Týždeň srdca

Týždeň srdca

Pri príležitosti Svetového dňa srdca, ktorý v tomto týždni budeme oslavovať, sme si pre vás nachystali týždeň venovaný práve tomuto dôležitému ľudskému orgánu. Svetový deň srdca si pripomíname od roku 2000 a jeho hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti o význame prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie vás počas týždňa bude sprevádzať román Guya de Maupassanta Naše srdce. Autor v ňom originálnou formou rozobral večnú tému lásky. Knihu preložil Jozef Brandobur a v réžii Martina Bendíka ju číta Vladimír Durdík.

Pre priaznivcov rozhlasovej hry sme pripravili niekoľko lahôdok. Od pondelka si môžete vypočuť rozhlasovú hru Juraja Váha Akcia Ametyst. Je to príbeh o smrteľne chorom vládcovi, ktorého môže zachrániť transplantácia srdca. Hovorí o moci, svedomí a politických hrách. Účinkujú: Karol Machata, František Dibarbora, Ladislav Chudík, Gustáv Valach a ďalší. Rozhlasová hra Ladislava Staroňa, ktorú nazval Dýchať srdcom, rozoberá problém etiky v práci vedca. V hlavných úlohách sa predstavia Ladislav Chudík a Božidara Turzonovová. V druhej polovici týždňa sa môžete tešiť na neobyčajný príbeh o dievčati, ktoré "stratilo srdce" v rozhlasovej hre pre mládež Evy Križkovej O dievčati, ktoré si zabudlo srdce v bare Katy.

Nebudú chýbať ani rozhlasové umelecko-dokumentárne pásma. Redaktorka Katarína Kacerová sa vo svojom pásme Podoby srdca venuje ľudskému srdcu z pohľadu histórie a rôznych okolností života. Dvojica autorov Stanislav Gajdoš a Jozef Lenhart si vo fíčri Božské srdce kladie otázku, aké je srdce lekára. Tento sugestívny dokument hovorí o tom, že život i smrť chodia v bielom plášti.

V bohatom programe je pre vás na odľahčenie ťažších tém pripravená aj poviedka Williama Saroyana Muž, ktorý nechal srdce na vysočine, ktorú interpretuje Jozef Kroner. Dotkne sa vás aj pásmo poézie Vysadení na vrchoch srdca Rainera Mariu Rilkeho, ktorý sa rozdával každou svojou básňou a veril v ňu ako posolstvo, ako zápas s osudom, zápas o pochopenie toho, čo je medzi nebom a zemou, o pochopenie tajomstva, zázraku, smrti, lásky, či samotného ľudského údelu. Básne recitujú Helena Geregová a Alfréd Swan.

Oslávte Svetový deň srdca spolu s nami a popri počúvaní si môžete napríklad zabehať, zmerať si krvný tlak alebo hladinu cholesterolu.

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame