Holé príbehy Dušana Mitanu a Ruda Slobodu

Holé príbehy Dušana Mitanu a Ruda Slobodu

Tento týždeň si budeme v Rádiu LITERA čítať predovšetkým tvorbu Dušana Mitanu a Ruda Slobodu. V Čítanie na pokračovanie sa môžete tešiť na Mitanov cyklus Holých príbehov, ale aj na poviedky Ruda Slobodu Jarné súry a Bezbolestné kompromisy. K vrcholným výberom týždňa patria rozhlasové hry podľa predlôh Ruda Slobodu, a to Macocha a Armagedon na Grbe. Nebudú chýbať pásma o autoroch a ich dielach. Určite si nenechajte ujsť päť fejtónov Ruda Slobodu pod názvom Záznamy. Zaujímavá je aj Slobodova esej o abstinentoch. A na Ruda Slobodu si zaspomína vo svojej úvahe Peter Krištúfek. Nezabudli sme však ani na priaznivcov rozprávkových hier, vo vysielaní sa objaví Šípková Ruženka, ktorú pre rozhlas autorsky pripravila Jana Kákošová.

Kráľ slovenskej poviedky, bežec proti prúdu, legenda opradená fámami, o ktorých nik nevie nevie, či sú skutočné. Aj takéto prívlastky ovenčujú osobu prozaika Dušana Mitanu. Jeho texty charakterizuje kontrastné spojenie všedného príbehu, s prvkami napätia a tajomna. Debutoval v roku 1970 zbierkou poviedok Psie dni, ktorá okamžite zarezonovala najmä u mladých čitateľov, čo ho vynieslo do prvej ligy. Ponúkame vám súbor Mitanových poviedok, ktoré sám nazval Holými príbehmi. Poslucháč, ktorý sa nechá vtiahnuť do „mitanovského sveta" hneď pochopí, prečo volil toto označenie. Od úvodu týždňa si budeme postupne čítať z jeho próz Boží hod, Terra incognita, Poľahčujúce okolnosti a Začínajúci evanjelista. Účinkujú Marián Geišberg, Magda Paveleková a Ján Šimončič.

Od pondelka pokračujeme rozhlasovou hrou podľa textu Rudolfa Slobodu - Macocha. Zástupca pekla prichádza na zem, aby sa zmocnil duše ženy, ktorú si vyhliadol sám Lucifer. Veci sa však niekedy zvrtnú inak, aj svojrázna žena v sebe skrýva viac, ako sa zdá. V réžii Vladimíra Kivadera účinkujú Miloslav Kráľ, Alena Sušilová, Ján Kožuch, Ivana Kováčová, Marianna Mackurová, Eva Dočolomanská a ďalší. Hra je z roku 2012.

Osoba rozprávača Mitanových diel zväčša popiera ustálené normy všeobecnej morálky, má svoj vlastný životný štýl. Hrdina je nepochopený, fláka sa, neschopný integrovať sa do spoločnosti, žije zo dňa na deň. I na pohreb vlastnej matky príde úplne opitý. Veď počúvajte v Mitanovej poviedke Dohady, ktorú uvádzame v cykle Pars pro toto. V réžii Ivana Predmerského účinkujú Ján Gallovič, Elo Romančík, Vlado Müller, Oľga Zöllnerová, Eduard Vítek, Darina Vašíčková a ďalší.

Od utorka si v relácii Ex libris predstavíme Dušana Mitanu okom Ivice Ruttkayovej. Svoj program nazvala Hľadanie strateného autora. Rozhovory s Luciferom. Budeme si čítať z týchto diel, sám autor sa vyjadrí k ideovým motívom pri ich písaní. Rozoberať sa bude inšpirácia, biblia, autobiografické črty. Okrem redaktorky a spisovateľa účinkujú Vlado Minarovič a Michal Gučík. Relácia je z roku 1993.

Nasleduje rozhlasová hra podľa Mitanu - Škoda lásky. Autor v jednoaktovej fraške rozohráva nenáročný príbeh o malých podvodníkoch v kontraste s veľkými podvodmi nášho sveta. Tí najväčší hriešnici ostávajú bez potrestania a žijú si vo svojom nahonobenom blahobyte až do smrti. Zato tí najmenší trpia za svoje hriechy, spôsobené útrapami života bez nádeje na lepšie dni. Účinkujú Ján Mistrík, Matej Landl, Vladimír Obšil, Marián Geišberg, Dušan Tarageľ, Diana Mórová, Helena Geregová a ďalší. Hra je z roku 2003.

Rudolf Sloboda patril k našim najoriginálnejším autorom. Mnohých inšpiroval, mnohí inšpirovali jeho. Aj po dlhšom čase patrí jeho tvorba k tomu najlepšiemu, čo od šesťdesiatych rokov vzniklo. Spomienková úvaha Petra Krištúfka s názvom Chytať nezachytiteľné sa pokúša o to isté. Interpretuje Radoslav Kuric.

Toho, kto pozná Slobodovu tvorbu, budú zaujímať jeho vyjadrenia o autobiografickosti v prózach, o životných zásadách, zvykoch a návykoch, ktoré vkladal do svojich postáv. Často tvrdil, že mnohé svoje texty by už napísal ináč, niečoho by sa vzdal, neuverejnil by. Sloboda svoje knihy aj zakopával v záhrade, aj pálil, aj daroval. Počas tohto týždňa si budeme postupne čítať jeho fejtóny nazvané Záznamy (1, 2, 3, 4, 5). Môžete ich poznať z knihy Záznamy v podobe rozhovorov. Poskytol ich novinárom a literátom v rokoch 1988 až 1995. Celá publikácia vytvára obraz o spisovateľovi - rozporuplnej osobnosti našej literatúry. Autor sa zamýšľa na témy Byť úprimný, Mám spokojné svedomie, Tolstoj v chalúpke strýčka Toma a Umenie v nás. Čítať bude Martin Horňák.

Historička Lucy Worsley ponúka vo svojom románe Jane Austen doma, ďalší z pohľadov na túto spisovateľku. Ide o nový životopis slávnej autorky, ktorým sa redaktorka Veronika Dianišková inšpirovala pri tvorbe premiérovej relácie Hľadanie domova Jane Austenovej. V programe sa prejdeme miestami, na ktorých anglická spisovateľka bývala, dozvieme sa, ako vznikali jej romány a čo všetko z jej života sa v nich ozýva. Účinkujú Judita Bilá a Tomáš Bartoněk. Počúvajte od stredy.

Pred niekoľkými mesiacmi som bol na treťom protialkoholickom liečení, a zatiaľ som v štádiu, ktoré lekári nazývajú abstinujúci alkoholik," začína otvorene svoje rozprávanie Rudolf Sloboda. V eseji Abstinenti sú nebezpeční priznáva, že jeho ťažkosti zrejme vyplývajú z individuálneho prístupu k svetu, ktorý je silno ambivalentný. Zvyšok vám prečíta Miroslav Trnavský.

Keď chceme, osud nám radí, keď nechceme, ťahá nás," to sú posledné slová z knihy Ruda Slobodu, Stratený raj. Nedá sa špekulovať, či jemu osud viac radil, alebo ho viac ťahal. Pretože o Slobodovi je vôbec ťažko špekulovať. Bol jedinečným spisovateľom, na ktorého sa nehodia nijaké prívlastky. Azda iba svojský a hodný svojho priezviska - slobodný. Viac v programe Galéria slávnych zachytil Jozef Leikert v podaní Jozefa Šimonoviča. Relácia je z roku 2010.

Pod názvom Jarné súry vysielame od štvrtka ukážku z posledného tvorivého obdobia Rudolfa Slobodu. Bude to niečo medzi prózou a reflexívnou, filozofickou úvahou. Autor sa necháva inšpirovať bežnými fragmentmi života, zaváňajúcimi príchodom jari. Pointa jednotlivých zamyslení je typicky „slobodovská". Číta Matej Landl.

Armagedon na Grbe je neveselá komédia. Sledujeme trpký osud ženy posadnutej láskou, ktorej sa lepí smola na päty od zeme až do neba. Prózu R. Slobodu uvádzame vo forme rozhlasovej hry. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Adela Gáborová, Jozef Vajda, Matej Landl, Marián Geišberg, Vladimír Hajdu, Monika Hilmerová, Ľubomír Paulovič a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2006.

Rudolfa Slobodu v úlohe básnika nám priblížia verše Chrípka. V réžii Martina Hvišča číta Miroslav Trnavský.

K devízam Slobodovho prozatérskeho umenia nepochybne patrí aj spontánne rozprávačstvo založené na zdanlivo banálnom zážitku. V druhom pláne nás však spisovateľ postupne vedie aj do snového imaginárneho sveta, ktorý je plný fantázie, a predsa je jemnými pavučinkami ukotvený v realite. Jednu takúto Slobodovu poviedku sme zaradili do vysielania od piatku. Má názov Bezbolestné kompromisy a prečíta vám ju Ivan Gogál.

Na odľahčenie týždňa si v jeho závere vypočujte klasickú rozprávkovú hru Šípková Ruženka. Na motívy bratov Grimmovcov napísala Jana Kákošová. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Anna Šišková, Mária Kráľovičová, Vladimír Bartoň, Anna Javorková, Henrieta Mičkovicová, Ľubo Roman, Eva Rysová a ďalší. Hru z roku 2000 počúvajte s celou rodinou.

Program rádia

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, SITA, wikipedia.org, pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame