Na krídlach

Na krídlach

Aj nasledujúcich sedem dní pokračujeme v dobrodružnom duchu. Tentoraz sa naše príbehy presunú na oblohu, do kokpitov lietadiel, do zápiskov letcov, spomienok, ktoré uviazli medzi oblakmi. Občas bude atmosféra hustnúť, občas sa rozpustí do meditácie vtáčích krídel. Budeme i spomínať na Milana Rastislava Štefánika a Antoina de Saint-Exupéryho. Ak neletíte niekam na dovolenku, prijmite naše pozvanie na palubu Rádia Litera.

Tento týždeň si budeme pravidelne otvárať minulý rok vydanú knihu Mariany Čengel Solčanskej Generál Milan Rastislav Štefánik. V piatich častiach nám autorka predstaví svoj pohľad na túto dôležitú osobnosť slovenských dejín. Jej Štefánik miluje a nechá sa milovať, má tajomstvá, o ktorých nikdy nikomu nepovie, je mnohokrát zranený, operovaný, trpí bolesťami, skutočnými i fantómovými, a na konci svojich dní je závislý od opiátov. Jeho lietadlo sa zrúti na zem po čudných výstreloch z vypálenej hradnej ruiny nad mestom a z jeho tragickej smrti dejiny obvinia Edvarda Beneša, muža, ktorý stál v jeho tieni. Viac vám už na pokračovanie bude čítať Ján Gallovič.

Pokračujeme dokumentárnou rozhlasovou hrou Bohovia nerátajú obete. Ocitáme sa v roku 1983, kedy protivzdušná obrana vtedajšieho Sovietskeho zväzu zostrelila civilné lietadlo juhokórejských aerolínií. Tento čin vyburcoval verejnosť a vyvolal búrlivé polemiky. S odstupom rokov spracoval túto tému bývalý pilot, letecký navigátor a vojenský prokurátor Ján Niňaj, ktorý sa snažil zrekonštruovať okolnosti tragickej udalosti. Účinkujú Juraj Slezáček, Ladislav Chudík, Karol Machata, Dušan Jamrich, Dušan Tarageľ, Jozef Šimonovič, Igor Čillík, Dušan Kaprálik, Juraj Predmerský a ďalší. Hra je z roku 1998.

Zažili ste už situáciu, že vás dovtedy niečomu učili, až ste to úplne zabudli? V tom prípade už máte minimálne jeden spoločný zážitok s hrdinom klasika českého literárneho humoru, Karla Čapka, s názvom Muž, ktorý vedel lietať. Ponúkame vám ju v interpretácii Ladislava Chudíka.

Od utorka sme do programu zaradili umelecko-publicistické pásmo Osudové lietadlo autorky Margity Ivaničkovej. Je venované zaujímavej iniciatíve skupiny odborníkov Leteckých opravovní v Trenčíne. Tí sa rozhodli zostrojiť duplikát talianskeho lietadla Caproni, na ktorom 4. mája 1919 tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik. Rozprávanie Jána Opatovského, Jána Mareka a Jiřího Jánského nám odhaľuje detaily, ale i problémy tejto rekonštrukcie. Relácia mala premiéru v roku 2002.

Nasledujúca polhodina bude patriť rozhlasovej poviedke Petra Mrvu z roku 2006, Motýle. Zavedie nás do prostredia leteckého klubu, kde sa v kruhu vyznávačov motorového i bezmotorového lietania odohrá taký obyčajný, a predsa pekný príbeh lásky. Účinkujú Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, Miroslav Trnavský a Vladimír Minarovič.

Tvorba Antoina de Saint-Exupéryho nemá literárneho predchodcu, ani druha a ani nasledovateľa. Takto osihotený je zároveň i jedinečný - a to svojím životom i literárnym dielom. Ako letec i ako umelec. V diele Zem ľudí dokázal spojiť jedinečné zážitky z vlastného života poštového pilota i spomienky svojich druhov - letcov s prenikavým myšlienkovým ponorom do ľudských osudov. Vzrušujúce scény striedajú filozofické závery o zmysle ľudskej existencie. Dielo myšlienkovo vrcholí túžbou pomôcť človeku. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Nasledujúca päťminútovka bude patriť glose Oľgy Feldekovej. Hovorí v nej o lete, počas ktorého sa už-už lúčila so svojimi blízkymi. Letecké katastrofy z roku 2017 číta autorka.

Ďalšiu premiéru cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera počúvajte od stredy. Redaktor Tomáš Bartoněk sa vo svojom pásme prizrel knihe Hany Bergmannovej Klímovej Dobrodružství pana Wellingtona. Sleduje príbeh britského bombardéra, ktorý od druhej svetovej vojny sídli v nemenovanom aeroklube v Čechách. Kniha spomína na československých letcov, ktorí rovnako ako on slúžili v bombardovacej peruti RAF. Účinkuje Alfréd Swan.

Nenechajte si ujsť ani dramatizáciu textu pilota a spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho Nočný let. Novela rozpráva o letcoch, ktorí mapujú neznáme územia a na nedokonalých strojoch zakladajú nové letecké spojenia. Je správou o odvahe človeka vstupovať do neznámeho. Účinkujú Ladislav Chudík, Štefan Kvietik, Ľubo Roman, Vladimír Durdík, Jozef Vajda, Michal Dočolomanský, Karol Strážnický, Ján Mistrík a ďalší.

K nemnohým slovenským poetkám, ktoré napísali verše inšpirované tragickým skonom M. R. Štefánika, patrí aj Dana Podracká. Jej elegickú báseň Pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi vám ponúkneme v dvoch častiach. Recituje Ida Rapaičová.

Rozhlasová hra Zuzany Križkovej Návod na lietanie je napísaná na motívy knihy Richarda Bacha „Čajka". Dojímavý príbeh čajky - Johnatana Livingstona - je čarovným podobenstvom o ľudskom hľadaní zmyslu života, oslobodenia sa od zaužívaných vzorcov, prekročenia hraníc a to všetko bez strachu z objavovania nových možností a výšin. Účinkujú Dušan Cinkota, Anton Vaculík, Marián Slovák, Karol Machata, Peter Bzdúch, Anna Javorková, Juraj Hrčka a ďalší. Hru z roku 2001 počúvajte od štvrtka.

Ďalej vás pozývame počúvať rozhlasovú miniatúru venovanú Milanovi Rastislavovi Štefánikovi v cykle Galéria slávnych. Podpísal sa pod ňu autor Jozef Leikert. Číta Alfréd Swan.

Od piatku uvádzame fíčer Soni Gyarfášovej Ľudovít Šramko - náš najstarší letec a pilot. To si ani neviete predstaviť, akú spúšť zanechali po sebe odchádzajúci Nemci. Letisko bolo celé rozorané a v žiadnom prípade sa na ňom nedalo pristávať," spomína Ľudovít Šramko. Pilot, ktorý začínal v Baťovej obuvníckej dielni sa s piešťanskou letkou zúčastnil všetkých vojenských operácií ako pešiak.

Náš týždeň odľahčíme rozprávkou. Vyberáme rozprávkovú hru Lietajúci kufor, ktorú podľa Andersenovej rozprávky „O kupcovi a tureckej princeznej" pre rozhlas v roku 1965 zdramatizovala Elena Antalová. V hlavnej úlohe kupca budete počuť Ivana Krajíčka.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, SITA, pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame