Od Puškina k Dostojevskému a Tolstému

Od Puškina k Dostojevskému a Tolstému

A máme tu zakvitnutý májový čas, počas ktorého Rádio LITERA neprestáva byť verným spoločníkom. Tento týždeň si budeme čítať ruskú klasiku. V cykle Čítanie na pokračovanie si budeme listovať v knihe Leva Nikolajeviča Tolstého Čítanie na každý deň, v ktorej zaznejú otázky viery, zmyslu života, šťastia i lásky. K vrcholným výberom týždňa bude patriť Turgenevova tragikomédia Príživnik, v ktorej sa dozviete, aké komplikácie spôsobí fakt, keď sa na jednej oslave prezradí, koho dcérou je Oľga Jelecká. Puškinove verše Eugen Onegin ožijú v súčasnej a príťažlivej interpretácii Dagmar Sanitrovej a v preklade Jána Štrassera. Spestrením týždňa budú tri pásma: o Solženicynovi o jeho Súostroví Gulag (od M. Kekeliakovej), o Borisovi Pasternakovi (od J. Pavlovej) a o N. F. Fiodorovi (od V. Kupku). Na železničnej stanici v Nikolajeve budete môcť stretnúť dvoch priateľov: tučného a chudého, a to v poviedke od Čechova. A v ďalšej poviedke tohto autora Anna na krku vás čaká príbeh 50-ročného úradníka, ktorý si zoberie sotva 18-ročnú dievčinu. V závere týždňa si určite nenechajte ujsť Dostojevského rozhlasovú úpravu románu Hráč z roku 1961.

Začíname Tolstého Čítaním na každý deň, ktoré si budeme postupne dávkovať v nových častiach do štvrtka. Prvá verzia tejto knihy vyšla v roku 1903 pod názvom Myšlienky múdrych na každý deň. Neustále však svoje texty dopĺňal, až vznikla súčasná rozšírená verzia, ktorú si sám financoval. V knihe sa prelínajú názory starovekých mudrcov, stredovekých učencov, novovekých filozofov na otázky, ktoré prináša život.Tu je malá ochutnávka: „... Ale ako zničiť násilie? Kde je? Je vo vojakovi, policajtovi, starostovi, v zámku, ktorým sa zatvárajú dvere? Ako mám ja bojovať proti nemu? Vari tak ako bojujú ľudia žijúci v násilí a bojujúci násilím proti násiliu? Úprimný človek to nemôže robiť. Násilím bojovať proti násiliu znamená postaviť nové násilie na miesto starého... násilím liečiť rany, ktoré spôsobilo násilie..." V réžii Hany Rodovej účinkuje Peter Himič. Relácia mala premiéru v roku 2011.

Popredný realistický spisovateľ Ivan Sergejevič Turgenev bol majster slova a duchovný aristokrat ruskej prózy. Akýsi poetický realista. Jeho poviedky, novely a romány hýria lyrickou farebnosťou. Turgenevovo dielo malo veľký vplyv na ruskú spoločnosť - jeho ženy sú emancipované hrdinky silného ducha a prišiel tiež s výrazom „zbytočný človek", kedy nadaný, vzdelaný hrdina v realite vtedajšej doby nedokáže prejaviť svoje kvality a končí tragicky. My si tohto velikána pripomenieme formou rozhlasovej hry na motívy komédie Príživník. Účinkujú Eugen Balogh, Daniela Trnčíková, Tibor Vadaš, Jozef Stražan, Anton Trón a ďalší. Hra je z roku 1975.

Nasledujú verše Eugen Onegin z dielne A. S. Puškina, ktoré sme rozdelili na tri časti. Román sa považuje za autorovo vrcholné dielo. Eugen je cynický mladý muž znudený životom, plesmi, večierkami, konvenciou a pretvárkou. Žije bez cieľa, hľadá sa, no pritom zraňuje ľudí vo svojom okolí a nakoniec aj sám seba. Hoci sa príbeh odohráva v 19. storočí, ľudská psychika sa nemení tak rýchlo ako spoločnosť a jeho presah do súčasnosti je nesporný.V réžii Laca Keratu účinkuje Dagmar Sanitrová, preložil Ján Štrasser.

Od utorka pokračujeme pôvodným literárnym pásmom Valerija Kupku Memento vivere z cyklu Literatúra ruských vizionárov. Zameriava sa na osobu a tvorbu Nikolaja Fiodoroviča Fiodorova - originálneho ruského mysliteľa, proroka, askéta a zakladateľ ruského kozmizmu. Celý svoj život zasvätil tvorbe fantastického projektu, zameraného na boj so smrťou ako najväčším zlom, ktoré neochvejne a posmešne vládne nad svetom, na postupné a konečné odstránenie smrti a návratu človeka k večnému, nesmrteľnému životu. Celým Fiodorovovým učením prechádza hlboká viera v rozum a duchovné sily človeka, v jeho božskú, stvoriteľskú podstatu. Úspešná realizácia Fiodorovovho fantastického projektu predpokladá uplatnenie základného etického princípu: „Žiť treba nie pre seba ani nie pre iných, ale so všetkými a pre všetkých." V réžii Petra Vilhana účinkujú Dana Košická, Igor Šabek, Ivan Krúpa.

Mladučká Anna sa vydá pre peniaze. Pochádza z chudobných pomerov, otec pije, bratia nemajú čo do úst vložiť. Chcela pomôcť. Svojho omnoho staršieho muža sa bojí. Ako dni plynú, dievča pochopí, ako svoju novú životnú situáciu využiť. Zmení sa jej život k lepšiemu? Anton Pavlovič Čechov bol nielen slávnym dramatikom, ale aj vynikajúcim poviedkárom. Z množstva jeho krátkych próz sme pre vás vybrali poviedku Anna na krku. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Darina Vašíčková.

Masová prašivina duší - tak pomenovala svoje umelecké pásmo Monika Zumríková Kekeliaková. Môžete sa naň tešiť od stredy. Hovorí o najvýznamnejšom diele Alexandra Solženicyna - Súostrovie Gulag. Prelomová kniha odhaľuje pomery v sovietskych komunistických koncentračných táboroch. Stala sa symbolom politickej a ľudskej obžaloby stalinizmu. Autor čerpal z vlastných skúseností politického väzňa, ktorý prešiel hrôzami gulagu, ako aj z dobových dokumentov a mnohých autentických svedectiev. Keď v roku 1970 získal Nobelovu cenu za literatúru, vedelo iba pár zasvätených, že už dvanásť rokov pracuje na svojom najdôležitejšom diele. Účinkuje Laco Kerata, relácia je z roku 2017.

Pod názvom Tučný a chudý si vypočujte reprízu kompozície mikropoviedok A.P. Čechova, ktoré do slovenčiny preložila Nataša Ďurinová. Čechov v hutnej skratke majstrovsky odhaľuje ľudské charaktery a je až neuveriteľné, aké aktuálne sú jeho texty i dnes. V réžii Rie Paldiovej číta Peter Sklár.

Od štvrtka uvádzame umelecko-dokumentárne pásmo o živote a diele nositeľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 1958 - Borisa Pasternaka. Vedenie Sovietskeho zväzu nechcelo, aby takúto významnú cenu získalo dielo, ktoré odmieta boľševickú revolúciu a pod nátlakom a hrozbou vyhostením z Ruska donútili Pasternaka cenu neprevziať. Stalo sa tak po tom, ako ju telefonicky s vďakou prijal. Cenu za román Doktor živago, ktorý je považovaný za najvýznamnejší ruský román 20. storočia, napokon prevzal po autorovej smrti jeho syn. Účinkujú Ivo Gogál, Zuzana Kyzeková a Juraj Predmerský. Relácia je z roku 2012.

Náš týždeň  uzavrie Fiodor Michajlovič Dostojevskij dielom Hráč. Sám knihu označuje ako román, ktorý je jedinečnou, čiastočne autobiografickou štúdiou hráčskej vášne. V prostredí kúpeľného mesta sa odohráva príbeh mladého preseptora, ktorý sa stáva obeťou kurtizány "mezinárodného formátu" a ako profesionálny hráč tak končí. Hru s členmi Slovenského národného divadla naštudoval v roku 1961 Ivan Teren. Účinkujú Ladislav Chudík, Zdena Grúberová, Martin Gregor, Anton Mrvečka, Eva Poláková, Mária Prechovská, Mikuláš Huba, Beta Poničanová, Ľudovít Ozábal, Karol Zachar, Frída Bachletová, František Dibarbora a ďalší.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org










Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame