Postavil sa na rebríku a... pomenoval Ameriku :)

Postavil sa na rebríku a... pomenoval Ameriku :)

 

Taliansky obchodník, cestovateľ a kartograf Amerigo Vespucci sa narodil 9. marca v roku 1454 vo Florencii. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa jedného dňa nerozhodol spraviť krok za hranice všedných dní.

V rokoch 1499 až 1502 podnikol dve plavby, pri ktorých skúmal východné pobrežie Južnej Ameriky. Pri svojej druhej plavbe si uvedomil, že Južná Amerika sa rozprestiera na oveľa väčšej ploche, než sa vtedajší Európania domnievali. Toto zistenie bolo základom pre jeho odvážne tvrdenie, že toto územie je súčasťou kontinentu. Mnoho moreplavcov si vtedy totiž myslelo, že cez Atlantik sa dostanú do Ázie.

V roku 1499 Vespucci preskúmal aj severovýchodnú časť Južnej Ameriky, druhú cestu vykonal roku 1501 a vtedy vlastne zistil, že objavil úplne nový kontinent.

Nemecký kartograf Martin Waldseemüller neskôr pomenoval na počesť Ameriga Vespucciho nový svetadiel Amerika.

 Práve pre toto sme sa rozhodli, že aktuálny týždeň sa budeme na Rádiu Litera venovať Amerike, aká bola kedysi a aká je dnes. A tu je pár tipov z nášho tohtotýždňového vysielania:

 

Čítanie na pokračovanie – Valent Benčat: Latinská Amerika (nielen pre turistov)

V pravidelnom cykle čítania na pokračovanie sme vybrali pre vás čítania z rukopisu knihy publicistu, bývalého  zahraničného korešpondenta Slovenského rozhlasu v Južnej Amerike, Valenta Benčata. Už  názov napovedá, čo je obsahom tohto zaujímavého cestopisného diela. V prvých troch častiach sa dozviete o starobylej ríši Inkov, o ich dramatickej histórii, aj zániku tejto vyspelej kultúry.

V réžii Pavla Gejdoša účinkuje Alfréd Swan.

 

Komentovaná montáž veršov - Päťkrát Amerika

Pod týmto názvom vás pozývame počúvať komentovanú montáž piatich amerických básnikov, ktorú pripravila a uvedie redaktorka Zuzana Belková.

 

Dramatizované pásmo - Slavo Kalný: Obyčajný Američan

... o Franklinovi Delanovi Rooseveltovi

 

Dramatizácia rovnomenného románu - Franz Kafka: Amerika

Pražský židovský Nemec, jeden z najvýznamnejších spisovateľov začiatku 20. storočia Franz Kafka bol brilantný poviedkár i románopisec. Jeho literárne dielo je poznačené rezignáciou a zvyčajne zobrazuje bezmocnosť jedinca v odcudzenom svete. Svedčia o tom aj autorove romány Proces, Zámok a Amerika. Všetky tri sú dodnes predmetom diskusií a inšpirujú filmových, televíznych aj rozhlasových tvorcov a práve rozhlasová dramatizácia posledného z nich, nedokončeného románu Amerika, známeho aj pod titulom Nezvestný, je posledným kamienkom v kafkovskej mozaike tohto týždňa. Amerika je obrazom modernej doby, videným očami dospievajúceho, 16-ročného chlapca Karola Rossmanna. Je to obludný svet s odľudštenými spoločenskými vzťahmi. Je to príbeh obavy a úzkosti, ktorej sa hlavný hrdina snaží čeliť absurdným humorom. Podľa prekladu Dagmar Eisnerovej pre rozhlas zdramatizoval Štefan Šmihla.

 

Hraný dokument – Jozef Repko: Muž z Pentagonu (2 časti)

Dokument o návšteve generála US Army Jána Slezáka (John Slezak) - pôvodom Slováka, v päťdesiatych rokoch minulého storočia námestníka ministra obrany USA a kontaktného diplomata prezidenta USA. Slezak v roku 1914 odišiel do USA, bojoval v prvej svetovej vojne, v druhej bol vedúcim pracovníkom amerického zbrojného priemyslu. V roku 1975 po prvý raz navštívil ČSSR a ako tajný diplomat nadviazal kontakty s rodiacim sa organizovaným disidentským hnutím (finančné a organizačné podpory a pod.). Preto sa stal  objektom sledovania tunajšej vojenskej kontrarozviedky a ŠTB.

 

gm

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame