Venované domovu

Venované domovu

V období, kedy sa lúčime so starým rokom a vítame rok nový, viacerí z nás cestujú za svojimi rodinami či priateľmi, aby strávili viac času s blízkymi. Stretávame sa na miestach, ktoré sú pre nás domovom, alebo aspoň dávajú pocit domova, ktorý sme si vytvorili v srdci. Pre niektorých je zasa pojem domova takmer zabudnutý, ba dokonca úplne neznámy... V Rádiu Litera sme sa rozhodli, že tento týždeň venujeme práve téme domova.

V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť čítanie novely SLO_ODA z knihy Zusky Kepplovej 57 kilometrov od Taškentu. Druhá kniha slovenskej autorky tematicky nadväzuje na jej debut Buchty švabachom. V recenzii Ani Ostrihoňovej sa dozvedáme: „V prvej knihe mladí „novodobí nomádi" blúdia Parížom, Londýnom, Helsinkami či Budapešťou. Často bez jasnejšej motivácie, akoby do cudzieho prostredia prišli hľadať samých seba a s prekvapením zistili, že uprostred Londýna sa ukrýva malé Slovensko či Poľsko. Odišli, lebo chcú, ilúzii „lepšieho života" na západ od Prahy už neveria natoľko, ako generácia emigrantov pred nimi. V druhej knihe poskytuje pohľad z druhej strany, generačne aj priestorovo. Kepplová rozšírila tému z predchádzajúcej knihy o rozmer návratu a o nový pocit vykorenenosti, ktorý jeho protagonisti zažívajú. Už nejde o to, že by sa v krajine, do ktorej odišli cítili „cudzo" - ono koniec koncov to cudzina bola, ale skôr o to, že v krajine, v ktorej vyrástli, zažívajú akýsi paradoxný kultúrny šok. Špecifikom izolovaných postkomunistických krajín je práve to, že pocit domova navodzovali isté a nemenné stereotypy a štruktúry, ktoré sa však nevyhnutne zmenili a menia nepredvídateľným a často neuchopiteľným spôsobom."

Od pondelka uvádzame aj pôvodnú rozhlasovú hru Petra Gregora Tahiti. Autor v nej odkrýva životnú filozofiu spisovateľa a univerzitného profesora, ktorí sa nepriazňou osudu ocitli v postavení bezdomovcov. Na lavičke pod stanicou rozohrávajú dialóg o štedrom nadeľovaní a ešte krutejšom odnímaní ilúzií súčasného človeka. V roku 2000 hru režijne naštudoval Martin Bendik a účinkujú v nej Karol Machata a Boris Farkaš.

Pondelňajší blok tradične zakončí esej. Venuje sa identite a príbehom domova, ktorý sa u každého z nás spája s inými pojmami či inými predstavami. Touto témou sa zaoberá psychologička a psychoterapeutka Mirina Hochelová v eseji nazvanej Najvýznamnejšie miesto človeka. O inšpiratívnych vplyvoch domova a rodiny zasa hovorí esej Rudolfa Čižmárika Rodisko a rod, ktorú si budete môcť vypočuť od stredy. Číta Vladimír Minarovič.

Od utorka na vás čaká fíčer Táne Kusej Čo s deťmi? Rozhlasový dokument sleduje príbeh rodiny Rosovcov, ktorých vysťahovali z Bratislavy vo februári 1948 počas Akcie B - teda Akcie Byty, v ktorej vyprázdňovali byty pre potreby vládnucej triedy. Rodine so siedmimi deťmi spočiatku vypomáhali dedinčania, neskôr deti rozdelili do detských domovov. Dve z nich, dnes už dospelí ľudia, spomínajú na túto traumatickú etapu svojho života, kedy im chýbal vlastný domov.

Pre tých, ktorí majú radi poéziu, sme na tento týždeň pripravili básne dvoch slovenských autorov. Verše Milana Rúfusa Čo je domov od utorka recituje Dušan Jamrich, od štvrtka sú pripravené verše Pavla Koyša Domovina, v umeleckom prednese Vladimíra Minaroviča.

Na Silvestra začíname nový blok pásmom Jarmily Hrehorčákovej Vitajte doma! Ide o rozhlasovú montáž o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ich pocitoch a skúsenostiach. Hneď potom pozývame k prijímačom priaznivcov zábavy, ktorým ponúkame časť čierno-humorného seriálu Starčekovia alebo Kurz prežitia v živote dôchodcov s názvom Silvester. Jeho autorom je Peter Nagy, účinkujú Karol Machata, Eduard Bindas, Mária Kráľovičová, Július Vašek, Gabriela Bírová, Ivan Laca a Alfréd Swan.

Vo štvrtok na vás čaká pôvodná rozhlasová hra Jany Bodnárovej Tancovanie v kruhu. Hovorí o skupine ľudí bez domova, ktorá sa na svojej púti za hľadaním pevného bodu ocitne v istom hoteli. Ide o novú kategóriu migrujúcich ľudí putujúcich odnikiaľ nikam, o novú kategórii bezdomovcov: utečencov, bežencov, odídencov, vyhnancov, exulantov či azylantov. Hŕstka si v prestupnom domove hotela, v obnaženej podobe uvedomuje zúfalosť svojej situácie. Hotel je ako loď, ktorá nesie tajný náklad, takzvaných ľudí nocí, so svojimi stratenými snami, so svojím zúfalstvom, so svojou beznádejou, ale aj s deťmi a svojimi nenaplnenými láskami. Účinkujú: Ivan Krúpa, Michal Hudák, Vladimír Bálint, Soňa Petrilová, Martin Burčík, Alena Ďuránová, Dana Košická a ďalší.

Poviedka Etely Farkašovej Milému ujovi, ktorú si tiež vypočujete od štvrtka, je kompozíciou výpovedí chlapca z detského domova. Formou listov sa privráva svojmu ochrancovi - ujovi, ktorý ho pozval prežiť Vianoce do jeho rodiny. Chlapec z poviedky celý rok spomína na túto udalosť a teší sa na ďalšie pozvanie. Ako to dopadne? Započúvajte sa do jeho listov v podaní Igora Kováča.

V piatok Rádio Litera uvádza rozprávkovú hru Rudolfa Dobiáša Rozprávka o domove. Vznikla v roku 1974 a v hlavných úlohách sa predstavia Július Pántik, Ivan Mistrík, Ľubo Roman a Samuel Adamčík. Programový blok bude pokračovať pásmom Tatiany Šuskovej Cesta spať..., ktoré približuje Domov sv. Jána z Boha v Bratislave, kde ponúkajú pomoc ľuďom bez domova. Okrem poskytovania základných služieb usilujú vrátiť sa im do bežného života. Za ním nasleduje pôvodná rozhlasová hra Moniky Kompaníkovej Ako doma. Herecká výnimočnosť Zuzany Kronerovej v hre odkrýva jeden z problémov dnešnej doby, pri ktorom si zamieňame domov s niečím iným. Na záver piatkového bloku ponúkame ešte miniromán Ladislava Hrubého Tak som sa vrátil domov. V réžii Vladimíra Kivadera ho číta Michal Ďuriš.

Veríme, že aj teraz si z nášho bohatého programu vyberiete to svoje. Prajeme vám ešte všetko dobré v posledných dňoch starého roka a tešíme sa na vás v novom roku 2015!

Autor článku: Martin Šenc, Foto: Manfred Antranias (pixabay.com)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame