S láskou o láske

S láskou o láske

Čomu inému by asi tak mali patriť nastávajúce májové dni ak nie láske. Tento týždeň na Litere zabŕdneme do svetovej i slovenskej literatúry a opäť si raz potvrdíme, že láska je asi tou najinšpiratívnejšou esenciou pre dobré príbehy. Moliére nás presvedčí, že Láska všetko vylieči, zažijeme Lásku v brestoch podľa Herberta E. Bratesaale i lásku ako Obeť či jej odvrátenú žiarlivú stranu. Budeme si listovať v Ľúbostných denníkoch Anny Achmatovovej a zamilovaný Daniel Hevier nás prevedie Štyrmi nočnými obdobiami. Ozaj, máte už v dohľade čerešňu, pod ktorou v stredu spečatíte tú svoju lásku?

V cykle Čítanie na pokračovanie nahliadneme do poviedkovej tvorby Herberta Ernesta Batesa. Jeden z najvýznamnejších anglických poviedkarov 20. storočia je majstrom v navodení atmosféry, sugestívne dokáže vystihnúť náladu postáv, na malom priestore rozohrať vzťahy medzi nimi. Inak tomu nie je ani v poviedkach z knihy Láska v brestoch, z ktorej vám tento týždeň ponúkneme azda tie najlepšie prózy. Tie, čo omámia vôňou kvetov, šumom lístia, melanchóliou spomienok na detstvo, nákazlivou túžbou po vášni s neraz silným erotickým nábojom. Číta Miroslav Trnavský.

Nasleduje dramatizácia poviedky významného ruského básnika, prozaika a dramatika Ivana Sergejeviča Turgeneva - Prvá láska. Sú v nej prítomné typické prvky romantizmu a vplyv autorov, ktorých tvorbu si vážil, napríklad Puškina, Lermontova, Byrona či Goetheho. Pre rozhlas zdramatizovala Gizela Svrčková. V hlavnej úlohe sa predstaví Michal Dočolomanský.

Ďalej dávame do pozornosti esej francúzskeho filozofa Jeana D´Ormessona Malá úvaha o láske. Je pokusom o analýzu citu a vzťahu, ktorý poznáme pod pojmom „láska". Pojmom nemysliteľným bez vášne a výsostného osobného zaujatia. Pokus o jej krátku analýzu vám prečíta Jozef Vajda.

Od utorka si môžete v programe nájsť pásmo Zuzany Belkovej s názvom Láska je túžba. Autorka v ňom ponúka komentovanú montáž z talianskej renesančnej ľúbostnej lyriky. Zároveň sa pokúša dokázať pár nepopierateľných ľúbostných právd. Básne Jacopa di Lentina, Giambattistu Marina, Gaspary Stampovej, Francesca Petrarcu a Torquata Tassa interpretujú Peter Sklár, Alfréd Swan, Zuzana Marošová, Richard Klvač a Peter Rúfus.

Nasledujúca polhodina po veršoch bude patriť poviedke Obeť, slovenského autora Martina Hvišča. Prostredníctvom analýzy partnerského vzťahu sa snaží o sondu do vnútra človeka, ktorý si chce zachovať osobnú slobodu vo vzťahu, v živote a v tvorbe. V réžii Táne Tadlánkovej číta Peter Sklár.

Do utorkového bloku sme zaradili aj úryvok z poviedky francúza Marcela Prousta, Koniec žiarlivosti. Je zo zbierky Rozkoše a dni a prečíta vám ho Alfréd Swan. Proust je pokladaný spolu s Jamesom Joyceom za zakladateľa moderného románu, zdôrazňuje význam intuície a antirozumový výklad poznatkov. Kládol si za cieľ obnoviť naše vnímanie a pamäť, spomaliť proces zabúdania všetkého sviežeho, čarovného, mladého.

Nasleduje chvíľka poézie, ktorú naplnia verše poľského autora Leopolda Staffa v preklade Pavla Horova. Nazval ich Ak teda láska. Recituje Tomáš Maštalír.

Od stredy si budeme čítať aj úryvok z knihy Muž môjho života. Stručne ju možno charakterizovať ako príbeh o osudovej láske a tichých víťazstvách. Nadväzuje na mimoriadne úspešnú knihu Elixír môjho života, ktorú napísala Marika Studeničová podľa rozprávania Vilmy Jamnickej. Je vyznaním herečky, astrologičky, no predovšetkým ženy s čistým srdcom, ktorá nezvyčajne otvorene spomína na svoj život po boku režiséra a herca Jána Jamnického. Číta Eva Žilineková.

Nasledujúca polhodina bude patriť rozhlasovej dramatizácii poviedky Ľuboša Juríka Láska kratšia ako deň. V hlavných úlohách sa predstavia Emil Horváth a Ladislav Chudík. V priateľskom rozhovore si vypočujete zamilovaný príbeh vodiča mestskej hromadnej dopravy, ktorému jedného dňa v autobuse zaspí neznáma žena. V roku 1985 režijne naštudovala Magda Grandtnerová.

Po rozhlasovej dramatizácii sme si pre vás pripravili ľúbostné verše Daniela Heviera. Inšpiroval sa Vivaldiho skladbou Štyri ročné obdobia a napísal báseň s malou slovnou hračkou: Štyri nočné obdobia. Recituje Štefan Bučko.

Od štvrtka na vás čaká rozhlasová adaptácia divadelnej komédie Láska všetko vylieči, z dielne jedného z najvýznamnejších dramatikov francúzskeho klasicizmu - Moliéra. V rozhlasovej úprave a réžii Olívie Binderovej účinkujú Július Pántik, Július Paluš, Ján Valentík, Soňa Ulická, Erika Bauerová, Kamila Magálová a ďalší.

Po rozhlasovej hre vás pozývame na stretnutie s láskavým humorom Vladimíra Nosáľa. Láska k ľuďom nebola pre neho nikdy len frázou. Želáme vám dobrú zábavu a príjemné počúvanie humoristicko-satirického pásma Láska je, keď... Účinkujú Ivan Vojtek, Soňa Ulická, Ľubo Roman, Ján Mistrík, Zuzana Krónerová, Jozef Šimonovič, Erika Bauerová, Roman Pomajbo a Mária Dacejová. Relácia je z roku 1996.

Od piatku sa môžete tešiť na fíčer Šuhajko, ja ťa chcem! o dvorení a „balení" kedysi a dnes. Štyri dievčatá, či skôr mladé ženy, prezrádzajú svoju stratégiu a triky, ktoré zaberajú na chlapcov. Odhaľujú tiež svoj intímny život, preto chcú zostať v anonymite. Takisto 78-ročná babička, ktorá rozpráva príbeh svojej životnej, no nenaplnenej lásky. Toto dielko vzniklo v roku 2005 v tandeme skúsenej rozhlasovej autorky Táne Kusej a vtedy 19-ročnej debutantky Barbory Kalinovej.

Po fíčri bude nasledovať dramatizácia prózy Ladislava Nádaši-Jégého Slabí ľudia - mocná láska. Účinkujú v nej Karol Machata, Ladislav Chudík, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Božidara Turzonovová, Oľga Šalagová a Viera Topinková. V roku ju 1974 režíroval Milan Semík. Záver bloku bude patriť veršom významnej ruskej poetky Anny Achmatovovej. Uvádzame ich pod názvom Z ľúbostného denníka. Verše preložil Rudolf Skukálek, recituje Dáša Rúfusová.

Text: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame