Úspešná rekapitulácia Rádia Litera za rok 2015

Úspešná rekapitulácia Rádia Litera za rok 2015

Rok 2015 sa chýli k svojmu záveru, preto sme sa rozhodli pripraviť pre vás dvojtýždeň, v ktorom si budete môcť opäť vypočuť poslucháčsky úspešné čítania na pokračovanie, hry, pásma či fejtóny, ktoré našli u vás výraznejšiu odozvu počas toho, ako sme ich vysielali v tomto roku. Mnohé ste si žiadali odvysielať v krátkom čase opäť, či vypočuť si z archívu. Vzhľadom na vaše ohlasy sme preto znovu do nášho vysielania vybrali dve detektívky – Doylovu Dedukčnú metódu a hru Kto zabil Marilyn Monroe? z pera Milana Richtera. Môžete sa tešiť aj na jednu z poslucháčsky najúspešnejších hier Vynes na horu svoj hrob. Nebudú chýbať fejtóny Milana Lasicu, ale ani Kapitáňovej Samko Tále v interpretácii Ľuboša Kostelného a faustovská téma. S Gustávom Valachom si budeme čítať Antoinea de Saint-Exupéryho a s Jánom Gallovičom Vilikovského Letmý sneh.  

V cykle Čítanie na pokračovanie si vypočujete v piatich častiach Exupéryho dielo Citadela. Keďže v slovenčine nemáme doteraz viaceré zásadné diela zo svetového literárneho dedičstva, o to viac teší, že vďaka prekladateľovi Jánovi Švantnerovi si môžeme Citadelu prečítať v kvalitnom slovenskom preklade a vďaka rozhlasovému spracovaniu aj vypočuť. Nie je to samozrejmosť. Autor toto dielo písal viac ako desať rokov a vyšlo posmrtne, Exupéry ho považoval za svoj vrcholný tvorivý počin. V réžii Petra Jezného číta Gustáv Valach. Pri Antoinovi de Saint-Exupérymu môžete zostať tento týždeň aj vďaka pásmu Heleny Himičovej v cykle Autor na dnes. V réžii Hany Makovickej v ňom účinkujú Helena Himičová, Dana Košická, Peter Rašev, Peter Himič a Peter Vilhan.

Škótskeho spisovateľa  sira Arthura Conana Doyla, ktorý vytvoril postavu detektíva Sherlocka Holmesa, netreba slovenskému poslucháčovi zvlášť predstavovať. Jeho poviedka Dedukčná metóda, ktorej dramatizáciu sme zaradili do vysielania, po prvýkrát  zobrazuje postupy, ktoré sa  neskôr stali základom slávnej Holmesovej metódy riešenia záhad. Hru zdramatizovala Darina Hlúchová. Účinkujú František Kovár, Emil Horváth, Eduard Vítek, Ivan Laca, Peter Rúfus, Leopold Haverl, Július Paluš, Ján Valentík, Peter Bzdúch, Miroslav Noga, Eva Rysová, Štefan Kvietik. Réžiu mal Vladimír Rusko ml., 1990. Hra bude vo vysielaní od pondelka.

Môžete sa tento týždeň tešiť aj na jednu z poslucháčsky najúspešnejších slovenských rozhlasových hier. Hru o ľudskej túžbe pokoriť prírodu, ale aj vlastné sily, hru o odvahe, zodpovednosti a morálke. Jej autori Ondrej Sliacky a Eugen Gindl ju nazvali Vynes na horu svoj hrob. Ide o dramatický príbeh, ktorý sa snaží zmapovať priebeh a okolnosti neúspešného vrcholového výstupu. Veríme, že táto hra z horolezeckého prostredia vás zaujme aj naliehavosťou existenciálnych otázok, ktoré stoja pred jej protagonistami. Účinkujú: Ivan Rajniak, Ľubo Roman, Leopold Haverl, Gustáv Valach, Ladislav Chudík a ďalší. V roku 1977 hru režijne naštudoval Vladimír Rusko, no ani rokmi nestratila nič zo svojej výpovednej hodnoty a sugestívnosti.

Od stredy si v našom programe môžete nájsť hodnotné pásmo o blízkych stretnutiach literatúry a filmu pod názvom Od slova k obrazu. Autorsky ho pripravil Marek Puškáš. V réžii Jaroslava Riháka účinkujú František Kovár, Juraj Predmerský, Marián Geišberg, Oľga Solárová a Peter Sklár.

Na tohtoročnú cenu Anasoft Litera bola nominovaná aj kniha Pavla Vilikovského Letmý sneh. Úryvok z nej vám ponúkame aj v tomto špeciálnom poslucháčsky úspešnom výbere, keďže kniha je napísaná priam veselo, hoci sa v nej uvažuje o strate pamäti, blížiacej sa smrti či zmysle života a ako hovorí samotný autor - tou červenou niťou príbehu je lavína – lavína individuálnej, ale aj kolektívnej či spoločenskej zábudlivosti a straty pamäti. V réžii Mileny Lukáčovej vám z Letmého snehu bude od stredy čítať číta Ján Gallovič.

Pozitívny ohlas mal v našom vysielaní aj výber z tých najlepších fejtónov Milana Lasicu, ktoré písal v rokoch 2003 až 2009 do rôznych slovenských periodík. Fejtóny si môžete od stredy vypočuť v interpretácii Milana Lasicu a Zdeňka Svěráka. Do češtiny ich preložil Boris Dočekal. Pôjde o fejtóny V zimním období, Nesplnené sny, Povím vám příběh, V muzeu je výstava mamutů, Protože jsem moderní člověk. Lasica je v týchto fejtónoch ľahko ironický a lapidárny. Ani pri opakovanom počúvaní sa nezunujú a už vôbec nenudia.

Od štvrtka bude vo vysielaní rozhlasový thriller o živote Marylin Monroe a o fiktívnom vyšetrovaní jej záhadnej smrti. Autorom rozhlasovej hry z roku 2014 je Milan Richter a nazval ju Kto zabil Marilyn Monroe? V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Diana Mórová, Tomáš Maštalír, Miroslav Trnavský, Peter Rúfus, Ivo Gogál, Soňa Ulická, Rastislav Sokol, Martin Hronský, Juraj Predmerský a Eduard Vítek.

Tento týždeň nebude chýbať vo vysielaní ani kniha Daniely Kapitáňovej Samko Tále: Kniha o cintoríne. Vo vynikajúcej interpretácii Ľuboša Kostelného sa pred vami vynorí mentálne zaostalý zberač papiera, z ktorého sa vykľuje krutý pomstychtivý udavač. Doba komunizmu sa vám predstaví ako cintorín ľudských nádejí.

Kľúčovým v tomto týždni je aj výborný faustovský fíčer Andreja Turčana pod názvom Aféra Faust čiže Cena za úspech. Určite si ho vypočujte. Vo vysielaní bude od piatku. V réžii Jána Medveďa v ňom účinkujú Ján Kožuch, Lucia Jašková, Michal Ďuriš, Juraj Smutný a Egon Tomajko. Fíčer vás upúta od samého začiatku, a to položenou otázkou: „Čo by sme boli ochotní zaplatiť za úspech“. Je to faustovská otázka, ktorá ako prezradí fíčer, je ešte aktuálnejšia ako v minulosti, lebo „možnosti toho, čo môže súčasníkovi ponúknuť úspech, sú ďaleko pestrejšie a širšie ako kedysi. Aj človek je akoby viac náchylný zaplatiť za čiastkový úspech, dočasný cieľ, výhodu, pôžitok, hocičo, a nemyslí na spásu vlastnej duše. Slovo zapredať sa, spojenie prevrátiť kabát, sa  používa častejšie ako kedysi“. 

Tento týždeň vám ponúkneme aj vynikajúce postrehy na tému slobody z cyklu Päť krát päť úvah o slobode, ktoré režijne pripravil Marián Grebáč v roku 2014. Vypočujete si originálne a trefné sondy do témy slobody od Milana Lasicu a Tomáša Uleja.

Prajeme vám, aby ste si aj tieto posledné týždne odchádzajúceho roku 2015 spríjemnili v spoločnosti Rádia Litera a už v prvom týždni našej špeciálnej výberovky z poslucháčsky úspešných rozhlasových hier, čítaní a pásiem objavili niečo, čo vás aj tak mimoriadne poteší.

Autorka: Monika Kekeliaková, snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame