25. výročie Nežnej revolúcie

25. výročie Nežnej revolúcie

V týchto dňoch si pripomíname štvrťstoročie Nežnej revolúcie. V novembri 1989 sa udiali viaceré dôležité historické udalosti, ktoré pred dvadsiatimi piatimi rokmi zásadným spôsobom ovplyvnili našu budúcnosť. Oživte si spolu s nami kľúčové okamihy našich dejín prostredníctvom bohatého programu, vďaka ktorému si budete môcť vytvoriť obraz o vtedajšej dobe i jej presahu do dnešných čias.

Jozef Repko: Hmla nad riekou
Päťdielny rozhlasový seriál, ktorý cez prizmu piatich zlomových období novodobej československej a slovenskej histórie sleduje osudy dvoch kamarátov od ich mladosti až po starobu. Píše sa rok 1989, pri rozhlasovom prijímači sedí starý, bezmocný muž a počúva reportáže z námestí našich miest. Revolučné udalosti ho vyprovokujú k zamysleniu sa nad vlastným životom.

Bruno Latour: Zázračný rok 1989
Esej, v ktorej sa autor zamýšľa nad dôsledkami pádu Berlínskeho múru a situáciou Západného sveta v novom geopolitickom usporiadaní. Číta Jozef Šimonovič.

Ján Štepita: Vodopády netečú nahor
Rozhlasový hra o problematike spolupráce s bývalou ŠtB. Hrajú herci bratislavských divadiel.

Nežná revolúcia
Dvojdielne pásmo o zlomových udalostiach novembra 1989. Autentické nahrávky z demonštrácií a mítingov, prejavy osobností, ktorých mená ostanú navždy späté s Nežnou revolúciou. Technicky pripravil Peter Chrenko.

Jozef Banáš: Zóna nadšenia
Úryvok z dokumentárneho románu. Tento literárny žáner, ktorý včleňuje individuálne ľudské osudy do širšieho dejinného rámca, nemá v slovenskej literatúre tradíciu. Banáš na základe prieskumu rozsiahlych, donedávna prísne tajných archívnych fondov a pamätí politikov, vytvoril čitateľsky atraktívny a zároveň poučný obraz nášho nedávneho života. Zachytáva históriu od roku 1968 až po rok 2006. Dotýka sa aj Nežnej revolúcie – jej následkov a dôsledkov, vrátane zlyhania väčšiny disidentov. Úryvok z románu číta Marián Grebáč.

Ľubomír Feldek: Revolúcia detí
Verše o mladých aktéroch Nežnej revolúcie. Recituje František Kovár.

Jozef Repko: Pohľad do zrkadla
Rozhlasová hra, v ktorej autor na ploche malej hry rozkrýva dramatický spor medzi povinnosťou a svedomím disidenta – stredoškolského profesora a vyšetrovateľa Štátnej bezpečnosti.

Kamil Peteraj: Game over
„Hra sa skončila“. Hra s našou neslobodou a nezmyselnými príkazmi, ktoré sa do roku 1989 zdali nemenné a nezvrátiteľné. Verše Kamila Peteraja recituje Miroslav Trnavský.

Viliam Klimáček: Denník nežnej
Hra pre mládež, v ktorej sa prenesieme o niekoľko rokov dozadu, aby sme spolu s hlavnou hrdinkou Majou, mohli „dospieť“ až do dnešných dní.

Božena Balúchová, Michal Herceg: Sloboda – dozvuk zamatu
Fíčer, ktorý je reflexiou mladej generácie na november 1989.

Baluchová Božena, Turčanová Nina, Jančušková Elena, Kusá Tatiana: November 1989
Umelecko-dokumentárne pásmo z cyklu Mozaika storočia. Podáva plastický obraz politických, spoločenských či ekonomických procesov, ktoré v uvedenom období sprevádzali etapy na ceste k vytúženej slobode a demokracii.

Lajos Grendel / Egon Tomajko: Roky mojej šťastnej nevedomosti
Dramatizácia próz maďarsky píšuceho autora, ktorý bol jedným z prvých autorov, ktorí sa v slovenskej literatúre umelecky vyjadrili k otázkam našich nedávnych dejín a nesentimentálne sa pozreli na udalosti pred novembrom 1989. So svojským humorom a iróniou načrtol príbeh "takmer obyčajného človeka", ktorý nemá šancu zmeniť tok dejín, ale snaží sa o to. Jeho prózy z knihy Einsteinove zvony inšpirovali Egona Tomajka k dramatizácii.

17. november 1989
Verše viacerých autorov recitujú Zuzana Frenglová a Miroslav Noga.

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame