Byť učiteľom

Byť učiteľom

Milí poslucháči, dnes sa na celom svete oslavujú učitelia! Tento deň vyhlásila organizácia UNESCO v roku 1994 za Medzinárodný deň učiteľov ako pripomienku Charty učiteľov – Odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola podpísaná 5. októbra 1966. Na Litere sme sa preto rozhodli, že aj my oslávime toto neľahké povolanie a uctíme si ľudí, ktorí ho vykonávajú.

 

V cykle Čítanie na pokračovanie sme si pre vás pripravili román nemeckého spisovateľa Heinricha Manna Profesor Nečin. Autorovi sa v ňom podarilo zachytiť typ skostnateného, byrokratického človeka, ktorý chce spoza katedry neobmedzene vládnuť nad žiakmi a riadiť ich osudy. Nečin ich pokladá za úhlavných nepriateľov, ktorí podrývajú jeho moc. Prevratnú zmenu v jeho živote však zapríčiní jeho vášeň k podradnej speváčke. Román do slovenčiny preložila Ľudmila Rampáková. V réžii Martina Kákoša číta Alfréd Swan.

 

Od pondelka si môžete vypočuť rozhlasovú hru Dušana Kužela Ale veď ja mám pravdu. Jej hlavný protagonista, študent Igor Holinec, sa kvôli svojej inteligencii a presvedčeniu stretáva s problémami zo strany školy. Autor v hre hľadá pravdu o vzťahoch profesorov a študentov za čias komunistickej diktatúry. Spolu s Literou si môžete porovnať vtedajšie pomery s tými súčasnými. Účinkujú Igor Kováč, Helena Geregová, Eva Rysová, Oľga Zollnerová, Elo Romančík, Slavo Záhradník, Alfréd Swan, Juraj Ďurdiak, Rudolf Žákovský,  Vladimír Kostovič a Erika Bauerová. V roku 1984 hru naštudovala režisérka Ria Paldiová.

 

Pondelkový blok v sebe ukrýva aj esej Sláva Kalného, ktorú nazval Zázraky v židovskej škole. Vracia sa v nej k osobitému svetu nováckého lágra. Počas II. svetovej vojny v ňom bola škola, čo bol zrejme svetový unikát. Alexander Bachnár, ktorý tam bol načas učiteľom, spomína na žiakov tejto neobvyklej školy, na jej atmosféru, i na okolnosti vďaka ktorým prežil túto predsieň smrti. V réžii Jany Strniskovej esej čítajú Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovič.

Utorok so sebou prinesie polhodinové dramatické pásmo Idy Sládkovej Služobníčka detí. Priblížime vám v ňom životný príbeh prvej kvalifikovanej slovenskej učiteľky – Ľudmily Klementíny Kuorkovej. Účinkujú Dáša Rúfusová, Zuzana Porubjaková a Alfréd Swan.


Po pásme bude nasledovať poviedka Braňa Hochela Učiteľ. Autor v nej opisuje jednu zimnú nočnú príhodu učiteľa, ktorý v škole na noc prichýli mladú ženu, ktorej sa pokazilo auto. Sám však pochybuje, či je to sen alebo skutočnosť. V réžii Jozefa Pražmáriho číta Peter Sklár.


Taliansky spisovateľ Cesare Pavese stál pri zrode neorealizmu ako silnej reakcie na literátčinu a akademizmus talianskej oficiálnej prózy, keď bol trh presýtený populistickými románmi. Hlavná postava jeho románu Pláž, stredoškolský profesor, trpí pocitom nenaplneného života. Trápi ho osamelosť a závisť. Rád by našiel aspoň náznak nezhôd medzi vidiečanmi Dorom a jeho manželkou Cleliou. Chce zo života uchytiť, čo sa ešte dá, no jeho rozorvané vnútro nedokáže vyplniť prázdno života. Úryvok z románu prečíta Alfréd Swan.

Na záver utorkového bloku sme pripravili minidrámu pre mládež Michaely Zakuťanskej Pán učiteľ. Je krátkou situáciou vystrihnutou zo života spolužiakov, ktorí sa v kabinete biológie učia na geologickú olympiádu. V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Peter Bajerčík, Adela Mojžišová, Roman Poláčik a Judit Bárdos.

Meno Leonarda Stöckela zatiaľ u nás nie je veľmi známe. Hoci v 16. storočí patril k najvzdelanejším mužom v Uhorsku. Preslávil bardejovskú mestskú školu, napísal aj niekoľko kníh – v tých svetských priblížil predovšetkým antickú vzdelanosť a kultúru, v náboženských obhajoval protestantizmus v umiernenej podobe. Napísal a vydal aj tlačou prvú divadelnú hru na našom území. Od stredy si vypočujete dramatické pásmo o tomto humanistickom vzdelancovi. Pod názvom Učiteľ Uhorska ho pre Slovenský rozhlas napísal Ladislav Švihran. Účinkujú Milan Bahúl, Vladimír Bartoň, Roman Fratrič, Jozef Šimonovič, Helena Geregová a Ján Valentík.

Nasledovať bude rozhlasová hra pre mládež Viery Weidlerovej Hodiny francúzštiny, napísanej na motívy poviedky Valentina Rasputina. Rozpráva príbeh chudobného  chlapca Aľošu  a jeho obetavej učiteľky francúzštiny. Účinkujú Martin Kuthan, Igor Mišík, Viera Richterová, Vladimír Minarovič, Hana Kostolanská, Juraj Draxler, Martin Kaprálik, Martin Privrel, Július Paluš a Ján Klimo. Réžia: Viera Weidlerová, 1990.

Po rozhlasovej hre si ešte vypočujete krátku prozaickú miniatúru z pera Daniely Kapitáňovej. Deväťdesiatročný profesor, nositeľ Nobelovej ceny v oblasti fyziky, si prichádza prebrať čestný doktorát. Čo sa vykľuje z jeho ďakovnej reči sa dozviete v dielku, ktoré autorka nazvala Teória rozhrania profesora Hargiteua. Číta Marián Šidlík.

Quo vadis, schola nostra? Kam kráčaš, naše školstvo? Túto otázku si kladie autor fíčra Roman Bomboš. Sám kedysi učil, takže problémy za katedrou i v školských laviciach dôverne pozná. Teraz ich prináša do rozhlasového éteru a vy si ich na Litere môžete vypočuť od štvrtka. V réžii Jara Riháka okrem autora účinkujú Miroslav Trnavský, Vlado Kostovič, Ľubo Kostelný a Vladimír Obšil. V relácii odznejú verše Jacquesa Préverta a Francisca Blakea, a citáty Jána Amosa Komenského.

Po fíčri vám ponúkneme poviedku Milana Zelinku Hodina hudobnej výchovy. Hovorí o rafinovanej  pomste žiakov, ktorá síce zasiahla toho pravého, ale  na nepravom mieste. V réžii Viery Weidlerovej číta Boris Farkaš.

Oliver Bakoš fiktívny dej svojho debutu Katedra paupológie situoval do prostredia, ktoré mu je dôverne známe. Je sondou do postkomunistického školského systému a pranieruje nielen jeho neduhy a rôzne nedostatky, ale upozorňuje aj na nezmyselnosti súčasnej doby, na obludnosti, ktoré začali bujnieť v porevolučných časoch. Situácie, ktoré opisuje, sú groteskné – komické i tragické, no zároveň smutné. Kniha Katedra paupológie odhaľuje zákulisné praktiky v školstve, Bakoš  ňou nastavuje zrkadlo spoločnosti, ktoré odráža už jej existujúce deformity. Úryvok z nej vám prečíta Alfréd Swan.

Štvrtkový programový blok uzavrie krátka poviedka Štefana Šimka s názvom Učiteľka. Opisuje jedno novembrové popoludnie a v ňom učiteľku Žanetu, ktorej sychravé počasie prináša „sychravé“ pocity zo života. V réžii Petra Vilhana číta Hana Makovická.

Od piatka si budete môcť vypočuť deväťdesiatminútovú rozhlasovú adaptáciu divadelnej komédie Učiteľ tanca španielskeho dramatika Lope de Vegu, ktorý tvoril na prelome 16. a 17. storočia, v období zlatého veku španielskej drámy. Pre rozhlas ju upravila Elena Kočišová, do slovenčiny preložil Víťazoslav Hečko. Účinkujú Ladislav Chudík, František Dibarbora, Gustáv Legéň, Július Paluš, Ľudovít Ozábal, Eva Kvietiková, Jela Lukešová, Vladimír Minarovič, Anton Glézl, Viera Bálinthová, Ivan Krivosudský a Jozef Longauer. V roku 1972 režijne naštudoval Vladimír Rusko.


Veríme, že ste v živote stretli veľa dobrých učiteľov, ktorí vám verili, povzbudzovali vás a pomohli vám v živote posunúť sa – a tak dosiahnuť méty, za ktorými ste sa po škole vydali. Za ich obetavosť a všetko úsilie im patrí naša vďaka.

Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame