Tisíc a jedna noc... s knihou

Tisíc a jedna noc... s knihou

V tomto týždni sa vrátime azda až do našich detských čias k príbehom z Tisíc a jednej noci. Svojský humor a írečitý jazyk ponúknu Veronika Šikulová a Agáta Petrakovičová v rozhlasovej hre Na svadbu. Navrátime sa k Ballekovmu Pomocníkovi. Osviežením týždňa bude úplne nová rozhlasová hra pre celú rodinu od Tone Revajovej Majáčky. Ale zablúdime aj do medzivojnového literárneho obdobia, kde spoznáme neľahký osud Evy podľa literárnej predlohy Petra Jilemnického Prípad Evy Burdovej. Nové spracovanie Jonáša Záborského ponúkne rozhlasová hra Mrzutá v úprave Lenky Garajovej. Určite si nenechajte ujsť verše súčasného básnika Petra Prokopca a reláciu z cyklu S LITEROU - tento týždeň o novej antológii Michala Habaja Druhá moderna. K veršom sa bude možné vrátiť aj vďaka najnovšej poézii Lenky Šafranovej. Nebude však chýbať ani žáner glosy, tentokrát od V. Majakovského a Z. Herberta.

Príhody ľudí, ktorých pohltil čas, sú žriedlom poučenia pre ľudské pokolenie. Nech človek vie, čo sa prihodilo druhému, nech zvažuje a skúma odstrašujúce osudy dávnych, pradávnych národov..." Medzi tieto varovné rozprávania patria aj dobre známe rozprávky, Tisíc a jedna noc, so všetkými svojimi pozoruhodnými príbehmi o ľuďoch s ich podobenstvami.V čítaní na pokračovanie vám Ján Paulíny ponúkne štyri častí plné orientálnych ríbehov, ktoré sa snažia plniť zábavnú i poučnú funkciu. Príbeh troch starcov, Rozprávka o rybárovi a duchovi, O kupcovi a džinovi, Somárovi a býkovi - to je len pár z ich. Máte sa na čo tešiť o to viac, že ich rozpráva Karol Machata. Seriál rozprávok je z roku 2007.

Spoluautorky ďalšej pôvodnej rozhlasovej hry, sestry Veronika Šikulová a Agáta Petrakovičová sa vo svojej tvorbe netaja inšpiráciou v osobných zážitkoch z detstva. Autenticita situácií, obyčajnosť, tak často však mimoriadne dramatická, sa stávajú kľúčom k vytvoreniu silného žánrového obrazu.Taká je aj inscenácia Na svatbu, v ktorej účinkujú Lenka Košická, Boris Farkaš, Lucia Vráblicová, Peter Šimun, Ľubica Očková, Edita Borsová a Michaela Majerníková. Hra mala premiéru v roku 2016.

V rámci cyklu Autor na dnes sa Tatiana Kusá pozrie bližšie na fenomén rozprávok, ktoré preslávili Šeherezádu a zachránili jej život. Programom Tisíc a jedna noc vás prevedie Ján Paulíny, Tatiana Kusá a Alfréd Swan.

Žijeme v období, keď nás množstvo informácií núti pozerať sa najmä dopredu, nevracať sa k tomu, čo je hoci len nedávnou minulosťou. Tento neúprosný zákon dneška často platí aj pre svet literatúry. Poznáte napríklad román Ladislava Balleka - Pomocník - z roku 1977, v ktorom zobrazil obdobie po II. svetovej vojne? Kniha bola predmetom frekventovaných úvah literárnych kritikov, na jej základe vznikli úspešné divadelné inscenácie, film a početné boli jej zahraničné vydania. K textu sa takmer po troch desaťročiach vrátila Jana Hevešiová a pripravila z neho rozhlasové stereočítanie, ktoré si môžete vypočuť v podaní Františka Kovára, Borisa Farkaša, Ingrid Timkovej, Miloslavy Zelmanovej, Karola Machatu a ďalších. Hra je z roku 2005, počúvajte od utorka.

Precestoval som Poľsko, Československo, Nemecko, Francúzsko. Boháči týchto krajín sa mimoriadne odlišujú: Poliak je chudý, elegantný, usiluje sa predstierať, že je Parížan; Nemec je tučný a nechutný; Francúz je skromný a jednoduchý, ani podľa obleku, ani podľa objemu jeho brucha sa človek nedovtípi, koľko má frankov..." A aký je podľa Vladimíra Majakovského Čech? Dozviete sa z jeho glosy Trochu o Čechovi. Číta Miroslav Trnavský.

V meste so všetkými jeho betónmi i motýľmi, s ľuďmi v záhradách i panelákoch, na rôznych poschodiach radosti, na lavičkách osamelosti, vo vlaku i v oblaku - tam všade nachádza básnik Peter Prokopec poéziu. Nevšednú poéziu všedného dňa uložil do svojej druhej básnickej zbierky s názvom Život vrazený do chrbta. Čítať vám z nej bude Juraj Predmerský.

Od stredy uvádzame v premiére program S LITEROU. Redaktorka Veronika Dianišková ho nazvala O autoroch „Druhej moderny" S Michalom Habajom. Úryvky z poviedok číta Dado Nagy, úryvky z analýz autora Tomáš Bartoněk.

Všeličo rozpovedali jazyky o panne Nánke Fialkovičovie, dcére mojich pánov. Zlí ľudia prezývali ju Mrzutou. Klebety o nej desili nevľúdnou, jedovatou povahou dievčaťa a každému pytačovi veštili nešťastné manželstvo. V meste Sabinov uchádzal sa o ňu istý mladý pernikár. I jemu klebetnice veštili, že s Mrzutou nezaloží blaženú domácnosť, že s ňou žiadnych radostí nezažije, lebo je to od narodenia vretenica a ropucha...," toľko úryvok z rozhlasovej hry Mrzutá, o ktorú sa postarali Jonáš Záborský a Lenka Garajová. Toto neobyčajné putovanie životom jednej čudnej ženy a jej psa vám sprostredkuje Rebeka Poláková, Ivan Romančík, Lena Košická, Dominika Žiaranová, Oľga Solárová, Jozef Šimonovič a ďalší. Hra je z roku 2017.

Toňa Revajová je v slovenskej literatúre pre deti pojmom. Pre malých čitateľov píše už neuveriteľných tridsať rokov, a svoju schopnosť pochopiť malú dušu nestratila ani pri dnešnej mladej generácii. Od štvrtka sa bližšie pozrieme na tvorbu obľúbenej spisovateľky, ktorá dokáže tak verne zobrazovať svet detských dobrodružstiev a prežívania. Tentoraz sa predstaví v podobe novej rozhlasovej hry pre celú rodinu Majáčky. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Zuzana Kronerová, Katarína Novotková, Adam Samo, Lenka Košická, Martin Mňahončák, Ivo Gogál.

Náš týždeň medzi knihami spríjemnia verše Lenky Šafranovej, ktoré pomenovala Bez vetra. V réžii Pavla Uhera účinkuje Jana Wernerová.

Je zarážajúce, že v našej pamäti sa najsilnejšie zachovávajú obrazy veľkých filozofov z obdobia, keď ich život spel ku koncu. Sokrates si pokladá k ústam kalich s bolehlavom, Seneca, ktorému otrok otvára žily, či Spinoza trápený suchotami, trpezlivo brúsiaci šošovky, už taký slabý, že nebude vládaf dokončiť Traktát o dúhe..." V očiach životopiscov je Spinoza považovaný za ideál mudrca. Existuje však jistá epizóda v jeho živote, ktorú jedni obchádzajú mlčaním, pre druhých je zas nezrozumiteľným výstrelkom mladosti. O čo ide vám už prezradí glosa Zbigniewa Herberta Spinozovo lôžko, v preklade Dany Podrackej. Číta Alfréd Swan.

Novela slovenského autora Petra Jilemnického Prípad Evy Burdovej, je príbehom ženy, ktorej chceli zahatať cestu k láske. Mnohí z vás isto poznajú aj rovnomenný televízny film, v ktorom sa dcéra slovenskej matky a českého otca žijúcich v Rusku po VOSR rozhodne ísť vlastnou cestou za šťastím.V réžii Petra Vilhana účinkujú Tatiana Poláková, Peter Himič, Ľubica Blaškovičová, Anna Šimková, Boris Šnajdá, Peter Cibula, Andrej Palko a ďalší. Hra je z roku 2011, vy si ju vypočujte od piatku.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné sníky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia. org, TASR, archív RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame