Neroztrhané listy, nespálené kroniky 

Neroztrhané listy, nespálené kroniky 

Doba mailov, chatov či instagramov úplne vytlačila niekdajšiu listovú komunikáciu. Je o to vzácnejšie čítať dnes zachované súkromné listy spisovateľov. Alebo si zalistovať v ich zápiskoch, denníkoch a kronikách. Tento týždeň bude v Rádiu Litera písať svojej žene Pavol Országh Hviezdoslav. Otvoríme Kroniku Pickwickovho klubu a zalistujeme si v Turgenevových Poľovníkových zápiskoch. Určite si nenechajte ujsť Lukavické zápisky Hany Ponickej, ktoré sú dokumentom o totalitnej dobe a jej človeku. Nebude chýbať korešpondencia a denníky Ilony Esterházyovej Czirákyovej. Z archívu sa nám podarilo „vyloviť" a oprášiť výbornú hru Dušana Kužela Ale veď ja mám pravdu. A hra Pavla Hrúza vám zasa ponúkne možno nie veľmi známy osud Figliara Geľa zo Sebechlieb. Začíname tiež postupne vysielať všetky časti veľmi obľúbenej relácie Diktát na Devíne.

Ak niekde Pavol Országh Hviezdoslav zostupuje z literárneho Parnasu na obyčajnú zem, tak je to v korešpondencii manželke Ilone. Pokojné, vrúcne, naplnené každodennosťou, tak by sa dali charakterizovať jeho listy. Písal ich v časovom rozpätí takmer tridsiatich rokov a vytvárajú jedinečný príbeh celoživotného pevného vzťahu. Otvára sa pred nami obraz manželského spolužitia i žánrový obrázok života na Slovensku z prelomu 19. a 20. storočia. Patetický básnik sa pred nami odhaľuje ako nežný snúbenec, milujúci manžel, komentátor diania i advokát. Program Žena moja drahá počúvajte v Čítaní na pokračovanie v piatich častiach počas celého týždňa.V réžii Egona Tomajka účinkuje Juraj Smutný. Relácia je z roku 2017.

Slávny ruský realista Ivan Sergejevič Turgenev vo svojej jedinečnej zbierke krátkych próz Poľovníkove zápisky neobyčajne kriticky zobrazil život na ruskom vidieku, no protiváhou smutným svedectvám krutej doby je jeho poetický opis prírody a vzťahu človeka k nej. Dielo patrí k vrcholom ruskej prózy, kde autor v dokonalej a sugestívnej forme predstavil Rusko svetu. Prejavil sa ako umelec, ktorý vie všetko skrášliť, človek veľkého srdca a pochopenia. Vysielame vo forme rozhlasovej hry. Účinkujú Karol Machata, Miroslav Trnavský, Judita Bíla, Juraj Hrčka, Pavol Plevčík, Frencien Baier, Marek Fašiang, Darina Vašíčková, Jozef Šimonovič a Ján Valentík. Hra je z roku 2001.

Bude to už 31 rokov čo nás navždy opustil významný majster slova, spisovateľ a esejista Dominik Tatarka. Vzdelanie získal na filozofickej fakulte v Prahe, kde študoval slovenčinu - francúzštinu a na Sorbone v Paríži. Počas 2. svetovej vojny pracoval ako stredoškolský profesor. Koncom vojny sa aktívne zapojil do slovenského národného povstania.V roku 1971 ho vyčiarkli zo zoznamu Zväzu slovenských spisovateľov. Bol prenasledovaný režimom a jeho diela boli stiahnuté z knižníc. Napriek tomu udržiaval styky s disidentským hnutím, publikoval v samizdate a ako jeden z mála Slovákov podpísal Chartu 77. Ponúkame vám zvukový seriál z archívnych záznamov, tak ako sa nám zachovali v Slovenskom rozhlase. Budeme sa venovať 60. rokom, keď sa ešte verejné médiá mohli s Dominikom Tatarkom rozprávať. Vypočujte si Rozhovory s Dominikom Tatarkom - časť prvú, v ktorej účinkujú samotný autor a Marián Lucký.

Slávny a nezabudnuteľný humoristický román z pera jedného z najväčších anglických románopiscov - Charlesa Dickensa - to je Kronika Pickwickovho klubu. Jeho štyria členovia sa v roku 1827 podujali vykonať poznávacie cesty po Anglicku, aby získali vedomosti o stave anglickej spoločnosti. Všetci sú príslušníkmi bohatej strednej vrstvy a trochu nevedia, čo od dobroty. Ich výlety odtrhnuté od reality sa menia v sled rôznych príhod, milých, ale aj trápnych, groteskných až katastrofálnych. Počúvajte od utorka vo forme dramatizácie. Účinkujú Vladimír Mianrovič, Magda Paveleková, Jozef Vajda, Marián Zednikovič, Darina Vašíčková, Martin Huba, Juraj Slezáček, Vlado Černý, Gustáv Legéň, Ján Venéni a Július Paluš. Hra mala premiéru v roku 1987.

Do programu ďalej pridávame čítanie z knihy Hany Ponickej Lukavické zápisky. Osudy tohto diela sú pohnuté tak, ako osudy autorky samotnej. Nakoľko v období normalizácie neprejavila najmenšiu ochotu k servilnosti voči režimu, stratila postupne všetky možnosti publikovať. Prišlo to až tak ďaleko, že bola súdená v poslednom politickom procese v bývalej ČSSR. Zápisky v knihe popisujú udalosti po vzniku hnutia Charta 77 a literárne pútavým spôsobom približujú prenasledovanie odporcov režimu. Kniha vyšla v samizdatovom vydaní, na Slovensku sme si na jej oficiálne vydanie museli počkať trinásť rokov. Čítať vám bude v dvoch častiach Eva Matejková.

V cykle Poetologický slovník sa Ivana Taranenková bližšie pozrela, čo vlastne stojí za pojmom Denník. Dozvedáme sa že „... prvotný denník nie je určený na vydanie a fakt, že sa napokon pre čitateľov sprístupnil, je vždy výsledkom súhry náhodných okolností. Práve v napätí medzi intímnym rázom denníka, jeho existenciou zapríčinenou vnútornou potrebou autora a jeho otvorením sa čitateľom, čiže v jeho dvojitom živote, sa vynára zásadný moment denníkovej literatúry, ktorý má existenciálne rozmery... je to tiež prostriedok zápasu so zabúdaním, možnosť, ako pretrvávať v čase.." Účinkujú Vladimír Štefuca, Alfréd Swan a Helena Geregová. Relácia je z roku 2009.

Od stredy pridávame Príbeh pre toto miesto, konkrétne titul Láska až za hrob. Prostredníctvom redaktorky Anny Šimkuličovej otvoríme Korešpondenciu a denníky Ilony Esterházyovej Czirákyovej. Život ľahkovážnej, zabávajúcej sa vnučky Júliusa Andrássyho, Ilony Esterházy, narušili udalosti 1.svetovej vojny. Aby bola bližšie k manželovi, ktorý bol dôstojníkom v armáde, stala sa ošetrovateľkou, neskôr vojačkou Červeného kríža. O jej nevšednom živote, láske, radostiach i utrpení svedčia nielen dobové dokumenty, ale aj jej bohatá korešpondencia a denníkové zápisky. V pásme z minulého roka účinkujú Branislav Bajus, Veronika Husovská, Boris Srník, Peter Gedeon, Matúš Buch, Lukáš Lipčák, Jakub Kuka a Kristína Medvecká-Heretiková.

Pokračujeme cyklom Olega Pastiera Listové tajomstvá. Stratení, odídení, hľadaní a znovu nájdení. K takejto sorte slovenských spisovateľov patrí aj prozaik, dramatik, básnik a scenárista Leopold Lahola. Za Slovenského štátu sa stal „stratencom" v nováckom pracovnom tábore, po vypuknutí SNP bojoval v horách a napriek zraneniu sa dožil oslobodenia. Píše, publikuje a divadlá inscenujú všetky jeho hry. Po februári 1948 odchádza do emigrácie, kde sa živí písaním scenárov. Návrat L. Lahalu do slovenskej kultúry má dva konce: jeden šťastný a druhý tragický. Viac vám už v relácii z roku 2014 prezradia Boris Farkaš a Jozef Šimonovič,

Konflikt učiteľky a zásadového žiaka bude hlavnou témou rozhlasovej hry Ale veď ja mám pravdu, v ktorej autor Dušan Kužel hľadá pravdu o vzťahoch profesorov a ich študentov. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Igor Kováč, Helena Geregová, Eva Rysová, Oľga Zollnerová, Elo Romančík, Slávo Záhradník, Alfréd Swan a Juraj Ďurdiak. Hra je z roku 1984. Počúvajte od štvrtka.

Ako ďalší pridávame do programu cyklus Autor na dnes. Listovať stredovekou literatúrou pre maturantov s vami bude redaktorka Tatiana Kusá. Svoju reláciu nazvala Anonymova kronika. Zápisky kroniky nás prenesú do obdobia uhorského kráľa Bela, veľmožov, kniežat a náčelníkov. Účinkujú Vincent Múcska a Mária Samuhelová, relácia mala premiéru v roku 2006.

Ja, Rudolf Dilong, z milosti Božej bedár, zatváram knihu, cyklus chmúr? Žalosti abecedár ..," vyznáva sa vo svojich veršoch Chalúpka rodná básnik katolíckej moderny, Rudolf Dilong. Napísal viac než 100 diel, pričom mnohé z nich zhoreli počas požiaru kláštora v Argentíne. Recitovať vám bude Karol Machata

Piatkový program otvorí pásmo Pavla Hrúza Figliar Geľo zo Sebechlieb. Postava Geľa Sebechlebského patrí v slovenských dejinách medzi tie, ktoré stoja na rozhraní legendy a skutočnosti. Bol vraj neobyčajne vtipný a veselý, zo všetkého si uťahoval, nič nenechal bez žartovnej poznámky. Vyviedol tisícero šibalstiev najmä v Sebechleboch a Krupine. Podľa kronikárskych záznamov žil údajne v 17. storočí. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Ľubomíra Krkošková, František Výrostko, Marica Bálintová, Michal Gazdík a Anton Šulík. Redakčne pripravil Alojz Čobej, hudobne spolupracoval Juraj Dubovec. Pásmo je z roku 1992.

Náš týždeň ukončíme prvou časťou obľúbenej, zábavno poučnej relácie z roku 2007, Diktát na Devíne. Autorka, herečka a lingvistka Ingrid Hrubaničová bude dávať gramatický diktát svojmu hosťovi Jánovi Strasserovi. Ten s ňou vtipne polemizuje o zvláštnych tvaroch v slovenskom jazyku. Korunu odbornosti dodáva jazyková vedkyňa Sibyla Mislovičová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, TASR


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame