Listové a denníkové tajomstvá

Listové a denníkové tajomstvá

Tento týždeň si budeme v Rádiu Litera listovať v denníkoch, zápiskoch i listoch. Čítať si budeme Bulgakovove autobiografické zápisky ako mladého lekára. List sa stane vo viacerých poviedkach či rozhlasových hrách príčinou zápletky či až dramatického príbehu - napríklad v trojdielnej rozhlasovej hre Gróf Monte Christo. Oživte si spolu s nami aj experimentálne napísaný román Muž s protézou, ktorého základom je denník. Ak máte vy alebo deti vo vašom okolí radi knihy Tone Revajovej, neváhajte si vypočuť Denník Majky z Majáka. Celá rodina sa môžete zísť a stráviť príjemné chvíle pri počúvaní hry zo súčasnosti - a to Expedícia Salamander. Ani tu nebude chýbať denník... A nielen to. Milovníci ľúbostnej korešpondencie sa môžu tešiť na listy Janka Jesenského Oľge Kraftovej. Nahliadneme však aj do jedného českého denníka z rokov 2003 - 2006. A ak neviete, ako písať anonymné listy, dozviete sa to v jednom fejtóne. Milovníci poézie sa môžu tešiť na úplne nový preklad básne Charlesa Péguyho od Moniky Štrpkovej Javorkovej v pôsobivej interpretácii Janka Galloviča.

Zbierka poviedok Michaila Afanasieviča Bulgakova Zápisky mladého lekára je retrospektívnym pohľadom začínajúceho spisovateľa na svoje lekárske začiatky. Bulgakov sebaironicky, s nadhľadom, no stále ľudsky nazerá na svoje prvé lekárske prípady, v ktorých sa často úsmevné mieša s tragickým. V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť autobiografický príbeh spisovateľa-lekára v presvedčivom stvárnení Miloslava Kráľa. Čítame v piatich častiach po celý týždeň.

Nasleduje trojdielna rozhlasová hra podľa Alexandra Dumasa Gróf Monte Christo. Kto by nepoznal po Troch mušketieroch druhý najznámejší historicko-dobrodružný román tohto francouzského spisovateľa. Strastiplný príbeh nespravodlivo odsúdeného Edmonda Dantèsa na ceste za pomstou interpretuje Ivan Romančík, Anton Ďuriník, Oľga Solárová, Ivan Folkman, Štefan Mišovic, Ján Blánsky, Tomáš Žilinčík a ďalší. Hra je z roku 1982.

Denník The Washington Post žiadal od svojich literárnych kritikov podpis pod vyhlásenie, že so spisovateľmi nenadviazali priateľský či iný kontakt. V prípade konfliktu záujmov mali o tomto okamžite upovedomiť. Taká požiadavka na podporu etickej recenzistiky znie u nás exoticky. „V našej krčme, kde sa všetci poznáme a každý sa už s každým pohádal, ba neraz i zaucho vyťal, patrí ono ľudové - musíme si pomáhať - k hlboko zažitým imperatívom..." O podrobnostiach tejto situácie píše Marián Hatala v eseji Z hrušky dole! Alebo sa na nej všetci stretneme? Číta Igor Kasala.

Od utorka nám Vlado Štefanovič poradí Ako písať anonymné listy. Jeho satirický pohľad z roku 1990 vám prečíta Peter Jezný.

Aké sú možnosti denníka ako privátneho žánru v čase totálneho sebazverejňovania sa, v dobe identít zúfalo závislých na vonkajšom potvrdení, ktorá stiera rozdiel medzi súkromným a verejným? Odpoveď ponúka kniha Matouš/ Deník z let 2003 - 2006. Ide o strhujúce zápisky filmového vedca, kritika a esejistu Jiřího Cieslara na sklonku života. Vladimír Barborík svoju recenziu nazval Denník kritika: dialóg so sebou a druhým. Číta autor, zamyslenie je z roku 2016.

Pod názvom V predsieni nádeje vysielame od stredy pásmo poézie, v ktorom zaznie báseň Charlesa Péguyho Predsieň tajomstva druhej čnosti. Je to jedna z najlyrickejších básní čistej poézie. Básnikova pozornosť sa tu upriamuje na nádej, maličkú čnosť, za ktorou idú dve väčšie sestry (viera a láska). Verše z francúzštiny preložila a prebásnila Monika Štrpková Javorková. Recituje Ján Gallovič. Reláciu v rámci cyklu S Literou pripravila Monika Zumríková Kekeliaková.

Príbeh tragickej lásky dvoch mladých ľudí poznačenej hrôzami vojny, to je Muž s protézou Jána Hrušovského. O frontových zážitkoch hlavnej postavy sa letmo dozvedáme len z jeho zápisníka. Je to však ostrieľaný bojovník a práve vojna spôsobila, že sa stal bezcitným cynikom. Vlastne sa ním chcel stať, aby ním tak silno neotriasol ľúbostný cit k milovanej bytosti, o ktorom vopred tušil, že nie je možný. V rozhlasovej dramatizácii účinkujú Vladimír Minarovič, Nataša Gräffingerová-Kulíšková, Ivan Laca, Július Paluš, Mária Dacejová, Zoro Laurinc, Ján Mistrík a ďalší. Hra je z roku 1988.

Nela Stechlánková v relácii Z korešpondencie slávnych osobností, tentoraz otvorí Listy Janka Jesenského Oľge Kraftovej. Ľúbostné vyznania si vypočujte v interpretácii Alfréda Swana a Ľudmily Swanovej. Vysielame od štvrtka.

V piatok zaraďujeme rozhlasovú hru pre celú rodinu z dielne Jána Mikuša Expedícia Salamander. Hra nadväzuje na prvú Expedíciu - Na Človečej hlave. Skupina detí tentoraz nezažíva dobrodružstvá s otcami, ale samostatne, v magickej Banskej Štiavnici. A pôjde naozaj o veľa, súdiac podľa zápiskov v tajnom denníku Jana Truhclíka. Účinkujú Milan Jareš, Jakub Kováč, Nikolas Kovalov, Ján Faánek, Tatiana Penovova, Boris Barina a ďalší. Hra je z roku 2018.

Týždeň uzavrieme opäť na mládežnícku tému, tentoraz nám Toňa Revajová dovolí otvoriť Denník Majky z Majáka. Stane sa tínedžerka Majka herečkou v žilinskom divadle Maják? Svoju cestu za vysneným povolaním i láskou si zapisuje do denníčka. Je vtipný, no najmä úprimný. 

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org





























Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame