Týždeň smiechu

Týždeň smiechu

Koncom augusta sa Kremnica už tradične stane na týždeň „hlavným mestom humoru a satiry“, keď opäť privíta festival Kremnické gagy. A tak sme sa aj my, na Litere, rozhodli venovať nadchádzajúci týždeň nášho vysielania téme smiechu, radosti a veselosti. Tu je niekoľko tipov z nášho vysielania.

Od pondelka vysielame postupne päť častí príbehu o živote Františka Krištofa Veselého. V zdramatizovanom príbehu „Aj bez fraku som Veselý“ sa dozviete, ako František vyrastal, čo ho ovplyvnilo a ako sa stal z neho známy spevák, herec a režisér. Autorkami rozhlasového spracovania sú Oľga Duhanová a Františkova dcéra Eva Veselá.

V utorok zaradíme do vysielania hru slávneho autora Gilberta Keitha Chestertona „Klub podivuhidných živností“. Chestertonovi sa pripisujú v literatúre dva objavy: tým prvým je katolícky kňaz otec Brown, ktorý sa na rozdiel od Sherlocka Holmesa riadi zásadne znalosťami ľudských postáv a nie dedukciami. Druhým objavom, v literatúre aj v živote mnohokrát napodobňovaným, je klub džentlmenov, ktorí musia na získanie členstva vykonávať čo najpodivnejšie zamestnanie. To, samozrejme, nevyhnutne vyvoláva nečakané situácie a zvraty.

To, že ľudia sú dnes už často priam znudení pohodlnosťou života a máločo ich ešte dokáže prekvapiť či navodiť príjemné „vzrušenie“, nie je žiadna novinka. No hrdina úsmevného príbehu autora Františka Maleca zájde oveľa ďalej - hľadajúc adrenalín, sa pustí na šialenú cestu, nevediac, čo ho na nej čaká za najbližším rohom. Absolvuje tie najbizarnejšie kúsky, len aby zažil „vytúžený strach“. Ako to celé dopadne sa dozviete v hre „Vivat adrenalín!“

Smiech ako literárny artefakt – to je názov relácie o podobe fenoménu smiechu v literatúre. Autorka pásma Miriam Vojteková ponúka svoj pohľad na smiech ako životne dôležitú súčasť života.

Od piatka si budete môcť vypočuť aj slovenskú klasiku v podobe dramatizácie poviedky Ladislava Nádašiho Jégého „Radosti života“.

_Rádio Litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame