Nie len deň, ale hneď týždeň detí

Nie len deň, ale hneď týždeň detí

Deň detí sa oslavoval prvýkrát v USA v San Franciscu už v roku 1925. Na Slovensku si ho pripomíname od roku 1952. Jeho myšlienka vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve. Zástupcovia 54 krajín vtedy schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou či vzdelaním detí na celom svete.

 Téma detí nebude tento týždeň chýbať ani na Rádiu Litera. Od pondelka 27. mája vysielame známy smutný príbeh Fraňa Kráľa Čenkovej deti. Autor v ňom zachytil život slovenských chudobných ľudí v 30. rokoch 20. storočia. Každé z troch detí matky Čenkovej na vlastnej koži zažije nespravodlivosť sveta a nerovnosť medzi bohatými a chudobnými a o túto skúsenosť bohatšie sa vracajú späť domov.

 Od utorka 28. mája sa budete môcť započúvať do štyroch poviedok obľúbenej slovenskej prozaičky Veroniky Šikulovej, ktoré boli inšpirované jej vlastnými spomienkami na svet detstva. Uvádzame ich pod súhrnným názvom Rozprávanie.

 O tom, že Je ťažké byť anjelom vo svojej krátkej hre hovorí autorka Oľga Keleová. Ani tento príbeh sa nebude vyhýbať tematike detí a prostrediu, ktoré im je najbližšie. Uvedieme tiež rozhlasovú hru Jely Krčméry-Vrteľovej Odysea detstva a od piatka 31. mája sa môžete spolu s Gabrielou Horečnou zamyslieť nad neľahkým osudom detí, ktoré sú skúšané psychickými poruchami. Do tematiky sa ponoríme prostredníctvom fíčra Keď bolí detská duša.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame