Byť či nebyť? Počúvať či nepočúvať?

Byť či nebyť? Počúvať či nepočúvať?

Asi neexistuje človek, ktorý videl nejaké divadelné predstavenie a neučarovalo mu. Divadlo, podobne ako film, je inou realitou, no na rozdiel od kinematografie v ňom máme priamy kontakt so živým hercom na javisku. Je to čosi neopakovateľné, v danom okamihu jedinečné, divákovi sa dostáva vždy nová emócia. Aj preto sme sa rozhodli tento týždeň venovať najstaršiemu druhu dramatického umenia.

Počas týždňa sme si pre vás pripravili čítanie na pokračovanie autora Juraja Svobodu Dali nám viac, ako sme si mysleli. Ide o portrétové medailóny významných osobností nášho divadelníctva, akými boli Andrej Bagar, František Dibarbora, Ctibor Filčík, Ján Boor či Oľga Borodáčová. V réžii Mileny Lukáčovej číta Jozef Šimonovič.

„Tak ako v iných národných literatúrach, aj v slovenskej by mala byť dramatika tým najbezprostrednejším aj najostrejším zrkadlom svojej doby a mravov v nej.“ To je výrok, ktorý vystihuje ducha úvah esejistickej publikácie popredného slovenského teatrológa Andreja Maťašíka. Jeho eseje sú o kontinuite, o osobnej integrite, na ktorú radi významní dramaturgovia, divadelníci, režiséri zabúdajú a kritici vo svojich posudkoch radšej nereagujú. Andrej Maťašík je však kritik, ktorý nerád podlieha dobovému konformizmu, a to aj za cenu osobných nepríjemností. Okrem čítaní na pokračovanie vám preto ponúkame na pokračovanie aj súbor esejistických textov Andreja Maťašíka Sólo pre divadlo, vybratých z autorovej publikácie Pohyb slovenskej drámy. Číta Ján Haruštiak.

Z nášho menu rozhlasových hier sme pre vás vybrali rozhlasovú adaptáciu hry Stanislava Štepku Človečina, v réžii Viliama Sýkoru stvárnenú členmi Radošinského naivného divadla, a tiež krátku hru Miquela de Cervantesa Divadlo zázrakov.  Divadelnú komédiu pre rozhlas adaptoval Berco Trnavec a účinkujú v nej Stano Dančiak, Ivan Krajíček, Zdena Grúberová, Mikuláš Huba, Eva Večerová, Zuzana Kocúriková, Ivan Krivosudský a ďalší. Na režisérsku stoličku zasadla Magda Grandtnerová.

Vo vysielaní neobídeme ani umelecko-dokumentárne pásma. Od stredy si môžete vypočuť  pásmo Angely Škovierovej Svet ako divadlo o zobrazení spoločnosti v slovenskom renesančnom divadle. Vo štvrtok na vás čaká dramatické životopisné pásmo Ladislava Staroňa Ján Palárik a v piatok vás autorka Iveta Bognárová zavedie do ochotníckeho divadla vo fíčri Blahoslavení bohatí duchom.

Za vašu pozornosť stoja aj verše Wong-Wana Tieňové divadlo, ktoré prebásnila Mila Haugová a recitujú ich Ján Galovič a Ivan Laca, ale aj fejtón Michaila Zoščenka Pamäti starého divadelného uvádzača v interpretácii Miroslava Trnavského.

Želáme príjemné strávený čas na doskách, ktoré znamenajú svet!

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame