Hurá do záhrady!

Hurá do záhrady!

Z krásnej prírody sa tento týždeň presúvame do záhrad. Domáca záhradka často ponúka svojim majiteľom relax, no neraz aj kopec starostí, najmä v týchto horúčavách. Pre všetkých záhradkárov a priaznivcov sadenia, okopávania, kyprenia či polievania sme pripravili bohatú úrodu rozhlasových relácií.

V pondelok začíname prvým blokom relácií, v ktorom na vás čaká prvá časť čítania na pokračovanie z knihy Branka Čopiča Záhrada slezovej farby. Autor nachádza znovu čarovné detstvo, ktoré však už nie je v strede jeho záujmu. Dostali sa doň ľudia z jeho okolia: starý otec, jeho brat i kamarát, prišelci, remeselníci, maliar, sedlár, zbojník či žandár. Čopič oživuje mnoho postáv s ich osobitým svetom a bizarnými záujmami, milo a melancholicky sa vynárajú ako poslovia starých čias a životných múdrostí, umiernenosti a húževnatosti, šikovnosti a trvácnosti. Číta Jozef Šimonovič.

V programe potom nasleduje pôvodná rozhlasová hra Ľubomíra Schrameka Vrahom je záhradník. Ide o kriminálnu krejzy komédiu, v ktorej sa autor snaží nastaviť pokrivené zrkadlo postavám na oboch stranách zákona, pričom základ jeho živých dialógov je ukotvený, tak ako vo väčšine jeho hier, v humore a satire. Účinkujú: František Výrostko, Michal Gazdík, Petronela Valentová a Martin Horňák. Réžia: Ladislav Hyža.

Za pozornosť stojí aj úryvok s esejí velikána českej literatúry Karla Čapka Záhradníkov rok, ktoré do slovenčiny preložil Blahoslav Hečko. Humoristicky ladená próza je chválospevom na človeka, ktorý sa môže harmonicky rozvíjať iba vtedy, ak si vo falošnej nadutosti a samoľúbosti nezničí prirodzeného spojenca, ktorým je príroda, svet okolo nás, zvuky, farby, chute, vône a dotyky našej krásnej domoviny. Číta Ladislav Chudík.

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame