Leto je tu!

Leto je tu!

Pre niekoho dlhoočakávané týždne oddychu, pre iného zaťažkávajúca teplotná skúška. Začína sa nám leto so všetkým, čo k nemu patrí. Veríme, že vás na príjemný čas dovoleniek a letných dobrodružstiev ideálne navnadí aj náš týždeň na Litere.

V čítaní na pokračovanie siahneme tentoraz po knihe Viliama Klimáčka, Leto 68. Čo spája židovské dievča, bývalého komunistu a evanjelického farára? Horúca letná noc z 20. na 21. augusta 1968, keď do Československa vtrhnú tanky piatich armád. Začína sa kolotoč tragických aj bizarných situácií, v ktorých sa naši hrdinovia s rodinami z noci do rána rozhodujú, kam odísť. Sledujeme ich útek cez Viedeň, Londýn, Haifu až do USA, či ďalej, za polárny kruh. A vidíme aj životy tých, čo v Československu ostali... Ide o strhujúci, tragikomický román napísaný podľa skutočných príbehov. V piatich častiach vám ho bude čítať Ivan Krúpa.

Mariána Geišberga spolu s Vierou Richterovou-Horváthovou, Zuzanou Haasovou, Jánom Kronerom, Janou Strniskovou, Leopoldom Haverlom, Štefanom Kožkom, Martinom Hubom, Danielou Kuffelovou a ďalšími si môžete vypočuť v pôvodnej rozhlasovej hre Jany Kákošovej Dovolenka. Spolu s hrdinami príbehu sa presvedčíme o tom, že jednoduchšie je robiť zázraky, ako plniť všedné ľudské želania.

Od pondelka si v programe nájdete aj letnú minidrámu Jána Štepitu Horúčava. Teplo zo všetkých strán môže spustiť sériu rôznych pocitov, ale aj starých spomienok. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Marián Slovák, Eva Matejková a Jana Strnisková.

Pod názvom Slnečnosti vám od utorka ponúkame pásmo Zuzany Belkovej. Hovorí v ňom o motívoch slnka a horúčav v literatúre. Okrem autorky a moderátorky v réžii Martina Kákoša účinkujú Jana Strnisková, Ivan Laca, René Jankovič a Juraj Predmerský.

Nasledovať bude päťminútovka z cyklu Odinakiaľ a text Márie Klapákovej, v ktorom nahliadneme do zahraničia. Mariana Bódiová prečíta Z denníka gréckeho dovolenkára.

Gina Lagoriová je talianska prozaička strednej generácie. Jej román Tosca a mačky je príbehom osamelej ženy, ktorá sa presťahuje do prímorského strediska, kde pracuje ako domovníčka. Tu sa stretáva s nevšímavosťou letných hostí a nevraživosťou domorodcov, ktorí nenávidia „cezpoľných". Toskin život tak vypĺňajú spomienky na minulosť, na šťastnú lásku a mačky, jej verné spoločníčky. Akokoľvek sa zdá byť jej život prázdny, je to život žitý naplno... Úryvok z románu číta Mária Schlosserová.

Utorkový blok ukončíme veršami Nory Grajciarovej, ktoré uvádzame pod spoločným názvom Toto leto. Recituje Zdena Grúberová.

Od stredy si v programe nájdete fíčer Ivety Bognárovej Kruté leto. Hovorí o tom, aké zákerné vedia byť pre človeka letné mesiace. Relácia vznikla v produkcii odboru umelecko-dokumentárnej publicistiky. Budete v ňom počuť aj herca Petra Sklára.

Mnohí z vás sa iste v lete chystajú na pláž, k sladkej či slanej vode. Na jednom takom mieste sa odohráva aj pôvodná rozhlasová hra Petra Šuleja, ktorú pomenoval príznačne Pláž. Na pláži si deti stavajú pieskové zámky, ale aj dospelí tu hrajú svoje hry. Akoby sme ani v čase oddychu nedokázali vystúpiť z neustáleho súperenia, dokazovania si prevahy, prekárania sa. Účinkujú Petra Fornajová, Ľubomír Burgr, Alena Pajtinková, Michaela Hanudelová, Milan Chalmovský, Timotej Lukovič, Edita Borsová, Tomáš Hallon a Viktor Križan.

V rámci tohto bloku si môžete vypočuť i poviedku Vincenta Šikulu Leto. Pochádza z knižky Možno si postavím bungalov a družstevník Gustinko sa v nej domáha spravodlivosti. V réžii Róberta Horňáka číta Alfréd Swan.

V horúcich letných dňoch je ťažké nemyslieť na to, ako sa aspoň občas schladiť. Aj tvorcovia cyklu Sobotník hľadajú spôsob, ako sa s horúčavami popasovať, no ako už je u nich zvykom, s nutnou dávkou humoru. Od štvrtka budeme v zábavnom pásme z pera Romana Slaninu riešiť tému: Teplo má každý rád. Alebo: odsťahovali by ste sa do teplých krajín? Okrem autora v relácii účinkujú Stanislava Pázmányová, Norbert Antalík a Boris Srník.

Po humoristickom pásme sa k slovu prihlásia dve letné miniatúry. Minidráma Uršule Kovalyk Gotické leto hovorí o sedemnásťročnej Alme, ktorej životnou filozofiou je gothic. Otec na ňu nemá čas a tak ju posiela na prázdniny k bláznivej tete, ktorá býva v akomsi „Zapadákove". V hlavnej úlohe sa prestaví Rebeka Poláková. Miniromán Milana Čarňanského Dovolenka zasa opisuje dovolenkovú situáciu v jednej rodine. Číta Eduard Bindas.

Na záver štvrtkového bloku si vypočujete slnečné verše Vojtecha Kondróta Leto. V sprievode príjemných chilloutových rytmov vám ich prednesie Jozef Šimonovič.

Od piatku si vychutnajte literárne pásmo o lete a letných hrách v tvorbe slovenských básnikov. Pásmo Leto, leto, letisko pripravil a uvádza básnik Štefan Moravčík. V réžii Gejzu Dezorza účinkujú Alfréd Swan a Peter Sklár.

Múdrejší ľudia jednoducho prečkajú leto v práci. Oddýchnu si v nej i popri nej viac, a oproti ostatným získajú obrovskú strategickú výhodu: ešte stále dovolenku majú," píše a radí nám na začiatku svojej prózy Oliver Bakoš. Inak by sa nám mohlo stať to, čo hrdinovi jeho úsmevnej prózy - stratil sa na gréckom ostrove. Ako? Na to už odpovie satirická poviedka Olivera Bakoša Stratený na Korfu. V réžii Martina Bendika číta Tomáš Maštalír.

Po poviedke budú nasledovať dve eseje Jozefa Kolára pod názvom Typický muž a typická žena. Zavedú nás pod horúce egyptské slnko a hneď nato do chládku príjemného gréckeho hotela. Tieto exotické miesta inšpirovali autora k zaujímavým úvahám. Číta Miroslav Trnavský.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame