Vďaka za mier

Vďaka za mier

Prvého septembra je okrem nášho Dňa Ústavy SR aj Svetový deň mieru. Započúvajte sa spolu s tohtotýždňovým programom Rádia Litera do príbehov tých, ktorí o vzácny pokoj museli tvrdo bojovať. Tu je niekoľko tipov z nášho vysielania.

Od pondelka 1. septembra si môžete vypočuť hru Mojmíra Grolla "Mier nie je korisť, ani dar". Autor prostredníctvom postáv rozpráva príbeh o rodiacej sa demokracii v Aténach. V hlavných úlohách budete počuť Ladislava Chudíka, Kamilu Magálovú, Vladimíra Obšila, Gustáva Valacha, Michala Gučíka, Ľuba Romana a ďalších.

V cykle Svetová čítanka tento raz odznie úryvok z románu Ludwiga Renna "Vojak". Ludwig Renn je pseudonym nemeckého spisovateľa Arnolda Vietha von Golssenaua. Meno si prisvojil od vojaka, hlavnej postavy svojho románu. Vojak Renn prešiel najdôležitejšími bojiskami 1. svetovej vojny na nemecko-francúzskom fronte. Celá kniha je obrazom ľudského utrpenia a poníženia. Postavy ostatných vojakov sú charakterovo odlišné, ale podobné sú si najmä v úsilí navzájom si pomôcť. Z románu Vojna číta Alfréd Swan.

Názov fíčru Ivice Ruttkayovej, ktorý uvádzame od utorka, znie "Vojna a mier". Autorka nemá na mysli klasické dielo ruskej literatúry, ale svet, v ktorom žijeme. Svet, ktorý určujú dva základné pojmy – konflikt a pokoj.

Dramatické pásmo o balkánskych vojnách nazval jeho autor Jozef Repko "Predpremiéra na Balkáne". Účinkujú v ňom Jana Kopsová, Ján Mistrík, Bronislav Križan, Dušan Kaprálik a Alfréd Swan. Podobnú tému si pre svoj fíčer "Keď aj zvieratám pukali srdcia" zvolila aj Mirjana Šišoláková. Pred poslucháčmi v ňom odkrýva detaily vojny v Sarajeve.

S Mariánom Hevešim sa presunieme do Dagestanu, v jeho próze nazvanej "Záznamy" nahliadne do vojnového denníka tamojšieho spisovateľa Effendiho Kapijeva. Jeho zápisky vám sprostredkujú Karol Machata, Miroslav Trnavský a Jozef Šimonovič

_gm

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame