Severské ságy, fínske denníky a Anasoft litera 2019 

Severské ságy, fínske denníky a Anasoft litera 2019 

Tento týždeň nám začne „fúkať" v Rádiu Litera vietor zo severu. Preto sa doma zababušte v tomto jesennom čase do deky, pohodlne sa straťte vo svojom obľúbenom kresle, zapnite si naše rádio, zapáľte sviečky a započúvajte sa do severských ság. Pomedzi to vám budú spríjemňovať rozhlasové chvíle diela nominované na tohtoročnú Anasoft literu 2019 (vo vysielaní sa objaví Ivana Dobrakovová a Ivan Medeši). Do Dánska nazrieme s Egonom Tomajkom. Budeme si čítať fínske denníky, ale dozviete sa čo-to aj o dnešnom Švédsku. Nebudú chýbať eskimáci a eskimáčky, jazerní muži a jazerné ženy (rozhlasová hra pre mládež Dedinky v nebi). V Dánsku zotrváme aj vďaka najznámejšiemu dánskeho rozprávkarovi Hansovi Christianovi Andersenovi (rozprávková hra Elenka a kŕdeľ havranov). Čiastočne ožije v našom vysielaní aj príbeh dánskeho princa Hamleta, tentokrát však najmä cez archetyp jeho Ofélie - v hre Ofélia nie je mŕtva sa odohrá trpký návrat herečky-židovky z koncentračného tábora po skončení druhej svetovej vojny. Určite si nenechajte ujsť hru nórskeho dramatika Henrika Ibsena Nora. A nebude chýbať ani dobrá poézia (J. A. Rimbaud a I. Štrpka).

Ivana Dobrakovová prináša vo svojej ostatnej knihe Matky a kamionisti, príbehy piatich žien, troch Sloveniek a dvoch Talianok, ktoré sa prelínajú, dopĺňajú, popierajú a pritom zapadajú do seba.V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť v interpretácii Jany Pilzovej príbeh Ivany, ktorá poberá invalidný dôchodok a žije s extrémne starostlivou matkou. Jej každodenné aktuálne prežívanie sa prekrýva s bolestným rozpomínaním na školské časy, keď väčšinu času trávila v stajniach s koňmi. Kniha Ivany Dobrakovej bola nominovaná na cenu Anasoft Litera 2019. Vy si ju môžete vychutnať v piatich častiach od pondelka do piatku.

V ďalšej hodine sa na Litere zameriame na fenomény spojené so životom v urbánnom priestore. V pokračovaní relácie Babylon sa jej autor Egon Tomajko zameral na Dánsko a Portugalsko. Účinkujú Rudolf Kočiško, John Christmas Thielsen, Anders Poulsen, Pitere Deikmen, Maiken Hansen, Julia Hansen, Jesper Kierkeberg, a ďalší. Relácia je z roku 2009.

Peter Šrank je básnik, pesničkár, publicista a najnovšie i románopisec, ktorý patrí k tým, čo nevydržia dlho na jednom mieste. Potrebuje sa pohybovať a spoznávať nové veci, krajiny, kultúry. Navštívili sme s ním už niekoľko končín, tentoraz nás vo svojom Fínskom denníku pozve do krajiny tisícich jazier. V cykle Odinakiaľ číta Juraj Smutný. Relácia je z roku 2016.

Od utorka sme si pre vás prichystali rozhlasovú hru pre mládež Dedinky v nebi, ktorú na motívy eskimáckych príbehov napísal Vladimír Hanuliak. Stvárnil krehký príbeh eskimáckeho chlapčeka, ktorý so svojim otcom šamanom zachráni dedinu od hladu. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Dušan Szabó, Tomáš Lukáč, Helena Geregová, Darina Vašíčková, Zuzana Frenglová, Soňa Ulická, Ján Valentík, Jozef Šimonovič, Ivan Laca a Vladimír Minarovič. Hra je z roku 2001.

Nasleduje pásmo poézie Ivana Štrpku pod názvom Krátke detstvo kopijníkov, ktoré ponúkame v interpretácii Dušana Jamricha a Dáše Rúfusovej. Tento Štrpkov debut vyšiel v roku 1969. Hovorilo sa o ňom ako o lyrickom zázname dospievania, vzopretia sa mladej duše voči nedôstojnej spoločenskej zmluve. Ústrednou lyrickou postavou Štrpkovho debutu je Princ. Rozprávkový hrdina, exupéryovsky čistá postava, ktorá sa dostáva do kontaktu s neustále premenlivou prítomnosťou.

A opäť sa vydáme na cesty v cykle Odinakiaľ. Tentoraz sa nám ozval Miroslav Zumrík Z nórskeho ostrova Vardó, kde štatisticky neexistuje leto a najväčšie stromy sú jarabiny. Číta Tomáš Mischura.

Stredu otvorí aktuálny držiteľ ceny Anasoft litera 2019, Ivan Medeši, so svojou knihou Jedenie s podtitulom Víťazstvo. Hrubozrný humor a absurdné životné situácie z dedinky v srbskej Vojvodine, originálny jazyk a veľa rôznych telesných tekutín - to je základná charakteristika tohto írečitého diela, ktoré museli preložiť do (takmer) spisovnej slovenčiny. Čítať vám bude Miroslav Kolbašský.

Na motívy rozprávky o divých labutiach, podľa Hansa Christiana Andersena, vznikla rozprávková hra Elenka a kŕdeľ havranov. Nezabudnite počúvať aj s najmladšími členmi vašej rodiny. V hre z roku 1992 účinkujú Peter Rúfus, Vladimír Muller, Zdena Grúberová, Zuzana Kapráliková, Darina Vašíčková, Anna Javorková, Miroslav Trnavský, Peter Bzdúch a Marián Zednikovič.

Je po vojne a ona sa vracia domov. Prežila koncentračný tábor, ale návrat je ťažší, ako by sa zdalo. Bývalá herečka prežíva svoju tragédiu ďalej a snaží sa ju prekonať. Aj o tom je rozhlasová hra Antona Baláža Ofélia nie je mŕtva, ktorú vysielame od štvrtka. Účinkuje Szidi Tobias, Jozef Vajda, Andrej Mojžiš, Leopold Haverl, Gréta Švercelová, Ivan Laca, Helena Geregová, Štefan Šafárik, Vladimír Minarovič a Darina Vašíčková. Hra je z roku 2003.

Autorka Simona Rezníčeková píše o svojom vnímaní Švédska ako multikultúrnej a multietnickej krajiny v kontexte utečeneckej krízy. V cykle Odinakiaľ  uvádzame pod názvom Zo Švédska. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Silvia Donová. Relácia mala premiéru v roku 2016.

... Vôkol nej do seba sa lekná vo sne klonia. V jelšinách prebudí sa zopár vtáčích hniezd a trepot krídeliek ožije a hneď skoná. Len zhora tajomne padá spev zlatých hviezd...," to je úryvok z veršov Jeana Arthura Rimbauda. Vychutnajte si ich v podaní Mariána Chalányho. Báseň Ofélia preložil Ľubomír Feldek.

Piatok zavŕši rozhlasová hra podľa nórskeho dramatika Henrika Ibsena Nora. Hra bola inšpirovaná reálnym príbehom jednej z Ibsenových obdivovateliek. Aby si je manžel mohol dovoliť drahé liečenie, vzala si pôžičku bez jeho vedomia. Keď sa vyskytli problémy s veriteľmi, bola nútená sfalšovať dlžobný úpis. Po tom, ako sa pravda prevalila sa s ňou manžel rozviedol a odoprel jej ostať s dieťaťom... Účinkujú Gabriela Dzuríková, Ján Gallovič, Marián Geišberg, Táňa Radeva, Ivan Vojtek ml., Viera Strnisková, Mária Schlosserová a Ivan Laca. Hra je z roku 2004.

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame