Dvojtýždeň s detektívkou, 1. časť

Dvojtýždeň s detektívkou, 1. časť

Nasledujúce dva týždne si prídu na svoje všetci milovníci dobrých detektívnych prípadov. Na Litere sa zídu tie najbystrejšie detektívne mozgy, atmosféra bude napätá a zápletka zamotaná. Čo viac si priať na dlhé zimné večery ako napätie, ktoré si vychutnáte v bezpečí vášho domova? Staňte sa súčasťou pátrania po boku Sherlocka Holmesa či Philipa Marlowa, ponorte sa do sveta Agathy Christie. Prichystajte si malé šedé bunky, lupu a zápisník, začíname!

V rámci pravidelného cyklu Čítanie na pokračovanie sme pre vás oprášili 16-dielne rozhlasové spracovanie knihy Daniely Kapitáňovej Vražda v Slopnej. Počas nasledujúcich dní budú riešiť záhadu zavraždeného slovenského spisovateľa azda všetci geniálni detektívi, vyšetrovatelia či komisári ako Sherlock Holmes, Colombo, Phil Marlowe, Derrick, Steve Carell, Nero Wolfe, Dempsey a Makepeaceová, slečna Marplová, komisár Maigret, agenti Mulder a Scullyová, major Zeman či Hercule Poirot. V réžii Martina Hvišča účinkujú Boris Farkaš a Helena Geregová.

Pokračujeme pôvodnou detektívnou hrou Michala Lackoviča Hladina klesá. Vznikla v roku 1990 a jej príbeh sa odohráva v prostredí dunajských lodníkov. Kapitán Belen hľadá svojho páchateľa práve medzi nimi. Sprevádzať vás budú Igor Čillík, Michal Suchánek, Ivan Krivosudský, Alfréd Swan, Andrej Hryc, Ivo Gogál, Július Vašek, Jana Kopsová, Hana Gajdošová, Zoro Laurinc a Juraj Predmerský.

Detektívka bola na Slovensku vždy Popoluškou. Nemohla sa dostatočne oprieť o tradíciu, autori ju obchádzali a spoločnosť, najmä v 70. a 80-tych rokoch, ju dokonca považovala za škodlivú. K milovníkom tohto neraz opomínaného žánru nesporne patril Kornel Földvári. Svoje úvahy, intepretácie a porovnania zhrnul v knihe s jednoduchým názvom O detektívke. Vyberáme z nej esej nazvanú Detektívka - veľká neznáma. Čítať vám bude Michal Ďuriš.

Od utorka sa nad detektívnym žánrom zamyslí aj spisovateľka Daniela Kapitáňová v pásme o Arthurovi Conanovi Doylovi nazvanom Zrod detektívky. Prizrieme sa bližšie otcovi Sherlocka Holmesa, ktorému jeho literárna postava skomplikovala život natoľko, že ju musel nechať umrieť, aby ju na žiadosť čitateľov napokon opäť vzkriesil. Pásmo je z roku 2007. Účinkujú Linda Zemánková, Marek Majeský a Ivan Vojtek st.

Brilantné dedukčné schopnosti tohto detektíva si priblížime hneď v nasledujúcej dramatizácii poviedky A. Conana Doyla. Netypická hra z univerzitného prostredia Traja študenti výnimočne nerieši žiaden zločin, Holmes tentoraz hľadá vinníka podvodov pri skúškach. Dielkom, ktoré dýcha tou správnou atmosférou starého Anglicka, vás budú sprevádzať Martin Huba a Stano Dančiak, Eduard Bindas, Ľudovít Moravčík, Ján Topoľanský, Štefan Kožka a Vladimír Jedľovský.

Gilbert Keith Chesterton sa dostal k literatúre cez žurnalistiku. Vydal niekoľko zbierok poviedok, no najväčší úspech získal cyklom piatich zborníkov detektívnych príbehov, v ktorých ústrednou postavou je amatérsky detektív páter Brown. Nenápadný, na prvý pohľad naivný, ba až smiešny katolícky kňaz postupne rozuzlí naoko neriešiteľné kriminálne prípady. Svojím logickým myšliením prekvapuje aj najskúsenejších detektívov. Na rozdiel od Sherlocka Holmesa, páter Brown dedukuje svoje závery na základe dokonalej znalosti povahy človeka a ľudskej psychológie. Úryvok z Chestertonovej poviedky Tri smrtiace nástroje  vám pod názvom Príhody pátra Browna prečíta Alfréd Swan.

Stredu otvorí Milan Čarňanský so svojím minirománom na tému Výkupné. V réžii Hany Rodovej vám bude čítať Juraj Zetyák. Vzápätí sa spolu s týmto autorom zamyslíme nad osudom anglicko-amerického spisovateľa Raymonda Thorntona Chandlera, ktorý mal veľký vplyv na modernú podobu detektívok, do ktorej prispel postavou detektíva Philipa Marlowa. Spisovateľ a autor scenárov bol zakladateľom drsnej školy. Bojoval v prvej svetovej vojne, čo ovplyvňovalo aj jeho tvorbu. V pásme Rozlúčka nadlho účinkujú Boris Farkaš, Helena Geregová a Ivan Laca.

Ako príklad Chandlerovej tvorby si uvedieme poviedku Zlaté rybičky. Zločinec Sype si odsedel 15 rokov a teraz sa uzavrel pred svetom v izbe zapratanej množstvom akvárií. Ozaj ale začal „sekať dobrotu?" Súkromný detektív Marlowe má totiž niekoľko dôvodov o tom pochybovať. Preložila Irena Lifková. V réžii Viktora Lukáča číta Boris Farkaš.

V Poetologickom slovníku sa v úvahe Kornela Földváriho O detektívke bližšie pozrieme na to, čo je vlastne podstatou tohto žánru. Budeme sledovať motív súboja duše a tela priamo v peripetiách pátrania. Stredoveká dišputa medzi dušou a telom je totiž to, čo je podľa autora jedným z predchodcov detektívnych príbehov. Reláciu pripravil Jozef Palaščák, účinkujú Peter Vilhan a Iveta Vaculová.

Pôvodná rozhlasová hru Osvalda Zahradníka Vražda vo Fermiho ústave vznikla v roku 1971 v réžii autora. My vám ju ponúkame od štvrtka. Dramatik a spisovateľ O. Zahradník bol významným a osobitým autorom mnohých úspešných dramatických textov pre divadlo, rozhlas i televíziu a najmä majstrom detektívnych zápletiek. Účinkujú Andrej Mojžiš, Ivan Macho, Štefan Kršňák, Klára Dubovicová, Zlatica Gillová, Miloš Kosír, Dušan Lenci, Anton Vozár, Michal Monček a Detská rozhlasová družina Slovenského rozhlasu. Pokračujeme pásmom humoresiek s detektívnym námetom Traja o zločine. Na motívy z tvorby zahraničných autorov pre rozhlas napísal Mojmír Groll. Účinkujú Karol Machata, Peter Marcin, Diana Mórová, Soňa Ulická, Ján Valentík, Vladimír Minarovič, Ivan Laca, Jozef Šimonovič a Ľubo Roman. Relácia je z roku 2002.

Piatok otvorí nekorunovaná kráľovná detektívok Agatha Christie v pásme Daniely Kapitáňovej pod názom Kráľovná a jej detektívi. Spoznajte bližšie osud tejto autorky, ktorá dokázala psychológiu ľudskej duše obdobia viktoriánskeho Anglicka zachytiť tak presne, že je aktuálna a pútavá dodnes. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Oľga Solárová, Ján Mistrík, Helena Geregová a Peter Sklár.

Pokračujeme hneď jednou z jej poviedok, vyberáme Slávičie hniezdo. Ocitneme sa v rovnomennej vile, kam sa presťahovali čerství novomanželia. V napínavom príbehu nevystupuje ani Hercule Poirot ani slečna Marplová, autorka Agatha Christie si vystačila iba s jednou z postáv, ktorá príbeh rozpráva a objaví čosi, čo zamotanú situáciu vyrieši. Účinkujú Dušan Cinkota, Stano Král, Bibiana Ondrejková, Lucia Vrablicová a Jozef Šimonovič.

V cykle Slovenská čítanka si na záver týždňa vypočujte úryvok z románu Petra Glocka Kliatba čierneho anjela alebo Diablov testament z roku 2006. Opisuje v ňom temný príbeh o nepotrestanom zločine, ktorý sa odohráva v ponurých kulisách kráľovského mesta Zvolen v polovici 19. storočia. Za rozprávača si Glocko vybral mestského fyzikusa Fontaniho, felčiara, obhliadača mŕtvol i detektíva v jednej osobe. Číta Alfréd Swan.

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné símky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia. org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame