Literárny koncoročný ohňostroj

Literárny koncoročný ohňostroj

Rádio Litera si pre vás na nasledujúce dni pripravilo veľký literárny ohňostroj. Začneme ho vianočnými minidrámami, pokračovať budeme čítaním z knihy o Zite Furkovej. Vo vianočnej atmosfére zostaneme aj vďaka poviedke Taká pekná nedeľa. Na ťaživý Nový rok v živote Jána Roznera sa pozrieme vo fíčri Ivice Ruttkayovej Nový rok bez Zory. Veselosť vnesie komédia z pera Jégého (Dáma v hoteli Bellevue). Veronika Dianišková nás zavedie do sveta Horacia Quiroga a Gabriela Garcíu Márqueza. Určite si nenechajte ujsť poviedku Petra Karvaša (Súkromný ohňostroj) a Petra Jaroša (V snehu). Osvieženie prinesie hra Budík za nič nemôže, ktorá poodhalí niečo z partnerskej krízy. A nebude chýbať ani rozprávka (O zamrznutých husliach), ale ani poézia (Š. Strážay: December). Určite si nenechajte ujsť diskusiu, ktorá vznikla k 10. výročiu Rádia Litera na tohtoročnej bratislavskej Bibliotéke. V silvestrovský deň bude mať premiéru i recenzia Moniky Zumríkovej Kekeliakovej o vydarenej knihe Andrey Kellö Žačokovej SuperŽeny.

V Čítaní na pokračovanie sa hneď z úvodu týždňa ponoríme do troch Vianočných minidrám viacerých slovenských spisovateľov. V Alžbětínskej serenáde, ktorej autorkami sú Tereza Oľhová a Martina Sľuková sa dozviete, ako to dopadne keď sa vaša ratolesť po prvý krát rozhodne prežívať vianočné sviatky sama. Nasleduje minidráma Jána Mikuša Výpoveď, v ktorej sa s nevôľou ocitáme na jednom pracovisku práve na štedrý deň a pohár zamestnaneckej trpezlivosti práve pretiekol. Trojicu dielok uzavrie krátky útvar z pera Kamila Žišku s názvom Hotelier. Sledujeme zvláštne stretnutie, ktoré ponúka možnosť zamyslieť sa nad životnými hodnotami.

V roku 1972 sa v decembri konal v Martine pohreb, ktorý sa stal manifestáciou pre stovky ľudí. Zavŕšil sa jeden ľudský život, ale rozhodne nie ľudský rozmer zosnulej. Po rokoch sa k tejto udalosti vraciame vo fíčri Ivice Ruttkayovej - Nový rok bez Zory. Relácia stavia na spomienkovej knihe Jána Roznera - Sedem dní do pohrebu, ktorá je venovaná nielen posledným dňom prekladateľky a publicistky Zory Jesenskej. Vo fíčri sú použité spomienky Vladimíra Petríka, Kornela Földvariho, Agneši Kalinovej, Slávy Roznerovej, Alberta Marenčina a Romana Kaliského. Ukážky čítajú Juraj Predmerský a Boris Farkaš, fíčer je z roku 2010.

Dramaturgia zábavy vám následne ponúkne krátky pohľad do života "modernej" rodiny, ako ho zachytil vo svojom humoristicko-satirickom pásme Taká pekná nedeľa humorista František Malec. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Jana Strnisková, Alfréd Swan, Lukáš Frlajs, Adela Ostrovská, Eduard Bindas, Naďa Kotršová, Laco Kerata a Jana Kurucová. Relácia mala premiéru v roku 2003.

Od utorka pokračujeme v čítaní vianočných miniatúr pohľadom Michala Ditteho s názvom Tichá noc, ktorý opisuje snahu matky udržať idylu tradičnej podoby Vianoc za každú cenu. Michaela Rosová a jej text Frohe tvrdí, že na Vianoce by nikto nemal byť sám. Starí ľudia už vôbec nie. Ale čo ak sa musíte starať o nemeckú imobilnú dôchodkyňu s obmedzenými rečovými schopnosťami? Poviete si Frohe Weihnachten? K Vianociam patria aj spomienky na blížnych, ktoré nájdeme v hre Anny Gruskovej Chlapi plačú. Účinkujú Ivana Kováčová, Jana Pilzová, Vladimír Rohoň, Zlatica Gillová, Michal Gazdík, Tomáš Mischura, Mária Šamajová, Viktória Kivaderová a Juraj Smutný. Čítanie je z roku 2013.

Poviedka Ladislava Nadaši Jégého Dáma v hoteli Bellevue, ktorej rovnomennú rozhlasovú dramatizáciu ponúka autorka Zuzana Ferenczová, bola po prvý krát publikovaná v roku 1925. Dej je situovaný do švajčiarskeho mesta Luzern, a náš hlavný hrdina - samoľúby Slovák a sveták - sa tu cíti ako ryba vo vode. Hoci Jégé svojho hrdinu ironizuje, môžeme v ňom vidieť jeho mladícke alter ego. V sparnom lete, kedy dámy odhaľujú svoje dekolty, ho mučí predstava, že by sa mal iba pozerať. Preto roztočí komediálny kolotoč, podfarbený tónmi rozmarných dobových operetiek, aby v závere utŕžil lekciu života. Účinkujú Juraj Kemka, Barbora Chlebcová, Dominika Žiaranová, Štefan Kožka, Miroslava Drínová, Juraj Predmerský, Richard Stanke, Ondrej Kaprálik a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2019.

Do programového balíka zaraďujeme i ďalší diel cyklu S Literou, do ktorého tentoraz prispela redaktorka Veronika Dianišková s premiérovým titulom Horacio Quiroga a jeho svet. S hispanistkou a prekladateľkou Evou Palkovičovou sa bude rozprávať o dobrodružných a strhujúcich Príbehoch z pralesa a o ich uruguyaskom autorovi, ktorý tvoril od prelomu storočí. Písal nevšedné poviedky pre dospelých, ktoré sú v Južnej Amerike už notoricky známe. Jeho texty pre deti sú zas svojrázne a originálne. Súčasťou programu je aj exkluzívny preklad Quirogovej rozprávky O obrovskej korytnačke, ktorý vám prečíta Dado Nagy.

V ďalšom vydaní cyklu V skratke budeme hovoriť o knihe SuperŽeny, ktorá prináša päťdesiat originálne spracovaných textov-medajlónov, výnimočných žien prepojených so Slovenskom. Je určenádetskému čitateľovi no udrží pozornosť aj náročnejšieho dospelého čitateľa a čitateľky.Jej autorkou je Andrea Kellö Žačoková a ilustrátorkou Zuzana Bartová. Recenziu o knihe si prečítame z kritického zápisníka Moniky Zumríkovej Kekeliakovej. Interpretuje Tomáš Bartoněk.

Od stredy sa môžete započúvať do prvej časti Čítania na pokračovanie z knihy Zuzany Bakošovej-Hlavenkovej, Zita Furková - smiech a plač, ktorú vám bude čítať Ivan Laca. Druhú časť osudov tejto charakterovej slovenskej herečky vám ponúkame od štvrtka.

Nasleduje ďalšia premiéra cyklu S Literou, o ktorú sa opäť postaralaVeronika Dianišková. Hľadanie zázračna v prózach Gabriela Garcíu Márqueza je pásmo o menej známej tvorbe kolumbijského spisovateľa. Autorka sa sústredila na reportážne texty tohto laureáta Nobelovej ceny za literatúru, i na jeho poviedky, predovšetkým na Dvanásť príbehov z cudziny, ktoré upozorňujú na osudy ľudí, žijúcich ďaleko od svojho zázemia i domoviny.

Spisovateľ, dramatik a teatrológ Peter Karvaš bol známy prenikavou analýzou ľudských motívov, pohnútok a činov. V jeho diele však nájdeme aj vzácne prieniky do emocionálneho priestoru. Jeden z nich ponúkame v podobe poviedky Súkromný ohňostroj, ktorú pre rozhlas upravil Andrej Turčan. Účinkujú Andrej Mojžiš, Jaroslav Mottl, Martin Vitek a Peter Pilz. Program mal premiéru v roku 2005.

Spisovateľ Peter Jaroš sa preslávil sfilmovaným románom Tisícročná včela, ktorý mu knižne vyšiel v roku 1979. Necelých desať rokov predtým vydal zbierku poviedok Krvaviny, ktorá oprávnene vzbudila záujem čitateľov i kritikov. Autor v nich hyperbolizuje zlé až obludné ľudské vlastnosti a usiluje sa dopátrať príčiny, prečo vzniká v človeku motivácia konať zlo. Takto ladená je aj rozsahom malá poviedka V snehu, ktorú vám ponúkame v podobe rozhlasového stereočítania. Účinkujú Vladimír Minarovič, Tomáš Maštalír, Mikuláš Bugár, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Ján Valentík a Peter Sklár.

Rozhlasová hra Milana Záletu, Budík za nič nemôže, hovorí o manželskej kríze dvojice v strednom veku, ktorá sa jedno ráno poškriepi kvôli zdanlivo banálnej veci. Kým sa večer zmieria, každý z nich musí uznať svoj podiel viny na kríze, do ktorej sa ich manželstvo dostalo. Napohľad jednoduchý, humorne ladený záznam klasického manželského konfliktu sa tak stáva veľmi realistickou a závažnou analýzou vzájomného odcudzenia dvoch kedysi blízkych ľudí. V réžii Petra Vilhana účinkujú Lena Košická, Peter Rašev, Soňa Petrillová a Miloslav Kráľ. Hra mala premiéru v roku 2002, vy ju môžete počuť od štvrtka.

Rozprávkový píbeh Daniela Heviera, ktorý rozhodne počúvajte so svojimi ratolesťami, bude tentoraz O zamrznutých husliach. Či sa im podarí vylúdiť nejaký zvuk, to vám už prezradí Michal Dočolomanský. Nox et solitudo - to je zas poézia zvestujúca zimu z pera Juana Ramóna Jimeneza. Ideálna na dlhé studené večery v teple deky s čajom v ruke. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Alfréd Swan.

Piatkový programový blok otvorí Apokryfárium Pavla Smolíka s názvom Soľ a Ľadová princezná. V tejto rozprávke pre dospelých sa bude hovoriť o témach duchovného vlastníctva, o amnézii, princovi Björnsonovi, o snehu a ľade a o neočakávane šťastnom konci. V réžii Pavla Smolíka účinkujú Miroslav Trnavský, Dušan Kaprálik, Lucia Vrablicová, Danica Matúšová, Zuzana Kyzeková, Helena Geregová, Tomáš Vravník a Michal Jánoš.

Nasleduje cyklus Ars litera, tentoraz na aktuálnu tému 10 rokov Rádia Litera. Program sa nahrával na novembrovom knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave. Počúvajte v premiére. Nebude chýbať poézia, filozofické zamyslenia ani spomienky. Účinkujú redaktori Rádia Litera Monika Zumríková Kekeliaková a Martin Šenc. Chýbať nebudú spolupracovníci nášho rádia - herec Janko Gallovič a poetka Silvia Kaščáková. Moderuje Tomáš Bartoněk.

Náš silvestrovský týždeň uzavrú verše Štefana Strážaya s názvom December. V réžii Mariána Grebáča účinkuje Alfréd Swan.

Prajeme vám príjemné a delobuchmi nerušené silvestrovské sviatky, v spoločnosti Rádia Litera a najmä úspešný nasledujúci rok 2020.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia.org., pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame