Začíname rok 2015

Začíname rok 2015

Máme tu začiatok januára a iste ste už zvedaví, čo nové sme si pre vás pripravili. Ako každý rok, aj teraz si Rádio Litera stanovilo jednotnú tému, ktorá sa bude niesť celým rokom 2015. Vlani to bola téma „človek a spoločnosť", tento rok ňou bude „história a perspektíva".

Zámerom pri tomto našom koncepte je sústrediť sa na dejiny Slovenska, ktorého zrod sprevádzali mnohé boje za lepšiu budúcnosť a nádej v lepší život - a práve táto stránka je druhou stranou rovnakej mince, ktorou chce Litera splatiť dlh historického bezvedomia mnohých, najmä mladých ľudí súčasnosti. Odzrkadľuje zároveň aktuálny stav spoločnosti, ktorá sa čoraz častejšie otvorene búri s vyhliadkou lepšej perspektívy do ďalších dní našich životov. Litera pritom nadväzuje nielen na dlhodobý projekt RTVS Dejiny, ktorého cieľom je vytvoriť záujem mladšej generácie o históriu a atraktívnym spôsobom a pestrou programovou štruktúrou mladým priblížiť najvýznamnejšie udalosti, ktoré ovplyvnili Slovensko, ale takisto aj na motto Európskej únie pre rok 2015, ktoré znie „Náš svet, naša budúcnosť, naša dôstojnosť".

V rámci tohto konceptu sa v našom programe objavia nové rozhlasové cykly. Jednotlivé časti projektu Dejiny.sk ponúkajú zasvätené a zaujímavé diskusie o dejinách nielen slovenskej spoločnosti, prípadne tohto územia od jeho osídlenia po najnovšie politické udalosti. Nejde len o dejiny Slovenska a jeho obyvateľov v zmysle koncentrovanom na toto územie a toto obyvateľstvo, ale aj na presahy slovenských dejín do svetových a naopak. Cyklus Vstali sme z popola je sériou dramatizovaných dokumentov na základe osobného svedectva Jána Zemana z knihy Zločiny komunizmu na Slovensku. V našom vysielaní sa objaví aj rozhlasový projekt Mozaika storočia, ktorý sa zaujíma o kľúčové udalosti 20. storočia v našich dejinách. Príbehy pamätníkov, ktorí ich prežili na vlastnej koži, mapujú mladí dokumentaristi.

Aby sme neboli iba vážni a ťažkopádni, v našom vysielaní sa budú pravidelne objavovať aj rozhlasové zábavníky a humoristické cykly. Herecká dvojica Richard Stanke a Helena Geregová vás budú rozveseľovať v humoristickej relácii Tĺk šou, Ivan Šandor (neskôr Ivan Martinka) a Lucia Hurajová v zábavníku Ako doma, kde vždy nebude chýbať špeciálny hosť. Tešiť sa môžete aj na cyklus humoristických pásem Vždy s úsmevom s Mariánom Labudom, Karolom Machatom a ďalšími vynikajúcimi slovenskými hercami.

Tešíme sa na všetky spoločné chvíle, ktoré s nami strávite v tomto roku!

Autor článku: Martin Šenc; Foto: M. Schwarzenber (pixabay.com)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame