Týždeň stretnutí a rozlúčok

Týždeň stretnutí a rozlúčok

Je tu vianočný týždeň, ktorý prináša kúsok pokoja a priestor pre pozastavenie sa, keď mnohí prehodnocujú svoj doterajší život, dávajú si predsavzatia a stavajú pred seba nové výzvy. Slovom, lúčia sa so starým a vítajú, čo prichádza. V podobnej nálade sa nesie aj náš sviatočný program.

Nemecko-rumunská spisovateľka Herta Müllerová, ktorej román Dnes by som sa radšej nestretla tento týždeň vysielame v cykle Čítanie na pokračovanie, získala v roku 2009 Nobelovu cenu za literatúru. Jej život nie je jednoduchý, narodila sa v rodine patriacej do nemeckej menšiny v Banáte. Otec slúžil za druhej svetovej vojny v SS, matku po vojne deportovali do pracovného tábora v Sovietskom zväze. Na univerzite v Temešvári vyštudovala rumunskú literatúru a germanistiku. Pracovala ako prekladateľka, ale v roku 1979 musela toto miesto opustiť, lebo odmietla spolupracovať s komunistickou rumunskou tajnou službou Securitate. V roku 1987 emigrovala do Nemecka. V roku 1994 získala Kleistovu cenu, najprestížnejšie nemecké literárne ocenenie. V súčasnosti žije v Berlíne. Vo svojich dielach sa nástojčivo vracia k hrôze a banalite zla v komunistickej diktatúre. Román "Dnes by som sa radšej nestretla", poeticky skomprimovaný do jednej cesty električkou k budove tajnej polície, sýti slovami príbehy dotýkajúce sa života mladej ženy, ktorá „je predvolaná".

V programe nebude chýbať ani svetová klasika v podobe hry Ľúbostná schôdzka, ktorú napísal Guy de Maupassant. V jej rozhlasovom spracovaní činkujú Eva Večerová, Michal Gučík, Oľga Šalagová, Zuzana Kocúriková, Ivan Laca, Vladimír Obšil, Ján Galovič a ďalší.

Svojou rozhlasovou hrou Rozlúčka s bratom prispeje tiež Rudolf Dobiáš. O vstup do literatúry sa pokúsil ešte ako študent gymnázia. Ako osemnásťročného čerstvého maturanta ho nespravodlivo obvinili z protištátnej činnosti a stal sa jednou z obetí komunistického teroru. Odsúdili ho na 18 rokov väzenia a väznili v Jáchymove. Na základe amnestie ho po ôsmich rokoch prepustili na slobodu. V nasledujúcich rokoch, síce slobodný a na slobode, musel bojovať o holú existenciu. Z jeho tvorivého úsilia je zakaždým cítiť hrozbu neslobody a nespravodlivosti, nikdy však nie beznádej. Bez trpkosti, s veľkým množstvom poznania. Osudy jeho postáv sú dramatické a dominujú najmä svojou skúsenosťou prežiť a prežívať. Až po páde komunistického režimu v roku 1989 začal písať knihy, v ktorých sa ponára do svojej minulosti, prináša obrazy politicky motivovaného násilia a tragických osudov ľudí jeho generácie.

Na Litere vysielame tiež pásmo Ivana Mojíka Popoludnie v Monaku o meste náhod, hazardných hier, stretnutí a inšpirácií, literárnu reláciu Denise Kečkéšovej Stretnutie za prahom času o tvorbe Johanna W. Goetheho, či rozprávanie Jozefa Lenharta o Jánovi Fadruszovi Sochár odchádzajúceho času.

Prajeme vám pekné sviatky so všetkým, čo k nim patrí! :)

Autor článku: __gm; Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame