30 rokov slobody, 1. časť

30 rokov slobody, 1. časť

Sú to už okrúhle tri desiatky rokov, čo pravda a láska zvíťazili a priniesli nám slobodu. A tak trochu aj obraz nás samých, v tom, ako sme s ňou naložili. Budúcnosť, o ktorej sme snívali, už žijeme. Emócie na dnešnú dobu sa rôznia, ale spomienky na 17. november stále spájajú. Oživte si spolu s nami kľúčové okamihy našich dejín. Program tohto i nasledujúceho týždňa na Litere prinesie obraz doby neslobody, revolučného adrenalínu a presahu týchto udalostí do našich dnešných životov. Snáď si potom spoločne budeme vedieť odpovedať, aké sú. A prispôsobiť tomu svoje ďalšie rozhodovanie.

Pôvodný rozhlasový seriál Jozefa Repka Hmla nad riekou vás bude sprevádzať v piatich častiach počas celého týždňa. Cez prizmu piatich zlomových období novodobej československej a slovenskej histórie, sleduje osudy dvoch kamarátov od ich mladosti, až po starobu. Píše sa rok 1989, pri rozhlase sedí starý, bezmocný muž a počúva reportáže z námestí našich miest. Revolučné udalosti ho vyprovokujú k zamysleniu sa nad vlastným životom. Účinkujú Ľudovít Moravčík, Peter Šimun, Marián Geišberg, Szidi Tobias, Ján Valentík, Štefan Kožka, Igor Čillík a ďalší. Seriál mal premiéru v roku 1998.

Nasleduje pôvodná rozhlasová hra, ktorá sa bližšie zaoberá problematikou spolupráce s ŠTB. Autor Ján Štepita ju nazval Vodopády netečú nahor. Účinkujú Leopold Haverl, Eva Matejková, Filip Zemko, Vladimír Hajdu, Ivan Romančík, Juraj Slezáček, Marián Slovák a ďalší. Réžíroval Peter Jezný v roku 2005.

Do tretice vás od pondelka pozývame počúvať esej z pera francúzskeho filozofa Bruna Latoura Zázračný rok 1989. Zamýšľa sa v nej nad dôsledkami pádu Berlínskeho múru a situáciou Západného sveta v novom geopolitickom usporiadaní. Číta Jozef Šimonovič.

Utorok otvorí prvá časť dvojdielneho pásma o zlomových udalostiach novembra 1989. Ponúkame vám autentické nahrávky z demonštrácií a mítingov, či prejavy osobností, ktorých mená ostanú navždy späté s Nežnou revolúciou. Technicky pripravil Peter Chrenko. Druhú časť pásma počúvajte stredy.

Dokumentárny román Zóna nadšenia, Jozefa Banáša, s istou mierou nadsádzky, ale s vecným opisom zlomových historických udalostí, podáva plastický obraz nedávnej doby. Literárny žáner dokumentárneho románu, ktorý včleňuje individuálne ľudské osudy do širšieho dejinného rámca, nemá v slovenskej literatúre tradíciu. Banáš na základe prieskumu rozsiahlych, donedávna prísne tajných archívnych fondov a pamätí politikov, vytvoril čitateľsky atraktívny a zároveň poučný obraz nášho nedávneho života. Zachytáva históriu od roku 1968 až po rok 2006. Dotýka sa aj nežnej revolúcie - jej následkov a dôsledkov, vrátane zlyhania väčšiny disidentov. Úryvok z románu číta Marián Grebáč.

Najmä mladí ľudia boli hlavnými aktérmi dní, kedy sa rúcal totalitný režim a komunistická diktatúra podľahla revolúcii, ktorú sme nazvali nežnou. Práve o nich napísal básnik Ľubomír Feldek verše Revolúcia detí, ktoré vám prednesie František Kovár.

Vrámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera na chvíľu zmeníme tému a zablúdime na knižný festival Bibliotéka v Bratislave. Práve tu sa minulý týždeň nahrávala relácia Martina Šenca, ktorý si ako hostí do diskusie pozval spisovateľa Daniela Heviera a literárneho vedca Viktora Suchého. Reč bude O prózach Richarda Brautigana. Dielam tohto autora, zaraďovaného k americkým beatnikom, silno ovplyvnila diagnostikovaná schizofrénia a následná šoková liečba. Vo svojej tvorbe spájal nespojiteľné a lámaním jazyka vytváral nový obraz literárnej skutočnosti. Program moderuje Tomáš Bartoňek, ukážky číta Daniela Šencová. Počúvajte od stredy.

A opäť sa vrátime k najšej téme týždňa, tentoraz vo forme poézie. Starší z vás si určite dobre pamätajú, ako sa žilo pred zlomovým novembrovým obdobím. Revolúcia skončila obdobie hry s našou neslobodou a nezmyselnými príkazmi, ktoré sa dovtedy zdali byť nemenné a nezvrátiteľné. Vypočujte si verše Kamila Peteraja Game over - Hra sa skončila, v podaní Miroslava Trnavského.

Od štvrtka uvádza Rádio Litera hru pre mládež Viliama Klimáčka, Denník nežnej. Prenesieme sa v nej o niekoľko rokov dozadu, aby sme spolu s hlavnou hrdinkou Majou, mohli „dospieť" až do dnešných dní. Účinkujú Miloslava Zelmanová, Helena Geregová, Róbert Roth, Boris Farkaš, Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Ján Mistrík a Tomáš Matovský. A pri mladých ešte zostaneme. Aká je ich reflexia na november 1989? Približuje fíčer Boženy Balúchovej a Michala Hercega Sloboda - dozvuk zamatu. Režíroval Martin Kákoš v roku 2006.

V piatkovom programovom bloku začíname umelecko-dokumentárnym pásmom z cyklu Mozaika storočia. Podpísali sa pod neho Božena Baluchová, Nina Turčanová, Elena Jančušková a Tatiana Kusá. November 1989 podáva plastický obraz politických, spoločenských či ekonomických procesov, ktoré v tomto období sprevádzali etapy na ceste k vytúženej slobode a demokracii.

Prvú polovicu nášho dvojtýždňa uzavrie prednes Zuzany Frengovej a Miroslava Nogu. Odznejú verše viacerých autorov pod spoločným názvom 17. november 1989.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org, unsplash.com, TASR, SITA




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame