Lovci a trofeje

Lovci a trofeje

Rádio Litera tento týždeň zablúdi do hôr a lesov. Spolu s poľovníkmi či pytliakmi zažijete mnohé dramatické chvíle nielen pri love zveri, ale napríklad aj pri mnohých vtipných nedorozumeniach. Tento týždeň má prívlastok lovecký.

Čítanie na pokračovanie bude tentoraz patriť príťažlivému románu francúzskej autorky Claude Pujade-Renaudovej Pytliakove ženy. Ide o netypickú životopisnú knihu o spisovateľke Sylvii Plathovej, ktorá v roku 1963 spáchala samovraždu. Je to predovšetkým ľúbostný román, v ktorom sa do mohutného, plastického a autentického príbehu prepletajú pútavé, fascinujúce, mrazivé, ale i úsporné, citlivo podané fakty. Z francúzštiny preložil Igor Navrátil. V réžii Hany Rodovej číta Alena Ďuránová.

Od pondelka sme si pre vás pripravili i pôvodnú rozhlasovú hru Medveď v papieroch z roku 1988. Jej autor Karol Jančošek v nej s vtipom a iróniou opisuje trampoty s neexistujúcim medveďom v poľovníckom revíri, na ktorého sa chystá poľovačka. V réžii Milana Semíka účinkujú Zita Furková, Dušan Blaškovič, Juraj Slezáček, Miroslav Noga, Dušan Kaprálik, Ivan Rajniak, Ivan Letko, Božidara Turzonovová, Leopol Haverl, Vladimír Minarovič, Soňa Ulická, Ivan Laca, Július Paluš a Anna Okapcová.

Po rozhlasovej hre nasleduje poviedka Ivana Sergejeviča Turgeneva Ľgov, zo zbierky Poľovníkove zápisky. Turgenev v knihe, ktorá obsahuje 25 krátkych próz, opísal poľovnícke príbehy a zážitky, ktoré sú kompozične stmelené témou života na nevoľníckej dedine. Ostro kritizoval sociálny útlak, ktorému boli vystavení poddaní. Protiváhou smutným svedectvám krutej doby je poetický opis prírody a vzťahu človeka k nej. Poviedku číta Alfréd Swan.

Od utorka si všetci priaznivci loveckej tematiky budú môcť vypočuť pásmo Samuela Smetanu O tradičnom poľovníctve na Slovensku. Počas šesťdesiatich minút sa dozviete mnoho informácií o histórii či pravidlách lovu od starých čias až po novovek. V pásme budú znieť i viaceré poľovnícke ľudové piesne, ktoré vytvoria tú pravú poľovnícku atmosféru. Účinkujú Samuel Smetana a Ján Valentík.

Nasledovať bude fejtón Ostapa Vyšňu Bengálsky tiger, v ktorom vám autor so správnou dávkou humoru poskytne presné návody na to, čo je potrebné urobiť, ak chcete uloviť bengálskeho tigra. Číta Jozef Šimonovič. Po fejtóne vysielame verše Pavla Suržina, ktoré uvádzame pod názvom Pytliacky sneh. Recituje ich Ján Gallovič.

Od stredy si v našom programe môžete nájsť dramatizáciu novely Antona Pavloviča Čechova Dráma na poľovačke. Príbeh je napísaný vo forme zápiskov bývalého vyšetrujúceho sudcu. Ten sa stane milencom krásneho dievčaťa, ktoré je zavraždené na poľovačke. V roku 1966 hru podľa vlastného prekladu pre rozhlas zdramatizoval Michal Príbus. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Ctibor Filčík, František Dibarbora, Gustáva Valach, Mária Kráľovičová, Elo Romančík, Juraj Paška, Ondrej Jarjabek, Branislav Koreň, Ján Klimo, Hilda Michalíková, Marián Gallo, Zuzana Šimečková, Erika Bauerová, Zora Bachnárová a Jozef Šimonovič.

Od štvrtka na vás čaká pásmo Patrika Orieška Poľovačka v Sudáne. Píše sa rok 1947. Slovenský reportér Belo Škarnicel Hlohovský sa vracia zo svojej niekoľkomesačnej výpravy po Etiópií domov, do Európy. V batožine má rukopis knihy, africký denník, ktorý po návrate do Československa vydal pod názvom Afrika - čierna a biela. V cykle Spisovateľ na cestách uvádzame čítanie z prvého slovenského cestopisu po subsaharskej Afrike. Účinkujú Alfréd Swan a Jozef Šimonovič.

Ďalšia je na programe poviedka Vladimíra Ferka Korida v kukurici. Ide o úsmevný príbeh o tom, ako to vyzerá v kukuričnom poli, keď sa zamýšľaná poľovačka na diviaka hrou náhody zmení na poľovačku na zdivočeného býka. V réžii Gejzu Dezorza číta Juraj Predmerský.

Nasleduje rozhlasová miniatúra Štefana Šimka Zberateľ parohov, ktorú vám prečíta Jozef Fila. Štvrtkový blok ukončí tatská (maďarská) ľudová rozprávka Poľovník a slávik v podaní Leopolda Haverla.

Od piatka budete na Litere môcť počúvať aj fíčer Ladislava Homolu Ľudia so zeleným srdcom. Autor v ňom ponúka umelecko-dokumentárnu kompozícii o lese a o poľovníctve. V réžii Jána Zaťka účinkujú Miloslav Kráľ, Eva Gašparová a Ida Rapaičová.

Náš program ukončíme poviedkou Gustáva Kazimíra Zechentera Laskomerského z jeho zbierky Žarty a rozmary s názvom Poľovačka na medvede. Autor ju venoval ako „rozpomienku" lesnému úradníkovi Jozefovi Markusovi, ktorý bol organizátorom veľkých poľovačiek na medvede. Uverejnil ju v roku 1870 v almanachu Tábor. Poviedku číta Vladimír Minarovič.

Program rádií

Text a scenár: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame