Bývam, bývaš, bývame

Bývam, bývaš, bývame

Dom, byt, chatrč, panelák, sídlisko, izba, obývačka, kúpeľňa, kuchyňa, podkrovie, spolubývajúci, susedia, kolaudácia... Spolužitie ľudí na jednom mieste vždy máva svoje úskalia. Platí to o manželskom súžití, o príbytku s kamarátmi, o bývaní osamote či susedských vzťahoch. V tomto týždni sa v Rádiu Litera venujeme bývaniu.

Čítanie na pokračovanie tento raz bude patriť knižke Veroniky Šikulovej Domček jedným ťahom. Autorka v nej ponúka (s)poviedky o neopakovateľnom detstve, o dospievaní i z dôb dospelosti, keď už ani zďaleka nie je všetko ružové. Spovedá zo života - niekedy sama seba, inokedy ľudí, ktorí ju obklopujú. Rada svojim postavám nastavuje nohu a potom sa na nich zabáva. Rada rozpráva, a okrem toho by bola rada, keby jej radosť z rozprávania bola nákazlivá, aby jej čitatelia mali rovnakú radosť z čítania, akú ona pociťovala pri písaní. V réžii Laca Keratu číta Helena Geregová.

V programe sme dali priestor aj dvom pôvodným rozhlasovým hrám Jany Janíkovej. Hlavné hrdinky rozhlasovej hry Susedky alebo Miluj blížneho svojho - Žofia a Boba, sú dlhé roky nerozlučné kamarátky. Vďaka svojským pravidlám, ktoré si medzi sebou vytvoria, žijú v takmer dokonalej symbióze. Tento stav naruší nová obyvateľka bytovky na konci mesta - Lenka. Po zvratoch, ktoré sa medzi ženami udejú, dospejú všetky tri k prekvapivým rozhodnutiam a spočiatku takmer idylická hra k nečakanému rozuzleniu. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú: Viera Strnisková, Zdena Grúberová, Jana Strnisková, Lukáš Skrúcaný a Helena Geregová. V druhej rozhlasovej hre s názvom Kolaudácia Biba a Karol zrekonštruovali svoj domček pri riečke, ktorý zasiahla potopa. Na kolaudáciu pozývajú svoje dve deti, Evu a Reného. V prírode treba najprv poodstraňovať nánosy blata a špiny, aby mohlo na troskách starého vzniknúť nové. Tak aj v rodine plnej nezmieriteľnosti a napätia treba vyliečiť staré rany. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú: Zdena Grúberová, Juraj Slezáček, Jana Strnisková a Rastislav Rogel.

Na bývanie podstatne vplýva aj architektúra. Možno viac, než si to uvedomujeme, formuje alebo deformuje náš spôsob života. Redaktorka Ivica Ruttkayová pripravila pásmo o fenoméne panelových sídlisk, ktoré nazvala Domov medzi panelmi. Môžete si v ňom vypočuť názory teoretičky architektúry Henriety Moravčíkovej, hlavného architekta mesta Bratislava Štefana Šlachtu a sociológa Ľubomíra Falťana.

Od stredy si v programe nájdete poviedku slovenskej prozaičky Uršule Kovalyk Kúpeľňa pani Ágnes. Szidi Tobias v nej svojim hlasom prerozpráva príbeh šesťdesiatročnej pani Ágnes Mickievičovej, ktorá v jeden večer zažije poriadny šok. Jej kúpeľňa sa premení na čosi neuveriteľné. Aj keď dovtedy nebrala žiadne lieky a nebola nikdy pod vplyvom psychotropných látok, po tejto neobyčajnej príhode jej život naberie nový rozmer.

Máme pre vás pripravenú aj pôvodnú rozhlasovú hru pre mládež Laca Keratu Chrobáci v škatuli. Ide o komorný príbeh mladého manželského páru, ktorý vo svojom malom priestore hľadá životnú istotu, oporu, stratené ilúzie a ideály. Milo a Mila sú uzatvorení nielen v priestore malej garsónky, ale predovšetkým sú uväznení sami v sebe. Sú chrobákmi v škatuli, z ktorej sa snažia uniknúť. Z pavučiny vlastných predsudkov, životných očakávaní, túžob a predstáv. Narážajú však na vrchnák krutej reality... Postavy stvárnili Anna Šišková a Miroslav Noga, hru režijne naštudoval Štefan Korenči.

Od piatka dávame priestor aj zábave. Ponúkame vám čiernu panelákovú grotesku - ako ju nazval jej autor Jozefa Koleják - Červený vlas. Budete sa môcť preniesť na miesto, kde si susedia v paneláku navzájom vytvárajú rozhlasový program plný rôznych bizarných žánrov, šialených nápadov a poriadnej drámy. V réžii Štefana Korenčiho v hre účinkujú Lucia Vrablicová, Peter Bzdúch, Jozef Benedik mladší, Adam Greguš, Vladimír Minarovič, Soňa Ulická, Jozef Šimonovič, Helena Geregová, Ivan Laca a Mária Schlosserová.

Vážnejším okom sa pozrieme na osudy ľudí, ktorí „bývajú" na ulici. Tí natoľko upútali redaktorku Ivetu Bognárovú, že si ich zvolila za aktérov svojho fíčra. Dala mu tiež príznačný názov - Z ulice. So svojimi osudmi sa v ňom podelili Eva Račická, Jošua Kanaloš, Tibor Balla, Ivan Tomčík a Jozef Jamrich. Ich výpovede doplnila dramaturgička Barbara Gindlová, iniciátorka divadelného predstavenia bezdomovcov.

Veríme, že aj teraz sa „zabývate" pri počúvaní nášho bohatého programu a možno si poviete, že na tom vlastne nie ste až tak zle, ako ste si mysleli.

Autor článku: Martin Šenc; Foto: Claire Lumley (pixabay.com)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame