Úsmevný týždeň s Markom Twainom a Oscarom Wildom

Úsmevný týždeň s Markom Twainom a Oscarom Wildom

Obaja prežili väčšinu života v druhej polovici 19. storočia. Obaja napísali mnoho humoristických a satirických diel. Obaja písali po anglicky - jeden však žil v Amerike, druhý v Írsku. Možno sa niekedy stretli a pri pohári piva vymenili niekoľko vtipov. Alebo sa pokladali za konkurentov a jeden chcel toho druhého predbehnúť. A možno sa ani vôbec nepoznali. Náš nastávajúci týždeň sme rezervovali príbehom Marka Twaina a jeho „brata v humore" Oscara Wilda.

Určite ste sa už niekedy stretli s neuveriteľným, až zázračným príbehom prostého francúzskeho dedinského dievčaťa - pastierky Jany z Arku. Ovplyvnená vnútorným vnuknutím sa postavila na čelo protianglického hnutia a v roku 1429 sa pričinila o korunováciu dediča trónu Karola VII. Ako kacírku ju o necelý rok nato odsúdili a upálili. Dobré meno jej vrátili rehabilitáciou na podnet matky až takmer tridsať rokov po jej tragickej smrti. Strhujúci príklad oduševnenia a obetavosti často inšpiroval umelcov a tak vznikali diela neobyčajne sugestívne, až rozprávkovo priezračné. K nim patrí aj próza amerického spisovateľa Marka Twaina Osobné spomienky na Janu z Arku. Autor na nej pracoval, na základe fiktívnych pamätí Janinho priateľa z detstva, vraj až dvanásť rokov. Tento týždeň vám v cykle Čítanie na pokračovanie bude v réžii Róberta Horňáka z knihy čítať Karol Machata.

Od pondelka vysielame aj rozhlasovú hru Miliónová bankovka. Mark Twain v nej vtipným spôsobom s úsmevom vyriešil problém finančného zabezpečenia a spoločenského postavenia dvojice hrdinov. Podľa prekladu Jozefa Schwarza novelu pre rozhlas zdramatizoval Gabriel Halmo. V réžii Evy Galandovej z roku 1982 účinkujú Emil Horváth, Ľubo Roman, Viktor Blaho, Vladimír Müller, Viera Richterová, Stano Dančiak, Vladimír Minarovič, Jozef Šándor a ďalší.

V eseji Oscara Wilda Ľudská duša za socializmu poodhalíme menej známu tvár tohto veľkého írskeho spisovateľa. Jeho ironická stať odzrkadľuje módu z konca devätnásteho storočia - záľubu v salónnom socializme. Podľahol jej aj mladší Wildov krajan George Bernard Shaw. Obaja však pri všetkej vážnosti témy dokázali vniesť do textu svoje obľúbené paradoxy či drobné zlomyseľnosti. Číta Miloslav Kráľ.

V utorok sa na rad dostane pásmo Ivety Andorovej Satirik v živote i tvorbe. Pozýva vás na stretnutie s Markom Twainom, ktorého pokladá za vynikajúceho humoristu. Pohľad na jeho tvorbu a život začína ukážkou z jeho slávnej poviedky o skákajúcej žabe. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Jozef Šimonovič, Jana Strnisková a Ivan Laca.

Nasleduje rozhlasová dramatizácia poviedky Oscara Wilda, Milosrdný milionár. Je to príbeh Hughieho Erskina, chudobného mladého muža, ktorý sa (neúspešne) snažil zarobiť obchodovaním na burze. Hughie je zaľúbený do Laury, dcéry plukovníka. Ten však povolí zásnuby len pod podmienkou, že Hughie zarobí 10 000 libier... Účinkujú Zuzana Marošová, Richard Stanke, Alfréd Swan, Ivan Letko, Karol Machata, Ivan Laca, Vladimír Minarovič a Soňa Ulická. V roku 2002 režijne naštudovala Viera Weidlerová. Ďalej pokračujeme cyklom Autor na dnes, v ktorom si pribížime Wildovu osobnosť a dielo. Reláciu v roku 2014 spracovala Ivana Vaľková.

Na záver utorkového bloku si pre vás redaktor Martin Šenc pripravil v rámci cyklu V skratke esej s názvom Pseudonym Mark Twain. Reč bude o Twainových pseudonymoch, ktorých mal spisovateľ hneď niekoľko. Ani Twain nie je pôvodné meno. Originál znie Samuel Langhorne Clemens. Viac vám prečíta Tomáš Bartoněk.

Stredu otvorí humorná polhodinka v podobe adaptácie poviedky Marka Twaina Bol som novinárom v Tennessee. Autorsky pripravil Karol Horváth, dramturgicky Jozef Koleják, režijne Jozef Pražmári.

Nasleduje dramatizované pásmo z cyklu Podobizne o Oscarovi Wildovi, ktoré pripravil Ján Bábik. Tragické okolnosti života spisovateľa, stvárnia Marián Geišberg, Vladimír Minarovič, Peter Trník, Ivan Laca, Anton Korenči a Ľudovít Moravčík. Vypočuť si budete môcť aj pásmo Wildovej poézie pod názvom Rebel s ľaliou. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Peter Bzdúch, Miroslav Trnavský a Helena Geregová.

Od štvrtka sme do programu zaradili pásmo Anity Tešovičovej Bláznivý humorista z pobrežia Pacifiku. Hodinu sa bude venovať výberu z tvorby Marka Twaina. V úlohe autora sa predstaví Ľuboš Záhon, ďalej účinkujú Lenka Košická, Ján Kado, Jozef Úradník, Michal Hudák a Ivan Krupa. Nasleduje poviedka Oscara Wilda Verný priateľ. Čítať bude František Kovár.

V piatok pokračujeme rozhlasovou adaptáciou komédie O. Wilda Prečo je dobré mať Filipa, v ktorej sa predstavia Michal Dočolomanský, Ján Morávek, Ida Rapaičová, Daniela Mackovičová, Zuzana Porubjaková, Roman Matisko, Eva Matejková, Igor Čillík a Martin Zatovič. V roku 2005 komédiu pre rozhlas režijne naštudoval Pavel Gejdoš.

Ďalej vám ponúkame dramatizáciu humoristickej poviedky Marka Twaina Moje hodinky. Pre rozhlas ju v roku 2004 zdramatizoval Karol Horváth. Zasmejete sa na tom, čo všetko sa môže obyčajnému človeku prihodiť, keď sa rozhodne priniesť k hodinárovi opraviť svoje hodinky. Účinkujú Karol Machata, Ján Mistrík, Helena Geregová, Jozef Šimonovič, Alfréd Swan a režisér Martin Bendík. No a na záver nášho týždňa zaznie úryvok azda najznámejšej a najslávnejšej knihy M. Twaina Dobrodružstvá Toma Sawyera. Napísal ju v roku 1876 a nechal sa inšpirovať mestom Hannibal, do ktorého sa nasťahovala jeho rodina, keď bol ešte dieťa. Z románu číta Alfréd Swan.

Program rádií

Autor Scenára: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame