša zaujímavé historické konfrontácie a súvislosti. V tejto časti si vypočujte prejavy, spomienky a prekvapivé fakty zo života Franklina Roosvelta, v kontexte dejín USA. Relácia, v ktorej účinkuje Boris Farkaš, je z roku 2015.

Pokračujeme veršami André Bretona, ktoré nás na chvíľu prenesú do sveta surrealizmu. Imaginácie recituje Alfréd Swan.

Všetci potrebujeme príbehy. Príbehy, v ktorých dobrí, hocako slabí a malí, zaženú na útek nadutých lotrov. Týchto príbehov sú plné knihy, filmy, počítačové hry... A občas sa ocitneme uprostred takéhoto príbehu my sami. A to už nie je sen, ani výmysel. Presvedčte sa v rozhlasovej hre pre celú rodinu, ktorú Daniel Hevier nazval Krajina V (Krv). Účinkujú Martin Vitek, René Jankovič, Ladislav Konrád, Helena Geregová, Laco Kerata, Danica Jurčová a ďalší. Hru, ktorá mala premiéru v roku 2017, počúvajte piatku.

Neodolateľná chuť moci - to je fíčer Ernesta Weidlera o prudkých zlomoch spisovateľa Ladislava Mňačka. Aké to je, keď autor tvorí v období poznačenom ideológiou režimu, cenzúrou a následným sebaobmedzovaním? I Mňačko sa postupne stal „nevydávateľnou minulosťou" a pritom mal dokázateľne naviac. „Ľudsky i autorsky prekonal snáď najväčší oblúk - od dravého dogmatického bolševického novinára, cez zobudeného publicistu až po emigranta a autora kultivovaných komorných novín," hovorí autor, ktorému kontrujú Peter Vilhan, Igor Šudík a Vladimír Bálint.

V poetologickom slovníku sa Ľubica Somolayová v závere týždňa zameria na pojem Asociácia. Možno ju vo všeobecnosti chápať ako schopnosť spájať predstavy prostredníctvom pamäte alebo imaginácie. Pozrieme sa na asociáciu z rôznych aspektov života a budeme si uvádzať rôzne literárne príklady. V réžii Martina Hvišča účinkujú Alfréd Swan, Vladimír Štefuca a Helena Geregová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org., pixabay.com, unsplash.com, TASR, SITA, Anasoft litera









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame