Film a Marilyn Monroe

Film a Marilyn Monroe

Práve dnes by americká herečka Norma Jeane Mortensonová oslavovala svoje narodeniny. Že netušíte, o koho ide? Je to vlastné meno azda najslávnejšej filmovej hviezdy Marylin Monroe. V Rádiu Litera sme sa preto rozhodli, že tému tohto týždňa venujeme filmovému umeniu a tejto pôvabnej žene, ktorá stvárnila veľké množstvo oslňujúcich ženských postáv. Kamera beží, zvuk sa nahráva, klapka a akcia!

Vladimíra Havrillu poznajú znalci ako výtvarníka a filmára. Súčasťou jeho rozmanitých aktivít je však od šesťdesiatych rokov aj literárna tvorba. V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie vám ponúkame výber z jeho knihy Filmové poviedky. Naivne milé, pútavé a originálne poviedky, ktoré písal väčšinou ako námety pre filmy sú bránou do jeho fantázie a inšpirácie. Zo zdanlivo všedných udalostí Havrilla dokáže navodiť magickú atmosféru. Príbehy pobavia a prinútia k zamysleniu. V réžii Jána Medveďa číta Miloslav Kráľ.

Od pondelka sa môžete tešiť na rozhlasový thriller o živote Marylin Monroe a o fiktívnom vyšetrovaní jej záhadnej smrti. Autorom rozhlasovej hry z roku 2014 je Milan Richter a nazval ju Kto zabil Marilyn Monroe? V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Diana Mórová, Tomáš Maštalír, Miroslav Trnavský, Peter Rúfus, Ivo Gogál, Soňa Ulická, Rastislav Sokol, Martin Hronský, Juraj Predmerský a Eduard Vítek.

Po rozhlasovej hre na vás čaká esej filmového teoretika Martina Ciela Pohyblivé obrázky. Nazrieme v nej do časov, keď film ešte len bojoval o emancipáciu svojich vyjadrovacích prostriedkov i autonómnosť medzi umeniami. Esej o prienikoch filmu s divadlom a hudbou vám v réžii Viktora Lukáča prečíta Alfréd Swan.

Od utorka si v programe nájdete polhodinku venovanú detektívnym príbehom vo filmoch. V pásme Vražedné filmové políčka účinkujú Ivan Laca, Lucia Vráblicová a Juraj Predmerský. Jeho autorom je slovenský spisovateľ a režisér Peter Krištúfek. Od trojnásobného finalistu literárnej súťaže Poviedka a laureáta Ceny Ivana Kraska si budete môcť vypočuť aj úryvok z jeho prózy Hviezda vystrihnutého záberu v cykle Slovenská čítanka. Prečíta vám ho Marián Grebáč.

V utorkovom bloku si ešte nájdete úsmevne a nostalgicky ladenú poviedku Jozefa Puškáša Kino Čas v interpretácii Miroslava Kolbašského, a priamočiare moderné verše nikaragujského básnika Ernesta Cardenala pod názvom Modlitba za Marilyn Monroe. Verše preložil Milan Richer, recituje Štefan Martinovič.

Od stredy až do budúceho utorka sa dennodenne prenesieme na 85 minút priamo na filmový „pľac" v pôvodnej rozhlasovej hre Jána Hudeca Nakrúcanie filmu „Po nás potopa".Túto katastrofickú utópiu z roku 2100 režijne naštudoval Imrich Jenča. V hlavných úlohách si vypočujete Ctibora Filčíka a Karola Machatu, ďalej účinkujú Zdena Grúberová, Ladislav Chudík, Oldo Hlaváček, Dušan Jamrich, Ivan Krajíček, Oľga Sýkorová, Jela Lukešová, Eduard Bindas, Martin Gregor, Jozef Šimonovič, Jozef Kroner, Leopold Haverl a ďalší.

Od štvrtka si v našom programe môžete nájsť pásmo o blízkych stretnutiach literatúry a filmu pod názvom Od slova k obrazu. Autorsky ho pripravil Marek Puškáš. V réžii Jaroslava Riháka účinkujú František Kovár, Juraj Predmerský, Marián Geišberg, Oľga Solárová a Peter Sklár.

Nasledovať bude polhodinka venovaná slovenskému prozaikovi Radovi Olosovi a jeho dvom poviedkam. V prvej časti si môžete vypočuť poviedku Môj otec Marylin Monroe, v druhej časti poviedku Bookstory. V réžii Jany Strniskovej obe poviedky číta Ján Gallovič.

Prvým Slovákom, ktorý sa venoval filmovej kritike a filmovej teórii bol Ján Kalina. Počas druhej svetovej vojny ho pred deportáciou zachránili pracovníci Slovenského rozhlasu, do ktorého prispieval pod piatimi pseudonymami. Bol tvorcom prvého slovenského kabaretu a zároveň jeho prvým teoretikom a historikom. Po skončení vojny sa stal umeleckým šéfom filmovej výroby, neskôr dramaturgom Tatra revue a zakladateľom katedry dramaturgie na VŠMU. Jána Kalinu si od štvrtka pripomenieme úryvkom z knihy Mládeži prístupné. S vtipom sebe vlastným tu v skratke zaznamenal dejiny vzniku kinematografie. Kapitolu s názvom Prvé kino sveta vám prečíta Alfréd Swan.

Štvrtkový programový blok ukončí chvíľka poézie. Pripravili sme ju z básní amerického spisovateľa Johna Updika. Jeho verše Malé vidiecke kino zarecituje Vladimír Minarovič. Z angličtiny ich preložil Ivan Mojík v jazykovej spolupráci s Oľgou Hadrabovou.

Od piatka si vypočujete fíčer Emila Benčíka Mág strieborného plátna. Priblíži vám osobnosť a filmovú tvorbu Paľa Bielika, vynikajúceho herca, režiséra a scenáristu, osobnosti, ktorá stála pri zrode slovenskej kinematografie. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Jana Kopsová, Alfréd Swan, Ján Valentík a Jozef Šimonovič.

V piatok neostaneme len pri Paľovi Bielikovi, ale sprítomníme si ďalšiu významnú osobnosť slovenského filmu - legendu kresleného humoru a animovaného filmu Viktora Kubala. V humoristickom pásme Životné múdrosti Viktora Kubala poodhalíme, že okrem výtvarného umenia bol majstrom slova a svojím osobitým jazykom sprostredkovával recesný pohľad na svet. Ak sa vám zdá, že všetko okolo vás je deprimujúce, započúvajte sa do jeho neuveriteľných príhod.

Do tretice si pripomenieme i významného slovenského filmového, televízneho a divadelného herc Jozefa Kronera. Ten mal tiež okrem herectva aj ďalšiu záľubu - bol vášnivým rybárom. Jeho záľuba ho inšpirovala k napísaniu dvoch kníh Herec na udici a Herec nielen na udici. Opísal v nich tiež pocity herca a jeho vzťahu k obecenstvu či popularite. Úryvky z nich vám prečíta Marián Grebáč.

Film je umením, ktoré povstalo na konci 19. storočia, no už v druhej polovici 20. storočia sa stalo jedným z nosných médií pri tvorbe vkusu a senzibility moderného človeka. Želáme vám teda, aby ste pozerali čo najviac dobrých filmov.

Autor článku: Martin Šenc, foto: pixabay.com, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame