S nádejou do ďalších dní

S nádejou do ďalších dní

Začiatok roka bude na Litere patriť nádeji. Pripomíname si sviatok Troch kráľov, deň, kedy sa na oblohe objavila hviezda, ktorá oznamovala narodenie Božieho syna všetkým národom. Hviezda, ktorá mala predznamenať novú nádej pre lepší svet, zdravie, šťastie a hojnosť, ale aj vykúpenie z nekonečného trápenia.

Počas tohto týždňa si budeme na pokračovanie čítať z románu Petra Jaroša Kronika nádeje. Autor mapuje búrlivé udalosti, ktoré sa začali v novembri 1989 a pretrvávajú až do dnešných dní. Je to román, v ktorom sa prepletá minulosť s prítomnosťou. Za spisovateľom Petrom Kellom prichádza slovenský emigrant zo Švajčiarska, ponúka mu materiál a slušnú sumu, ak o jeho rodine a známych napíše román. Spisovateľ peniaze odmieta, ale skôr zo zvedavosti a recesie sa do písania pustí. Popritom však žije svoj život obyčajného radového redaktora. V réžii Štefana Mandžára číta Štefan Bučko.

V programe si môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Juraja Váha Nádej náleží nedeli. Ide o rozhlasovú detektívku, v ktorej sa bude vyšetrovať záhadná smrť istého muža, ktorého našli otráveného pri potoku. V réžii Antona Glézla účinkujú Karol Machata, Mária Kráľovičová, Jela Lukešová, Marián Gallo a Vladimír Durdík.

Od utorka vo vysielaní pribudne pravidelný cyklus Svetová čítanka, v ktorom sa stretneme s kultovou francúzskou spisovateľkou Françoise Saganovou. Legenda jednej generácie mala len 18 rokov, keď za 32 dní v kaviarňach na bulvári Saint-Michel napísala svoj prvý román Dobrý deň smútok. Jeho famózny úspech stačil na to, aby sa zrodil mýtus založený na výtržníckych škandáloch a nehanebných láskach, za ktorými sa skrýva žena. Žena slobodná písať, milovať a ničiť samú seba. Kniha sa stala manifestom beznádejnej generácie, jej autorka vzorom, ako sa oslobodiť. Číta Mária Schlosserová.

Dvojdielna rozhlasová hra pre mládež Ostrovy nádeje autorky Zuzany Jánskej je životopisnou hrou o vynálezcoch inzulínu Frederikovi Bantingovi a Charlesovi Bestovi. Prvú časť nazvanú Záhadná nemoc si budete môcť vypočuť od stredy, druhú časť s názvom Inzulínová sláva od štvrtka. V réžii Mileny Lukáčovej v hre účinkujú: Vladimír Obšil, Martin Kaprálik, Ľuboš Kostelný, Vladimír Jedľovský, Ladislav Lukáč, Jozef Vydra, Lukáš Dóza, Richard Klvač, Milan Bartošek, Peter Sklár, Karol Machata, Ján Gallovič, Alfréd Swan, Miroslav Trnavský, Peter Mikulík, Peter Bzdúch, Juraj Predmerský, Vladimír Minarovič a ďalší.

Pre priaznivcov umelecko-dokumentárnych pásem sme vybrali pásmo Michala Chudu o živote a smrti Biela nádej, v ktorom okrem jeho básní zaznejú myšlienky a úryvky z diel významných autorov a mysliteľov, a fíčer Ildikó Puchertovej Profesor nádeje, ktorý ponúka celistvý obraz života a práce profesora Karola Virsíka - výnimočnej osobnosti slovenskej, ba aj európskej medicíny, zakladateľa Národného ústavu tuberkulózy a respiračných chorôb v Podunajských Biskupiciach.

Od piatka uvádzame grotesknú poviedku s jednoduchým názvom Nádej. Hlavný hrdina sa pasuje so záhadnými prázdnymi listami, ktoré mu zasiela akýsi neznámy odosielateľ. Poviedku napísal významný poľský autor Slawomir Mrožek a do slovenčiny ju preložil Ján Sedlák. V réžii Jany Strniskovej ju číta Miroslav Trnavský.

Prajeme vám, aby ste nikdy nestrácali nádej v lepší život a vždy našli silu bojovať za svoju budúcnosť!

Autor článku: Martin Šenc; Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame