Láska - silnejšia ako smrť

Láska - silnejšia ako smrť

Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie. Lebo poznávame len sčasti a len sčasti prorokujeme. Ale keď príde to, čo je dokonalé, prestane, čo je len čiastočné..." Aj takéto slová odznejú tento týždeň na Litere, ktorú sme vyhradili LÁSKE. Láske, ktorá hory prenáša, láme mosty, lieči, prináša zázraky, dokonca porazí aj smrť. Počúvajte preto nasledujúce dni príbehov lásky, srdcom. Nech vo vás vytrvajú čo najdlhšie.

Aj Margita Figuli si myslí, že násiliu možno vzdorovať dobrotou srdca. Svedčí o tom jej lyrizovaná próza s rozprávkovým motívom. Z príbehu lásky dvoch mužov k jednej žene vytvorila jednu z najkrajších ľúbostných noviel v slovenskej literatúre. V našom týždni lásky teda nemôžu Tri gaštanové kone chýbať. V réžii Mileny Lukáčovej vám z knihy počas celého týždňa bude v piatich častiach čítať Ján Gallovič.

Tragédiu o veronských milencoch písal W. Shakespeare zároveň s komédiou Sen noci svätojánskej. Láska, ktorá je ústrednou témou oboch diel, je v prípade Rómea a Júlie láskou dvoch mladých ľudí. Záverečná smrť milencov preto vyznieva ešte tragickejšie - s nimi umiera nádej na zmierenie, mladé životy, ktoré sa formovali v prostredí konfliktu nebudú mať nádej rozvíjať sa a dospieť k lepšiemu svetu. Strhujúci príbeh je obľúbený nielen kvôli prepracovanej zápletke a vynikajúcim dialógom, ale i nadčasovému filozofickému posolstvu. A tak ho zaraďujeme od pondelka aj my vo forme dvojdielnej rozhlasovej hry z roku 1958. Účinkujú Karol Machata, Zdena Grúberová, Elo Romančík, Marián Gallo, Ladislav Chudík, Ctibor Filčík a ďalší.

Od utorka ponúkame do pozornosti premiéru novej minisérie literárnych pásem, ktorá dostala názov Filmová knižnica. Knihovníkom v nej bude Tomáš Bartoněk. Predstaví vám úspešné knižné tituly, ktoré sa stali aj úspešnými filmami, a zároveň boli akceptované  odbornou verejnosťou. Začíname románom pre mladých Na vine sú hviezdy. Jeho autor John Green udáva knihou trend v tomto žánri. V prvej časti sa dozviete, prečo je toto dielo tak prínosné pre mladého čitateľa. Ukážky číta Alžbeta Dvoranová

Španielsky esejista, básnik a dramatik Miguel de Unamuno je pozoruhodná postava literatúry 20. storočia. Preslávil sa najmä ako svojrázny mysliteľ, ktorého názory niesli pečať vyhranenej a rozporuplnej osobnosti. V románe To je chlap jeho hrdina Alejandro Gómez pácha samovraždu, lebo život pre neho stratil po ženinej smrti zmysel. Láska znamená život. Kde prestáva láska, prichádza smrť. Samovražda je, podľa Unamuna, poslednou možnosťou sebarealizácie. Úryvok z románu vám prečíta Alfréd Swan.

Margita Figuli je výraznou predstaviteľkou slovenského naturizmu. V jej raných prácach dominujú témy z prostredia sociálnej, zemepisnej či spoločenskej periférie, neskôr tiež láska, súcit, spoločenské problémy. V tematickej rovine využívala legendické, mýtické až rozprávkové prvky. Viac o živote a diele tejto spisovateľky a prekladateľky sa dozviete v umelecko-dokumentárnom pásme Jaroslava Bečku Láska- silnejšia ako smrť, z roku 2002. Počúvajte od stredy.

Svetoznáma psychologická novela Peter a Lucia je prejavom bytostného odporu k vojne. Autor rozvíja ľúbostný vzťah, ktorý končí tragicky. Aj počas kratučkého trvania vzťahu láska dvojici vracia vieru do života. Román stavia do protikladu úpadok spoločenských hodnôt, ktoré zapríčinila vojna a humanistický ideál krásneho citu. Vypočujte si dramatizáciu diela Romaina Rollanda, ktoré pre rozhlas upravil Pavol Hudík. Účinkujú Hana Letková a Ján Kroner.

Cit je pašovaný tovar, ktorý tajne veziem v spoločnom kufri ľúbostného vzťahu. Tajne. Lebo keby sme ho priznali, povedal by muž: Tak preto je ten kufor taký ťažký! Keby sme ho vyhádzali, vieš ako dobre by sa mi nosil?..." Vo chvíľke poézie vám pod názvom Mužsko-ženský slovník ponúkame verše Nataše Tanskej. Recitujú Soňa Ulická a Vladimír Minarovič.

Bájna stredoveká dvojica Tristan a Izolda stelesňuje lásku zviazanú putom, ktoré nik, ani oni sami nevládali zlomiť. Keď sa Marc ako budúci kráľ rozhodol oženiť sa, jeho vyvolenou sa stala krásna Izolda. Pre nevestu a ženícha pripravili nápoj lásky, ktorý však Izolda omylom vypila s rytierom Tristanom. Hoci sa vydala za Marca, milovala nepravého. My vám túto veľpieseň Josepha Biédera ponúkame vo forme rozhlasovej hry pre mládež z roku 2002. V réžii Martina Kákoša účinkujú Karol Machata, Ján Gallovič, Zuzana Kapráliková, Marián Slovák, Ľubomír Paulovič, Ivo Gogál, Ivana Kuxová, Peter Sklár a ďalší. Počúvajte od štvrtka.

Eseje francúzskeho filozofa Jeana D´Ormenssona sú oslavou citu a vzťahu, ktorý poznáme pod pojmom „láska". Pojmom nemysliteľným bez vášne a výsostného osobného zaujatia. Vyberáme pre vás esej s názvom Malá úvaha o láske, ktorá je pokusom o jeho krátku analýzu. Čítať vám bude Jozef Vajda.

Jedným z najznámejších a najsilnejších textov z Biblie, ktorý poznajú aj mnohí ateisti, je prvý list apoštola Pavla Korinťanom. Je tomu tak aj preto, že vo svojej 13-stej hlave obsahuje takzvaný Hymnus na lásku. Jeho autorovi sa podarilo na malej ploche vyjadriť, čo láska znamená a čo už láska nie je. Viac sa už dozviete v zamyslení Martina Šenca, ktoré vysielame v cykle V skratke. Aj o tom, že láska nikdy nezanikne a prečo, vám prečíta Tomáš Bartoněk.

Piatkové úvodné minúty vo vysielaní Litery budú patriť humoru. Z archívu sme pre vás vybrali kabaretné pásmo Petra Petišku a Tomáša Janovica s názvom Amor. Ide o fiktívne vedecké sympózium o láske, tam vám prajeme príjemnú zabavu pri počúvaní. Účinkujú samé zvučné mená - Jaroslav Filip, Oldo Hlaváček, Michal Dočolomanský, Vlado Durdík, Zuzana Cigánová, Eva Krížiková, Milan Markovič, Ivan Krivosudský, Magda Paveleková, Zora Kolínska, Karol Čálik, František Dibarbora, Ivan Krajíček a ďalší. Relácia mala premiéru v roku 1978.

Záver nášho týždňa bude patriť veršom Sylvie Plathovej a Teda Hughesa. Osudový vzťah poetky a básnika bol zložitý až zničujúci a ukončila ho Sylviina sebevražda, za ktorú niektorí vinia práve jej manžela. Ten sa so smrťou svojej ženy, ktorá trpela ťažkými depresiami, snažil vyrovnať tvorbou, ktorá rekapitulovala ich posledné dni. Pásmo spoločných úvah a básní sme nazvali Moja láska, moja smrť. Autorsky ho pripravila poetka Mila Haugová. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Lucia Vráblicová, Helena Geregová, Soňa Ulická, Alfréd Swan a Miroslav Trnavský.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame