Pejsek a kočička, ale i tata Masaryk 

Pejsek a kočička, ale i tata Masaryk 

Tento týždeň si v Rádiu Litera pripomenieme ďalšie výročie vzniku Československa (28. 10. 1918). Preto bude nasledujúcich sedem dní naplnených  dobrými hrami, poviedkami a rozprávkami aj od českých autorov. Môžete sa tešiť na rozprávkovú hru Vladislava Vančuru Kubulo a Kubo Kubikulo, ale aj na Čapkovu rozprávku Pejsek a kočička, ktorá zaznie v češtine. Nebude tiež chýbať Čapkova Veľká mačacia rozprávka. V Čítaní na pokračovanie si zalistujeme v knihe od slovenského autora Jána Litváka Pijem vodu z Dunaja. Nezabudli sme ani na českého nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Jaroslava Seiferta. V cykle Autor na dnes predstavíme formou medajlónu Vladislava Vančuru, Karla Jaromíra Erbena a Jana Amosa Komenského. Určite si nenechajte ujsť rozhlasovú hru A ten tata Masaryk a hru Stroj Kafka. Nebudú chýbať ani cestovateľské túry - poprechádzame sa Moravou a Českom a s Karlom Čapkom sa ocitneme vo Vysokých Tatrách.

Ján Litvák patrí k stáliciam slovenskej literatúry. Jeho prozaické a básnické diela charakterizuje jazyková virtuozita a nový, nekaždodenný pohľad na súčasnosť. Poviedky Jána Litváka sú akousi krajinou ľudí, s ktorými sa nepočíta... V knihe krátkych próz Pijem vodu z Dunaja pozýva autor do tohto sveta priamej, autentickej skúsenosti, z ktorej sa na nás usmieva vľúdna tvár ľudskej spolupatričnosti. V réžii Viktora Lukáča účinkujú Ján Gallovič a Jozef Šimonovič. Počúvajte v štyroch častiach počas celého týždňa.

Aká by to len bola nuda na tom našom svete bez rozprávkových strašidiel a rozprávkových medveďov. A preto vás od pondelka pozývame na stretnutie so známymi hrdinami z jednej obľúbenej českej rozprávky. Napísal ju Vladislav Vančura a volá sa Kubulo a Kubo Kubikulo. V réžii Olívie Michalíkovej účinkujú Emil Fillo, Karol Skovaj, Zuzana Rusková, Beta Poničanová, Katka Minichová, Erika Markovičová, Jozef Kroner, František Dibarbora a ďalší. Rozprávková hra je z roku 1962.

Vítězslav Nezval hovorí o Vančurovi ako o jednom z najblúznivejších ľudí, akých kedy poznal, ukrývajúci pod svojou na pohľad triezvou eleganciou sopečný var. V popredí Vančurovho literárneho záujmu stoja jazyk a dejiny. Autor nadväzuje na tradíciu českého krásneho písomníctva, ktorú inovatívnym spôsobom prekračuje. Ktorýsi z literárnych kritikov poukázal na spojitosť tvorivej metódy Vančuru a Charlieho Chaplina - obaja dokázali z prvkov sentimentálneho gýča vytvoriť umelecky hodnotné dielo. Aj tieto fakty sa dozviete z cyklu Autor na dnes. Laura Petraššovitšová sa prizrela bližšie českému spisovateľovi Vladislavovi Vančurovi. Hostkou relácie z roku 2012 bude Anna Valcerová.

Od utorka ponúkame do pozornosti pásmo o živote a tvorbe jedného z najväčších českých básnikov, nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru. Pod názvom Jaroslav Seifert a jeho interpreti autorsky pripravila Júlia Pavlová. Seifert patril svojim životom a tvorbou k pilierom českej kultúry vôbec, neochvejne hájil právo tvorcu na svoj názor a na spôsob jeho umeleckej prezentácie. Bol osobným priateľom velikána slovenského herectva Ladislava Chudíka, ktorý s obľubou recitoval jeho básne. Ukážky z ich korepšondencie tvoria súčasť pásma, ktoré režijne pripravil Laco Kerata. Účinkujú Přemysl Boublík, Július Pántik, Jozef Šimončič, Ladislav Chudík a Hana Hegerová. Relácia je z roku 2016.

Karel Čapek navštívil naše Vysoké Tatry niekoľko krát, zakaždým z iných pohnútok a za iných životných okolností. Súbor jeho dojmov a zážitkov sa uchoval v korešpondencii, na základe ktorej vzniklo pásmo Ľuby Rusnákovej Očarený pútnik. Karel Čapek vo Vysokých Tatrách V réžii Hany Hajdovej účinkujú Ivan Krúpa a Daniela Fedelešová.

Renomovaný český autor David Zábranský napísal na objednávku Slovenského rozhlasu pôvodnú hru z obdobia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. V jeho inecenácii A ten tata Masaryk pripravuje nesúrodá skupina ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nezdieľajú nadšenie z novovzniknutej republiky, symbolický atentát na hlavu štátu, prezidenta T. G. Masaryka. Atentát sa má odohrať v parku prezidentského zámku v Lánoch. Po nepodarenom atentáte ostane niekoľko nevysvetliteľných stôp a polícia stojí pred neľahkou úlohou vyšetriť a vysvetliť, o čo atentátnikom išlo a posúdiť, či by mali byť potrestaní. Účinkujú Matej Landl, Juraj Hrčka, Miroslav Noga, Gabriela Škrabáková-Kreutz, Lucia Vráblicová a ďalší. Hra je z roku 2018, počúvajte od stredy.

Keby neboli knihy, boli by sme všetci celkom nevzdelaní, pretože by sme nepoznali minulosť, nevedeli by sme o veciach božských alebo ľudských. Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. No nemilovať múdrosť znamená stávať sa hlupákom..." Literatúra pre stredoškolákov, ale aj pre tých, čo dávno nesedia v školských laviciach s profesorom Milanom Hamadom a Máriou Michalkovou vás čaká v pásme Autor na dnes. V tejto časti sa bližšie pozrieme na dielo, ktoré po sebe zanechal Jan Amos Komenský. Účinkuje Alfréd Swan.

Od štvrtka do programu pridávame rozhlasovú hru Anny Štefánikovej Stroj Kafka. V hre sú použité úryvky z textov F. Kafku ale aj Gillesa Deleuza či Felixa Guattariho. Okrem iného sa dozviete, že: „Umenie poletuje okolo pravdy, ale s rozhodným úmyslom sa nespáliť. Má schopnosť nájsť v tmavej prázdnote miesto, odkiaľ je možné mocne zachytávať lúč svetla, ktoré predtým nebolo možné rozoznať..." V réžii Jána Šimka účinkujú Ľubomír Bukový a Ľubomír Burgr.

Nasleduje poklad z rozhlasového archívu. Tentoraz nie z nášho, ale z archívu Českého rozhlasu. Rozprávka Pejsek a Kočička pochádza z dielne spisovateľa a výtvarníka Josefa Čapka. Zrejeme netreba predstavovať. V češtine vám ju vyrozpráva Vlastimil Brodský.

Štyri roky pred narodením Ľudovíta Štúra, v Miletíne pri Jičíne, príde na svet chlapec. Spomedzi deviatich súrodencov prežije len on a mladšia sestra Jozefka. Rodičia ho pomenujú Karel. K tomuto menu si Erben neskôr pridáva meno Jaromír. Slovanské meno Jaromír, znamená slávny silou. Napriek tomu, že Karel od malička trpí suchotami a neustále zápasí o chlieb, jeho živorodosť sa naplno prejaví v svedomitej práci. V ďalšej časti cyklu Autor na dnes, z dielne Martina a Veroniky Benikovských, bude na programe Karel Jaromír Erben. V relácii z roku 2015 účinkujú Peter Himič a Beáta Drotárová.

Piatok otvoríme opäť rozprávkou. Táto je plná humoru a fígľov. Hra vznikla na motívy literárnej predlohy milovníka zvierat, Karla Čapka. Volá sa Veľká rozprávka mačacia a predvedú sa v nej Gustáv Valach, Mária Prechovská, Zuzana Tlučková, Juraj Predmerský, Oľga Zollnerová, Elena Kucháriková, Jozef Skovay a Ivan Krivosudský.

V pásme Babylon XIV nazvanom Slovensko, Morava, Česko sa budeme pohybovať na území bývalého Československa, ktoré prialo vzájomnému ovplyvňovaniu kultúr. Za riekou Moravou navštívime zámok Lednice, zapísaný do zoznamu Unesco. Výstavu kanárskeho umenia v Bratislave rozšírime o historický vhľad do kultúrnych vzťahov Kanárskych ostrovov a strednej Európy. Na životnom príbehy Antona Anderleho zdokumentujeme aj slovensko-česko-moravské kontakty bábkárskych rodov. A v celej relácii budeme počúvať výlučne českých a moravských interpretov. Účinkujú Tatiana Linetová, Gabriela Horečná a Mária Mangová.

Náš česko-slovenský týždeň zakončíme úvahou Silvie Kaščákovej, ktorá patrí ku generácii tzv. "husákových detí". Autorka sa zamýšľa nad tým, čo spája Slovensko s Českom, cez prizmu fenoménu otcovstva. V cykle Odinakiaľ  tentoraz Z Česka účinkuje Eva Cibulová-Ryšáková. Relácia je z minulého roku.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia.org, pixabay.com, unsplash.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame